Kredi Borçlarını Ödeyemiyorum
Merhaba,
Benim ve eşimin toplam 60000(altmışbin)ytl banka borcumuz var.Bunlar ayrı bankalar.Eşim şu anda işten ayrıldı.Ben 1450 ytl maaş alıyorum.Banka borçlarımızdan bazılarının 2 taksit ödenmemiş tutarı var.Yakında icra işlemlerine başlarlar.Ancak şunu öğrenmek istiyorum.Bizim evimiz,paramız ya da herhangi bir mal varlığımız yok.Bankalardan biri maaşıma icra koydurursa,diğerleri sıranın onlara gelmesini mi bekler yoksa farklı bir yol izleyebilir mi?örneğin hapis cezası verilebilir mi?
Bu arada eşimin çektiği kredilerin kefili de benim.
teşekkürler.
Re: Kredi Borçlarını Ödeyemiyorum
Maaşınıza 1/4 oranında bir haciz uygulanır, diğerleri de sıraya girer. Ancak borcunuz gerçekten çok fazla. Maaş hacziyle filan zaten hiçbir zaman bitmez ve zamanla faizleriyle daha da korkunç rakamlara ulaşır. Bence icralık olmadan farklı çözüm arayışlarına gidin diyeceğim ama bahsettiğiniz miktarlardaki borçları da kapatmak hiçde kolay olmasa gerek. Pardon ama merak ettim; Ayrı bankalar dahi olsa bu 60.000 ytl lik krediyi nasıl aldınız? Yani menkul yada gayrimenkulünüz, başka geliriniz vs olmadığı halde bankalar size neye karşılık bu krediyi kullandırdılar? Bence bu saatten sonra düşünmesi gereken siz değil de bankalar gibime geliyor benim! Risk yönetimi diye bişey yok bunlarda ya...Sizin konumuzdaki bir insan bu kadar kredilendirilir mi? Neye karşılık?
Gün geçmiyor ki televizyon reklamlarında bile "ballı" kredi reklamlarının bir yenisini daha görmeyelim. 60.000 YTL, 1450 YTL aylık geliri olan biri için, kredi anlamında astronomiğin de üstünde bir miktar. Ben de merak ettim, neye istinaden verildi bu para, peyderpey de olsa?
Dediğinize aynen katılıyorum salpyılmaz... Ben üniversite öğrencisiyim ve üzerimde ne bir malvarlığı nede belirli bi maaş taahhüdüm var. Buna rağmen kefilsiz kredi adı altında bana dahi kredi veren bankalar var. Artık ben öğrenci halimle kredi çekebiliyorsam gerisini siz düşünün.ben maaş bile belgelemeden kredi çekebiliyorsam 1450 YTL maaş ı belgeleyen kişiye ne kadarlık bi kredi verirler tahmin edemiyorum.
İyi çalışmalar saygılar.
Alıntı:
hksvr rumuzlu üyeden alıntı
Maaşınıza 1/4 oranında bir haciz uygulanır, diğerleri de sıraya girer. Ancak borcunuz gerçekten çok fazla. Maaş hacziyle filan zaten hiçbir zaman bitmez ve zamanla faizleriyle daha da korkunç rakamlara ulaşır. Bence icralık olmadan farklı çözüm arayışlarına gidin diyeceğim ama bahsettiğiniz miktarlardaki borçları da kapatmak hiçde kolay olmasa gerek. Pardon ama merak ettim; Ayrı bankalar dahi olsa bu 60.000 ytl lik krediyi nasıl aldınız? Yani menkul yada gayrimenkulünüz, başka geliriniz vs olmadığı halde bankalar size neye karşılık bu krediyi kullandırdılar? Bence bu saatten sonra düşünmesi gereken siz değil de bankalar gibime geliyor benim! Risk yönetimi diye bişey yok bunlarda ya...Sizin konumuzdaki bir insan bu kadar kredilendirilir mi? Neye karşılık?
Haklısınız.Vermemeleri gerekiyordu ama kredilerin bir kısmı eşime ait.Onların da kefili benim.
Bu bankalar sıraya girer diyorsunuz ama arkadaşım,hapis cezası verilebilir diyor.
