Bankalara girerken imzalatılan sözleşmeler hakkında
Merhaba;
Açıkcası ilk başta kişisel gibi görünebilir konu ama düşününce aynı sorunu yaşayan kişiler olduğunu hatırlayacaksınız...
Sorun şu ki;
Geçen sene eylül ayında büyük bir sevinçle ülkemizin en kurumsal ve büyük bankalarından birinde işe başladım ancak işe girerken üzerinde "maaşım , süresi ve tazminat tutarı" kesin olmayan bir sözleşme imzaladım.
Ve şu an da işler açıkcası iyi gitmiyor. Ayrılmak istiyorum ama bana en az 2 yıl çalışmam gerektiğim ve ayrılamakta diretirsem tazminat ödemem gerektiği söleniyor...
Konu hakkında neler yapabilirim , çalışmaktan büyük huzursuzluk duyduğum kurumdan ayrılırken üstüne para vermek hiç adil gelmiyor bana...
Cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Re: Bankaralara girerken imzalaılan sözleşmeler hk.
Demek bu "eller yukarı teslim" sözleşmelerini sadece müşterilere değil personellerine de imzalatıyorlarmış.
Sözleşme, aleyhinize çok ağır şartlar içeriyorsa belki bunların bir kısmına itiraz edebilmeniz mümkün olabilir. İş Hukuku alanında pek yetkin olmadığımdan bir yorum yapamıyorum ama bu konuda uzman arkadaşların sorununuza yanıt vereceğinden eminim.
ödenecek tazminat konusunda istifa edenler ile pazarlık yapıyorlarsa , o kadar sağlam hukuki dayanakları yok sanırım...
hatalı mı düşünüyorum??
Öncelikle iş sözleşmesindeki cezai şartların karşılıklı olması gerekir. Yani işçi sebepsiz yere feshederse şu kadar tazminat ödeyecek ama işveren de sebebsiz yere feshederse bu kadar tazminat ödeyecek şeklinde.
Ancak belli bir eğitim verilmesi karşılığında belli süre çalışmak şartı getirildiyse, bu çalışma süresinin doldurulmaması halinde size yapılan yatırımın bedeli değerinde tazminat şartı konabilir.
"İşçi işten ayrıldıktan sonra aynı sektördeki rakip firmada x yıl boyunca çalışamaz, çalışırsa şu kadar tazminat öder." şeklindeki bir hükmün de hukuki bağlayıcılığı yoktur ama caydırıcı bir koşul olarak iş sözleşmelerinde yer alır.