İşe iade kararı ve sonrası
Davacı işçi işe iadesi için açtığı dava dilekçesinde:
işine iadesini ve yasal sürede işe iade edilmediği takdirde haksız fesih tazminatı ödenmesini istemiştir.
Mahkeme işçinin işe iadesine ve süresinde müracaata rağmen işe başlatılmaması halinde 4 aylık ücreti tutarında tazminatın ödenmesine karar vermiş, kararı davacı temyiz etmemiş, davalı işverenin temyiz talebini rededen Yargıtay kararı aynen onamıştır.
Davacı işçi işverene keşide ettiği ihtarnamede işe başlatılmasını, aksi halde 4 aylık ücret tutarındaki tazminat ile çalışılmayan süreye ilişkin 4 aylık ücretin ödenmesini istemiştir.
İişveren, 4 aylık tazminatı ödeyerek işçiyi işe başlatmamıştır.
Bunun üzerine işçi, 4 aylık ücret ve diğer sosyal haklarının ödenmesi için işveren aleyhinde dava açmıştır.
Davalı işveren ise, kesinleşen işe iade davasında davacı işçinin açıkça işe iade edilmeme halinde haksız fesih tazminatı istediğini, boşta geçen süreye ilişkin bir talebi olmadığını, işe iade kararında da sadece taleple bağlı kalınarak 4 aylık ücret tutarında tazminata hükmedildiğini ve Yargıtayca kararın aynen onandığını, böylece işçinin 4 aylık ücret talebinden zımnen feragat ettiğini, ayrıca bu ücret talebinin işe iade davası ile birlikte ve 1 aylık yasal hak düşürücü süre içinde istenebileceğini, hak düşürücü süre geçtikten sonra bu ücreti isteyemeyeceğini ve işveren lehinde usuli kazanılmış hak doğduğunu savunmuştur.
Siz ne dersiniz?
(3 gündür hukukçularımızdan tık çıkmayınca buraya taşınmasının daha faydalı olacağını düşündüm[V]
Cevap: İşe iade kararı ve sonrası
slm arkadaşlar ben 2003 yılından 2007 yılına kadar bir kamu kuruluşunda çalışmaktaydım. 2007 yılında askerlik hizmetimi yapmak için askerlik iznine ayrıldım. tazminatımıda aldım. askere giderken yönetim kurulunda askerlik dönüşü işe alınmam konusunda karar alındı. döndükten sonra kurumun meclisi işe alınmam konusunda yetkiyi yönetim kuruluna verdi. buna rağmen askerlik dönüşü personel ihtiyacımız yok diye işe iademe red kararı yönetim kurulu tarafından verildi ve şu anda stajer öğrenci adı altında benim kadromda geçici personel çalıştırıyorlar. açmış olduğum işe iade davasından çıkacak sonuç benim kaderemi değiştirecek. sizce şansım nedir.