2 Yıl Süreyi Geçmiş Trafik Kazası İçin Sigorta Tazminatı
Merhabalar 2006 yılı haziran ayında kardeşimin kullandıgı kendi arabamızla bir trafik kazası geçirdik. Kaza sonucunda 1 kişi öldü ve 3 kişi ağır yaralandı. Ben ağır yaralananlardan idim ve bir dizi ameliyat geçirdim. diğer yaralılar mahkeme sonucu sigortadan belirli miktarlarda tazminat aldılar. Sorum şu olacak, eğer şimdi dava açsam trafik sigortasından tazminat alma hakkım varmıdır, ve kardeşim bu mahkemeden maddi yönden etkilenirmi ? Şu anda tazminat ve ameliyat masraflarımın karşılanması konusunda yapabileceğim herhangi birşey varmıdır. teşekkürler.
Re: 2 yıl süreyi geçmiş trafik kazası için sigorta tazminatı
Anladığım kadarıyla tazminat almak istiyorsunuz,ama bu işten kardeşinizin de zararlı çıkmasını istemiyorsunuz.Burada sigortanın şartlarına bakmak lazım.Sigorta şirketi sözleşmede sigortalı kardeşiniz kusurlu olsun olmasın bütün rizikoyu üstlenmişse,zararınızı sigorta şirketi öder,kardeşinizin cebinden para çıkmaz.Sigorta tazminatı sigortalının kusur derecesine göre belirlenmişse,bir kısmını sigorta şirketi diğer kısmını kardeşiniz öder.Kazadaki diğer kişilere tüm tazminatı sigorta şirketi mi ödemiş?Buna bakmanız lazım.Ancak siz sigorta şirketine değil,kardeşinize haksız fiil hükümlerine göre dava açmak zorundasınız.Bunun da süresi 1 yıl.Bu süreyi geçirdiğiniz için kardeşinizden birşey isteyemezsiniz.Dolayısı ile sigorta şirketi de size herhangi bir tazminat ödemez.
Alıntı:
kerbelos rumuzlu üyeden alıntı
Anladığım kadarıyla tazminat almak istiyorsunuz,ama bu işten kardeşinizin de zararlı çıkmasını istemiyorsunuz.Burada sigortanın şartlarına bakmak lazım.Sigorta şirketi sözleşmede sigortalı kardeşiniz kusurlu olsun olmasın bütün rizikoyu üstlenmişse,zararınızı sigorta şirketi öder,kardeşinizin cebinden para çıkmaz.Sigorta tazminatı sigortalının kusur derecesine göre belirlenmişse,bir kısmını sigorta şirketi diğer kısmını kardeşiniz öder.Kazadaki diğer kişilere tüm tazminatı sigorta şirketi mi ödemiş?Buna bakmanız lazım.Ancak siz sigorta şirketine değil,kardeşinize haksız fiil hükümlerine göre dava açmak zorundasınız.Bunun da süresi 1 yıl.Bu süreyi geçirdiğiniz için kardeşinizden birşey isteyemezsiniz.Dolayısı ile sigorta şirketi de size herhangi bir tazminat ödemez.
Merhabalar, kazadaki diğer kişilere tazminatın tamamı araç sigortası tarafından verildi, yani kardeşimden herhangi bir para çıkmadı. kaza ölümlü bir kaza olduğu için sürenin daha uzun olması gerekir diye düşünüyorum, bununla ilgili mevzuatı ve kanunları ne kadar okuduysamda net bir şey çıkaramadım. Bu konu ile ilgili kesin bir bilgi alabilirsem çok sevinirim. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bu konu hakkında beni bilgilendirebilecek veya cevap yazabilecek bi avuat yokmu?
Re: 2 Yıl Süreyi Geçmiş Trafik Kazası İçin Sigorta Tazminatı
diğer tazminat alanların mahkeme kararlarını görmek lazım, dava kime açılmış, ne sebeple açılmış ve neyle sonuçlanmış.
trafik sigortası 3.kişilere verilen hasarları öder, kişi başına (bugunkü değeri) 25bin ytl miydi neydi, kardeşinize bir yaptırımı yok, kazanırsanız sigortadan alırsınız ücreti