İşten çıkarıldım, dava açtım,ne kadar bekleyeceğim?
Merhabalar,
1,5 yıldır bir arıtma şirketinde mühendis olarak çalışmaktaydım ve çıkarıldım. İlk işim olduğundan herhangi bir sözleşme falan yapmamıştım. Yalnız sigortam tam yattı.herhangi bir tazminat talep edebilirmiyim. Nasıl bir yol izlemeliyim. Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Re: İşten çıkarılma durumu?
İşten çıkarılma sebebi işveren açısından haklı nedenle fesih sebeplerinden biri değilse,
kıdem tazminatına hak kazanırsınız,
İşten çıkarılmanız ihbar süresine uyulmadan yapıldı ise ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
Gene işten çıkarılma sebebiniz işveren açısından haklı neden değilse,30 dan fazla çalışan varsa işyerinde, işe iade davası açabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşten çıkarılma sebebi işveren açısından haklı nedenle fesih sebeplerinden biri değilse,
kıdem tazminatına hak kazanırsınız,
İşten çıkarılmanız ihbar süresine uyulmadan yapıldı ise ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
Gene işten çıkarılma sebebiniz işveren açısından haklı neden değilse,30 dan fazla çalışan varsa işyerinde, işe iade davası açabilirsiniz.
erdoğan bey;
işten çıkarmak için ihbar falan yapılmadı.
10 ay boyunca ödenmeyen ssk asgari geçim indirimini istemem ve pazar günü işe çağrılıp gitmemem bahane gösterilerek çıkarıldım.şimdi ben nereye başvurmalıyım.
herhangi bir sözleşmem yok.
çalıştığımız şirkette maaş bordrosu verilmemektedir. ve mesai diye bir olay yoktur.
teşekkürler
Bulunduğunuz bölgedeki Bölge Çalışma Müdürlüğüne İhbar öneline uyulmadan işinize son verildiği,asgari geçim indirimi ödemelerinin yapılmadığı,kıdem tazminatınızın ödenmediğini bildirip şikayette bulunabilirsiniz,iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
tekrar merhabalar;
işyerine telefon açtım.durumu anlattım.iş mahkemesine ve bölge çalışma müdürlüğüne başvurup kıdem,ihbar ve çalışma tazminatı alacağımı söyledim.
hemen geri adım attılar.hemen işe gelmemi söylediler.bundan sonra sözleşme yapacaklarını giriş-çıkış saatlerini kontroledeceklerini kısacası beni tekrar işe alıp tazminat ödememek için sıkıştıracaklar. şimdi bana ne önerebilirsiniz.ne yapayım.
birde haftalık çalışma saatlerini nereden öğrenebilirim. sözleşmeyide hemen imzalamayacağım size bir örneğini bildireceğim.teşekkürler
İşvereniniz , devamsızlığınız nedeniyle sözleşme feshine gitmeden önce;
1- İşinize dönüp çalışmaya başlayabilirsiniz,
2- Noter kanalıyla ihtar gönderip,usulsüz fesih yapılarak işinize son verildiğini,kıdem ihbar tazminatlarının ödenmesini talep edip,ödenmezse dava açabilirsiniz.
Ayrıca sorunuza cevap alabilmek için yazım kurallarınıza özen göstermeniz, cümlelerinize büyük harfle başlamanız da iyi olacaktır :)
Erdoğan Bey;
Ben bugün konuştum. işten çıkış nedenimi sordum.Cevap;pazar günü işe gelmememdi. Tazminat ödememek için ,benim kendi rızamla çıkmam için ellerinden gelen her türlü dalavere yapacaklarını söylediler. Bu şartlarda bu işyerinde çalışılmaz. zaten işe gelmedi diyemezler. Hiç bir belgeye imza atmadım şu ana kadar. Zaten bizim şirkette kimin ne zaman geldiğini gösteren bir çizelge yok. hiç bir evrak olmadan (bordrosuz maaşları bazen elden veren,yıllık izin için belge kullanmayan,sigortaları en düşük maaşta yatıran,) kısacası hiç bir belgeye sahip olmayan bir şirket. Sizce ne yapayım. Sizi çok yordum kusuruma bakmayın.:mahcup:
Bir üst satırdaki sorumla ilgili cevap verebilen olursa çok sevinirim. Henüz bir başvuru yapmadım. İşyerim Ümraniyede ben Z.burnundayım.Başvuruda bulunursam Z.burnu Adliye olurmu teşekkürler.
Bölge çalışmaya şikayet,noterden sözlü olarak sözleşmenin feshedildiği ve ihbar kıdem tazminatlarının ödenmediği konusunda ihtar ,iş mahkemsinde dava açmak.