Süresiz İzin ve Sonuçları
Merhaba
Çalıştığım işyeri tarafından süresiz ücretsiz izine çıkarma talebi geldi.Ve bunun neticesinde birtakım evrakları imzalamam istendi.Merak ettiğim konular şunlar;
1-Süresiz ücretsiz izini kabul etmem halinde kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklarım ortadan kalkar mı?
2-Ücretsiz izini kabul etmemem halinde firma ne gibi yollara başvurabilir?Primimin kesildiğini söylediler.
3-Kıdem ve ihbar tazminatı hesabında gerçek maaşım mı yoksa sigortaya yatan prim mi dikkate alınır?Eğer prim dikkate alınıyorsa hesapta aylık brüt ücret için ortalama mı alınıyor,yoksa son yatan mı dikkate alınıyor?
4-İçerde 17 günlük alacağım var.Konunun iş mahkemesine taşınması halinde bunu bana gerçek maaş değilde sigorta primi üzerinden ödemeleri gibi bir durum olabilir mi?
5-Ücretsiz izini kabul ettim diyelim,beni çağıracaklarını söylüyorlar.Süresiz olduğu için ne zaman çağıracakları da belli değil.Bunun belli bir sınırlaması yok mu?Yani bir nevi çalışan kişiyi yıldırıp tazminat ödemeden kendi ayrılsın mantığı mıdır bu ücretsiz izin.
Sorularım uzun oldu,ama bunların cevabını bir türlü bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.
Re: Süresiz izin ve sonuçları
Alıntı:
1-Süresiz ücretsiz izini kabul etmem halinde kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklarım ortadan kalkar mı?
Ücretsiz izni kabul etmeniz halinde kıdem ve ihbar tazminatı haklarınız ortadan kalkmaz..
Alıntı:
2-Ücretsiz izini kabul etmemem halinde firma ne gibi yollara başvurabilir?Primimin kesildiğini söylediler.
Ücretsiz izin uygulamasını kabul etmez iseniz işvereniniz geçerli bir nedene sahip ise iş akdinizi kıdem tazminatınızı ödeyip ihbar önellerine uyarak feshedebilir.
Alıntı:
3-Kıdem ve ihbar tazminatı hesabında gerçek maaşım mı yoksa sigortaya yatan prim mi dikkate alınır?
Gerçek ücretiniz dikkate alınır.Ayrıca kıdem tazminatının hesabında işverence sağlanan diğer nakdi ve ayni menfaatler de hesaba katılır.
Alıntı:
4-İçerde 17 günlük alacağım var.Konunun iş mahkemesine taşınması halinde bunu bana gerçek maaş değilde sigorta primi üzerinden ödemeleri gibi bir durum olabilir mi?
İşverenin 17 günlük alacağınızı eksik ödemesi halinde İş Mahkemesi'nde dava açabilirsiniz..
Alıntı:
5-Ücretsiz izini kabul ettim diyelim,beni çağıracaklarını söylüyorlar.Süresiz olduğu için ne zaman çağıracakları da belli değil.Bunun belli bir sınırlaması yok mu?Yani bir nevi çalışan kişiyi yıldırıp tazminat ödemeden kendi ayrılsın mantığı mıdır bu ücretsiz izin.
Ücretsiz izin önerisini kabul etmeniz halinde işvereninizin sizi makul bir süre içinde tekrar işe çağırması gerekir.Bu süre iyiniyet ve dürüstlük kurallarına göre beklenemeyecek bir hal alırsa işverenin iş akdinizi haksız olarak feshettiği kabul edilir ve işvereninizden kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz..Ayrıca bu fesih işlemi dolayısıyla işe iade davası da açabilirsiniz..Burada işvereninizin ücretsiz izin uygulamasının arkasında gizli bir fersih iradesi olduğunu iddia etmeniz gerekecektir.
Yardımlarınız için teşekkürler.Bazı konuları net anlamadım.
1-Süresiz ücretsiz izini kabul etmem halinde ne zamana kadar kıdem ve ihbar tazminatı haklarım saklı kalır?Diyelimki ben 1 ay sonra iş akdini feshedip kıdem ve ihbarı alabilir miyim?
2-Sigorta hizmet dökümümü aldım eylül ve ekim henüz gözükmüyor.Ben primimin hangi tarihte kesildiğini öğrenmek istiyorum.Nerden öğrenebilirim?
3-Ücretsiz izini kabul etmezsem ihbar ödenmiyor mu?
4-maaşım neti 1600 ama bordro verilmiyordu.primimde değişik ücretler üzerinden gösterildi.10 ay asgari ücretten,6 ay 1000 ytl üzerinden.kıdem tazminatımı primlere göre alırsam ortalamamı bulunacak.
Sizinde dediğiniz gibi normalde 1600 brütünden hesap görmesi gerekir.ama bunu vermek istemezlerse maaş tespit davası açmam lazım diye biliyorum.
Son olarak siz ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Teşekkür ederim yardımlarınız için.
Alıntı:
Süresiz ücretsiz izini kabul etmem halinde ne zamana kadar kıdem ve ihbar tazminatı haklarım saklı kalır?Diyelimki ben 1 ay sonra iş akdini feshedip kıdem ve ihbarı alabilir miyim?
İş akdinizi feshederseniz hiçbir şekilde ihbar tazminatı alamazsınız,ihbar tazminatı kendisine usulsüz olarak fesih beyanında bulunulan tarafa ödenen bir tazminattır. İşvereniniz uzun bir süre (kanımca 3 ay ve üzeri) sizi tekrar işe çağırmaz ise bu davranışın bir fesih olarak değerlendirilmesi mümkün..Bu durumda işvereninizden kıdem ve ihbar tazminatı talep edebileceğiniz gibi işvereninize karşı işe iade davası da açabilirsiniz..
