Kontratta belirtilen yüzdelik zam
Eylül 2008'de kira kontratını yeniledik. Kontrat süresinin 1 yıllık olduğu yazıyor. Ben 2009 yılında yüzde 20'lik zammı yapmak zorundayım. Ondan sonraki senelerde hep yüzde yüzde 20 devam etmeli mi? Yoksa kiracı olarak sonraki yıllarda enflasyon oranında zam yapabilir miyim?
Re: Kontratta belirtilen yüzdelik zam
Eylül 2008'de yapılan 1 yıllık kontrat için ilk kez Eylül 2009'da artış yapılacağı açık. Bu artışın da kontratta yazılı oranda olması gerekir. (Bu oran %1 de olabilir, %100 de. Yani komik de olabilir, fahiş de. Çünkü yazılı sözleşme esastır.)
Daha sonraki yıllardaki artış konusunda eski yargıtay kararları "enflasyon oranında" diyordu. Yeni tarihli karar ise aradaki bazı yıllarda daha az artış yapılmış olsa bile yeni kira yenileme zamanında sözleşmede yazılı oranın istenebileceği şeklinde.
Kararın aslını bulamadım, ama yaklaşık şöyleydi. (Seneler ve artış oranları örnek olarak verilmiştir.)
2003 yılında yapılan bir yıllık sözleşmede %30 artış oranı var. Kiracı ilk yılın sonunda %20, sonraki yıl daha az artış yapıyor. 2006 yılında ev sahibi geçmiş yıllardaki eksik artışların da hesaplanarak bunun üzerinden %30 artış talep eden bir dava açıyor.
Yargıtay önceki yıllardaki kiranın ev sahibince kabul edildiği için geçerli olduğunu ama 2006 yılı için sözleşmede yazılı miktar üzerinden artış yapılması gerektiği yönünde karar veriyor.
Örnek:
Kiracı kirayı şu şekilde ödemiş:
2003: 100 2004: 120 2005: 140 2006: ?
Ev sahibi
2003: 130 2004: 169 2005: 220 şeklinde hesap edip 2006 yılı için 285 lira istiyor.
Yargıtay kararı 140 liraya %30 artış yaparak kiranın 182 lira üzerinden ödenmesi yönünde.
(Bu örnekte hesaplama kolaylığı olsun diye davanın 3 yıl sonra açılmış gibi hesap yaptım. Örnek davada 5 yıldan daha fazla süredir kiracılığı devam eden bir kiracı vardı.)