Bir de örneğin bir borcun ,maaşımın 1/4 ü kesilerek ödenmesi yıllar sürer böyle durumlarda zamanaşımı olup diğer banka icraları ortadan kalkabilir mi?
teşekkürler
Alıntı:
fakirmemur rumuzlu üyeden alıntı
Haklısınız.Vermemeleri gerekiyordu ama kredilerin bir kısmı eşime ait.Onların da kefili benim.
Bu bankalar sıraya girer diyorsunuz ama arkadaşım,hapis cezası verilebilir diyor.
Bir de örneğin bir borcun ,maaşımın 1/4 ü kesilerek ödenmesi yıllar sürer böyle durumlarda zamanaşımı olup diğer banka icraları ortadan kalkabilir mi?
teşekkürler
Icra dairesine ödeme taahhüdünde bulunmadiysaniz kimse sizi hapse atamaz.
sayın Yılmaz teşekkür ederim.Günlerdir uykum kaçıyordu.Yanıtınız beni biraz rahatlattı.
Birşey daha sormak istiyorum.Bir bankaya olan borcumun maaşımdan kesilmesi en az 10 yıl sürecek.Bu arada diğer bankalar hala sıra bekliyor olur mu?Yoksa zamanaşımına düşer mi ?
Takibi yenileyerek zamanaşımı sorununu aşarlar,hiç şüpheniz olmasın.
Zaman aşımı süresi 10 yıldır.
İİK Zamanaşımı :
Madde 39 – İlama müstenit takip, son muamele üzerinden on sene geçmekle zamanaşımına uğrar.
Noter senedine müstenit takip, senedin mahiyetine göre borçlar veya ticaret kanunlarında muayyen olan zamanaşımlarına tabidir.
Borçlar kanunu: (V) MÜRURU ZAMAN:
I - Müddetler:
1 – On senelik müruru zaman
Madde 125 – Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik müruru zamana tabidir.
2 – Beş senelik müruru zaman
Madde 126 – Aşağıdaki alacak veya davalar hakkında beş senelik müruru zaman cari olur:
Sayfa 19
588
1 – Alelümum kiralar ile resülmal faizleri ve muayyen zamanlarda tediyesi meşrut aidat hakkındaki davalar,
2 – Erzak bedeli ve nafaka ve otel ve lokanta masraflarına müteallik davalar.
3 – (Değişik: 29/6/1956 - 6763/41 md.) Sanatkarların veya esnafın emeklerinin karşılığı, perakendecilerin sattıkları malların parası, noterlerin mesleki hizmetleri karşılığı, başkalarının maiyetinde çalışan veya müstahdemi olan kimselerin, hizmetçilerin, yevmiyecilerin ve işçilerin ücretleri hakkındaki davalar;
4 – (Ek: 29/6/1956 - 6763/41 md.) Ticari olsun olmasın bir şirket akdine dayanan ve ortaklar arasında veya şirketle ortaklar arasında açılmış bulunan bütün davalar ile bir şirketin müdürleri, temsilcileri,murakıplariyle şirket veya ortaklar arasındaki davalar, vekalet akdinden, komüsyon aktinden,acentalık mukavelesinden, ticari tellallık ücreti davası hariç,tellallık akdinden doğan bütün davalar, mütaahhidin kasıt veya ağır kusuru ile akdi hiç veya gereği gibi yerine getirmemiş ve bilhassa ayıplı malzeme kullanmış veya ayıplı bir iş meydana getirmiş olması sebebiyle açılacak davalar hariç olmak üzere istisna akdinden doğan bütün davalar.
3 – Müruru zaman müddetlerinin katiyeti
Madde 127 – Bu üçüncü bapta tayin olunan müruru zaman müddetleri, mukavele ile tadil olunamaz.
Burada bahsedilen ,alacakla ilgili bir davanın sonuçlandırılamaması durumundaki zaman aşımımıdır?
Bankaya olan borç ne kadar süre ödenmezse,artık o borç ortadan kalkar? Benim anladığım kadarıyla soru buydu.Varmıdır böyle bir durum gerçekten?