Alıntı:
Ücretsiz izini kabul etmezsem ihbar ödenmiyor mu?
Ücretsiz izin uygulamasını kabul etmezseniz ve işvereniniz bu nedenle iş akdinizi feshederken ihbar önellerine uymaz ise ihbar tazminatına hak kazanırsınız.Bu durumda her halukarda kıdem tazminatı alırsınız.
Alıntı:
Maaşım neti 1600 ama bordro verilmiyordu.primimde değişik ücretler üzerinden gösterildi.10 ay asgari ücretten,6 ay 1000 ytl üzerinden.kıdem tazminatımı primlere göre alırsam ortalamamı bulunacak.
Kıdem tazminatının hesabında son ücretiniz dikkate alınır..Ayrıca ücret tespit davası açmanıza gerek yok,işvereninize açacağınız alacak davasında gerçek ücretinizi ispat etmeniz yeterli..
Kendimi sizin yerinize koyarak bir karar veremiyorum,zira şu an bu işe ne kadar ihtiyacınız olduğunu,işten çıkartılmanız halinde yeni bir iş bulup bulamayacağınızı bilemiyorum..
Saygılarımla.
Re: Süresiz İzin ve Sonuçları
Ücretsiz izini kabul etmediğimi varsayalım.
1-Şirket bunun üzerine benim işime son verdi.Kıdem ve ihbar tazminatımı da ödedi.Ben de imzaladım diyelim.Daha sonrasında işe iade davası açabilir miyim?Dava açmak için imzalamamam mı gerekiyor?
2-Şirket işime son verdi.Ama kıdem ve ihbar tazminatımı gerçek aldığım ücretten ödemedi de resmi ücretten ödedi diyelim.Ve bende imzaladım.Daha sonrasında bu tazminatların eksik olduğuna dair dava açılabilir mi?
3-Şirket işime devam etmemi söyledi diyelim.Ama ben istifa ettim.İhbar tazminatı almayacağımı biliyorum.Kıdem tazminatını da mı alamam?
4-Bugün şirket muhasebecisiyle görüştüm.Primimi kesmemişler.İmzalamadığım için.İşe gelmedi diye tespit yaptırabilirler mi?Yoksa bunun bana yazılı mı bildirilmesi gerekir?
Ayrı bir soru:
Ücretsiz izini 2 aylığına kabul ettim diyelim.Başka bir iş bulup çalıştığımda iş akdini fesh mi etmiş oluyorum.Yani bu süre doluncaya kadar geçiçi bir yerde çalışamaz mıyım?
Aynı konudan muzdarip bir çok kişinin olduğunu biliyorum.Bende kararımı vermek üzereyim.Yanıtlarınız bana çok yardımcı oldu.Teşekkür ediyorum.
Alıntı:
sorcery rumuzlu üyeden alıntı
2-Sigorta hizmet dökümümü aldım eylül ve ekim henüz gözükmüyor.Ben primimin hangi tarihte kesildiğini öğrenmek istiyorum.Nerden öğrenebilirim?
.
Sigorta primleri ait oldukları ayı takip eden ay yatar. Ayın son gününe kadar süresi var.
Eylül ayı priminiz bu ayın sonunda yatırılacaktır muhtemelen. Ekim ayı için henüz prim yatırma yükümlülüğü doğmamış durumda.
diğer sorularımı da yanıtlayan olursa sevinirim.Özellikle istifa halinde kıdem tazminatı alınıyor mu sorusu.
Ücretsiz izni kabul ederseniz,işveren çağrı yaptığında geri dönmezseniz kendi isteğinizle ayrılmış olursunuz.Kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda normal şartlarda kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Ücretsiz izini kabul etmediğimi varsayalım.
1-Şirket bunun üzerine benim işime son verdi.Kıdem ve ihbar tazminatımı da ödedi.Ben de imzaladım diyelim.Daha sonrasında işe iade davası açabilir miyim?Dava açmak için imzalamamam mı gerekiyor?
2-Şirket işime son verdi.Ama kıdem ve ihbar tazminatımı gerçek aldığım ücretten ödemedi de resmi ücretten ödedi diyelim.Ve bende imzaladım.Daha sonrasında bu tazminatların eksik olduğuna dair dava açılabilir mi?
4-Bugün şirket muhasebecisiyle görüştüm.Primimi kesmemişler.İmzalamadığım için.İşe gelmedi diye tespit yaptırabilirler mi?Yoksa bunun bana yazılı mı bildirilmesi gerekir?
Ayrı bir soru:
Ücretsiz izini 2 aylığına kabul ettim diyelim.Başka bir iş bulup çalıştığımda iş akdini fesh mi etmiş oluyorum.Yani bu süre doluncaya kadar geçiçi bir yerde çalışamaz mıyım?
Bu sorularımın cevabını bulamadım.Yardım ederseniz sevinirim.
Alıntı:
sorcery rumuzlu üyeden alıntı
Ayrı bir soru:
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak gerekiyor.
Ücretsiz izin sadece çalışanın talebiyle,işverenin de onaylamasıyla uygulanabilir.Yani siz işyerinden kendi özel sebeplerinizle ücretsiz izin talep edersiniz,işveren de uygun görürse verir.
Siz özel bir sebeple ücretsiz izin alıp mevcut işyerindeki çalışmanızı bırakıp,bir başka yerde çalışırsanız,kusurlu duruma düşersiniz.Bu durumda da işverenin tazminatsız olarak derhal sözleşmeyi sona erdirme hakkı doğar.
Ücretsiz izni talep (kabul) ederken işverenden bu süre içinde bir başka yerde çalışmanızı kabul ettiğine dair bir belge alırsanız sorun olmayaBİLİR.