Re: İhbar ve Kıdem Tazminatı
MAhkeme kararında çalışmadığınız süre için en çok 4 aya kadar ücret ve diğer hakların ödenmesine ve işe başlatılmama durumunda işe başlatmama tazminatını aldınız herhalde.Bu durumda işveren kıdem ve ihbar tazminatınızı ödemedi ise ,iş mahkemesinde kıdem ve ihbar tazminatı için dava açmanız gerekir.Dava sırasında ,kazanmış olduğunuz iade davası sonucu mutlaka lehinize olacaktır.Dava süresi mahkeme yoğunluğuna göre sonuç alma süresi değişiklik gösterecektir.
Dava açmadan önce işverene bir ihtar göndererek,kazanmış olduğunuz dava sonucu işe iadeniz gerçekleşmediğinden kıdem ve ihbar tazminatınzın ödenmesini,aksi durumda hukuki yollara başvuracağınızı bildirmek fayda sağlayabilir.İlk dava sonucu işverenin haksız feshi kanıtlanmış olduğundan,ikinci bir davayı göze alamayacaktır diye düşünüyorum.
calışmış oldugum şirkette askerlik dolayısıyla ayrılmak zorunda kalıyorum görevli ile yaptığım bire bir görüşme ile kısacası tazminatımı alabilirim diye yanıt aldım ihbarı alamayacaksın dediler
ben oncelikle ihbarın ne oldugu hangi hakla alındıgı ve bunun karşılığında şirketin ne şekilde bunu vermeme gibi hakkı oldugunu ve ne şekilde alabilirim bana ksıaca şekilde soylerseniz sevinirim
Sondan başlayalım:o
Askerlik kıdem tazminatı alarak sözleşme feshi hakkı kazandıran bir durumdur çalışanlar için.
İşveren veya çalışanın iş sözleşmesini iş kanununda beliritlen özel nedenler dışında bir nedenle feshetmesi durumunda uyması gereken ihbar süresi vardır.Yani işveren sizi işten çıkartma kararı aldığında size önceden haber vermesi gereken bir süre vardır.Bu süre çalışma sürenize göre değişir.Aynı şekilde siz de ayrılmak istediğinizde işveren belirli bir süre önceden haber vermeniz gerekir.İşveren işten çıkartılacağınızı bildirirken ihbar süresine uymaz ise,bu süreye karşılık gelen ücreti ödemek zorundadır.Aynı şekilde çalışan ihbar süresine uymaz ise işverenin dava açarak ihbar tazminatı talep etme hakkı doğar.
Askerlik haklı bir neden olduğundan ayrılmanız durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Ancak burada askerlik nedeniyle de olsa sözleşmeyi sona erdiren siz olduğunuz için ihbar tazminatı alma hakkınız yoktur.
Bu nedenle ihbar tazminatını nasıl alabileceğiniz konusunda alabileceğiniz bir yardım mevcut değildir.