Dükkan sahibinin kat maliklerini yanlış bilgilendirmesi
5 katlı 19 haneli binanın teras katında oturmaktayım. Binanın girişinde bulunan market sahibi yerine fast-food açmak isteyerek. Kat maliklerinden izin almış (iki kat maliki izni hariç) sonrasında da baca çıkış yerini bildirmeden baca yapacağını bildirmiştir. Şahıs diğer kat maliklerine oturduğum terasın, teras çıkış kapısının önünden benim bilgim haricinde baca çıkaracağı belirterek yanlış bildirimde bulunup binanın ön cephesinden ve benim bulunduğum terastan baca çıkarmıştır. Bu sebepten dolayı 12 kat maliki bu duruma görüntü kirliliği, huzuru bozmak ve yanlış bilgilendirme adına gerekli mercilere itirazda bulunmuştur. Sonrasında market sahibi açacağı fast-food için beni taciz ederek bulunduğum terasın yan cephesinden teras kapımın üzerinden baca yapmayı uygun gördüğünü söylemektedir. Elbette bu durum benim huzur hakkımı bozacağı için istememekteyim. Buna istinaden;
- Diğer kat maliklerinden izin alsa bile benim iznim olmadan bulunduğum terastan baca çıkartabilir mi?
- Daha önce yanlış yönlendirme yapıp bacanın nereden çıkacağını (yazılı ya da sözlü) belirtmeden izin verilen imzalar için ne yapmalıyız?
- Bu konu ile şikayette bulunacağım merci neresidir?
Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Dükkan sahibinin kat maliklerini yanlış bilgilendirmesi
Cevap veren yok mu acaba?
bu uygulamadan madur olan kişi olarak ,dava aaçabilirsiniz.bir avukata danışarak hareket ediniz.
neticede ,karşı tarafı ikna etme şansınız ve seçeneğiniz yok.
gelelim teknik bölüme,herne kadar teknik bilgim zayıfsada size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım ,yanlış yönlendirme yaparsam da nasıl olsa beni ikaz ederler diye düşünüp ,fikirlerimi paylaşayım.
kat mülkiyetı kanunu 24 .madde size bazı ipuçları verecek ,forumun başında kat mülkiyeti kanununun tamamı detaylaryla verilmiş ı bulabilir sizde okuyup bilgilenirsiniz.
Madde 24 - Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.
Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlere şerh verilir
der .burada sizin öğrenmeniz gereken tapu kayıtlarını inceleyerek aşağıdaji işyerinin mahiyetini öğreniniz.bu size ne kazandırır.çok şey eğer mesken iken işyerine çevrilmiş ise ,kat malıklerinin oybirliği gerekir bu şart ve emredici mahiyette bir hüküm.avukata da danışarak kısa yoldan hedefe varırsınız.
yok eğer işyeri olarak gözüküyorsa o zaman da 18 maddeye dayanarak yani
de 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, zorundadır maddesinden faydalanılabilir.
siz önce bir durum tesbiti yapın ve de kat mülkiyeti kanunu hakkında bilgilenin
devam ederiz
İlginize çok teşekkür ederim.