-
Hırsızlık
Öncelikle bu konuda bana yardımcı olabilecek herkese teşekkür ediyorum. Sormak istediğim şu...Bir arkadaşım bunda 2 ay önce sigara almak için girdiği markette içinde herhangibir art niyet olmadığı halde kimsenin olmadığını görünce şeytan uyarak açık olan kasadan yaklaşık 120 ytl aldıktan sonra sigarasını alıp dükkandan çıkıyor...Ardından pişman olup aldığı parayı geri vermek için dükkana geri geldiği esnada polis tarafından yakalanıp gözaltına alınıyor..1 gece nezerathanede kaldıktan sonra hakkında gerekli tahkikat yapılıp savcılığa sevk ediliyor..Savcılıktaki ifadesinde pişman olduğunu bir anda şeytan uyduğunu beyan ediyor...Dükkan sahibide parasını aldığı için şikayetçi olmuyor ve şikayetini geri alıyor..Savcılıkta sabıkası olmadığınıda göz önüne alarak savcı tarafından arkadaşıma bir daha yapması durumunda içeri atacağını söyleyerek arakadaşımı serbest bırakıyor..2 gün öncede hakkında 2.Asliye hukuk mahkemesine dava açıldığına dair mahkeme celbi geliyor...
SORMAK İSTEDİKLERİM ŞUNLAR
1: Arkadaşım nasıl bir ceza alır..
2:Hapis Yatarmı yada alacağı ceza ertlenebilrimi?
Bana yardımcı olabilecek Herkese çok teşekkür ediyorum
-
Re: Hırsızlık
Madde 141 - (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Madde 145 - (1) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./16.mad) Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Madde 168 - (Değişik madde: 29/06/2005-5377 S.K./20.mad)
(1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
Ceza almaması gerektiğini düşünüyorum ama her ihtimali düşünmek açısından bakarsak hükümler böyle. İyi akşamlar..
-
Re: Hırsızlık
Arkadaşının yaşıda ceza tayininde önemlidir.eğer 15-18 yaş grubunda ise 2/3 15-18 yaş grubunda ise 1/3 oranında da cezadan indirim yapılır ve geçmişte sabıkası yoksa ilk defa suç işlediği için para cezasına çevrilip erteleme sınırındadır.