Avukatlık - Alman Hukuku/Türk Hukuku
Almanya: Almanya'da avukatın bürosuna gelen müvekkilin eğerki kazancı düşük ise sulh(Asliye) hukuk (Amtsgericht ) mahkemesine direkt olarak avukat başvurur ve bu şekilde adli yardım alınır;Yani müvekkil dilediği avukata gider ve o avukat onu temsil eder.
Türkiye: Türkiye'de ise baroya başvurulur ve Baro , Avukatı görevlendirir.Müvekkilin seçme hakkı yok.
Almanya İstisnalar hariç avukat-hakim-savcı sürekli yazışmalar yaparak davayı karar verilebilecek hale getirir ve genelde duruşma günü karar günü olur.
Türkiye:
Onlarca duruşmadan sonra halen eksik belge olabilir ve gereksiz yere fazla duruşmalar yapılır.
Alman Hukuku :Fiili olarak 5 yıl avukatlık yapmamış avukat,Yüksek mahkemelerde avukatlık yapamaz.Ağır ceza mahkemesinde yetkili değildir.
Türk Hukuku:Henüz avukatlık ruhsatnamesini yeni almış avukat Yüce divanda dahi avukatlık yapabilir.
Alman Hukuku:Avukat gerçeğe aykırı olmamak kaydıyla reklam yapabilir,Broşür bastırabilir.
Türk Hukuku:Reklam yasağı vardır.
Alman hukuku:Avukatla temsil zorunludur.aksi halde savunmanın adil olmayacağı görüşü hakimdir.(İstisnalar hariç)
Türk Hukuku:Avukatla temsil zorunlu değildir;(istisnalar hariç.)
Alman Hukuku:Avukat vekaletnamesi avukat tarafından büroda hazırlanabilir.;( hatta diğer vekaletnamelerde de noter zorunluluğu yoktur.)
Türk Hukuku :Avukat vekaletnamesi noter tarafından hazırlanır.
Alman Hukuku:Avukat Mesleki sigorta yapmakla yükümlüdür;aksi halde baroya kaydı yapılmaz.
Türk hukuku: Mesleki sigorta henüz Türkiye'de yok.
Alman Hukuku:Avukat topluluk sigortasını ödemekle yükümlüdür,ancak ödeme güçlüğü varsa ertelenebilir,Ayrıca ödenecek sigorta bedeli kazanç ile orantılıdır.
Türk Hukuku:Topluluk sigortasını ; Kazanan da kazanmayan da aynı oranda ödemekle yükümlüdür.
alıntı
Re: Avukatlık - Alman Hukuku/Türk Hukuku
Alıntı:
Av.Mehmet Yeni rumuzlu üyeden alıntı
Almanya: Almanya'da avukatın bürosuna gelen müvekkilin eğerki kazancı düşük ise sulh(Asliye) hukuk (Amtsgericht ) mahkemesine direkt olarak avukat başvurur ve bu şekilde adli yardım alınır;Yani müvekkil dilediği avukata gider ve o avukat onu temsil eder.
Türkiye: Türkiye'de ise baroya başvurulur ve Baro , Avukatı görevlendirir.Müvekkilin seçme hakkı yok.
Almanya İstisnalar hariç avukat-hakim-savcı sürekli yazışmalar yaparak davayı karar verilebilecek hale getirir ve genelde duruşma günü karar günü olur.
Türkiye:
Onlarca duruşmadan sonra halen eksik belge olabilir ve gereksiz yere fazla duruşmalar yapılır.
Alman Hukuku :Fiili olarak 5 yıl avukatlık yapmamış avukat,Yüksek mahkemelerde avukatlık yapamaz.Ağır ceza mahkemesinde yetkili değildir.
Türk Hukuku:Henüz avukatlık ruhsatnamesini yeni almış avukat Yüce divanda dahi avukatlık yapabilir.
Alman Hukuku:Avukat gerçeğe aykırı olmamak kaydıyla reklam yapabilir,Broşür bastırabilir.
Türk Hukuku:Reklam yasağı vardır.
Alman hukuku:Avukatla temsil zorunludur.aksi halde savunmanın adil olmayacağı görüşü hakimdir.(İstisnalar hariç)
Türk Hukuku:Avukatla temsil zorunlu değildir;(istisnalar hariç.)
Alman Hukuku:Avukat vekaletnamesi avukat tarafından büroda hazırlanabilir.;( hatta diğer vekaletnamelerde de noter zorunluluğu yoktur.)
Türk Hukuku :Avukat vekaletnamesi noter tarafından hazırlanır.
Alman Hukuku:Avukat Mesleki sigorta yapmakla yükümlüdür;aksi halde baroya kaydı yapılmaz.
Türk hukuku: Mesleki sigorta henüz Türkiye'de yok.
Alman Hukuku:Avukat topluluk sigortasını ödemekle yükümlüdür,ancak ödeme güçlüğü varsa ertelenebilir,Ayrıca ödenecek sigorta bedeli kazanç ile orantılıdır.
Türk Hukuku:Topluluk sigortasını ; Kazanan da kazanmayan da aynı oranda ödemekle yükümlüdür.
alıntı
Burada yazilanlar geneliyle Dogru..Fakat suvarki uzunyillar almanyada egitim almis birisi olarak birkac konuya katilmamaktayim.avukat lehinde iyilestirmeler
evet AB Birligi Ana ve eski Üyelerin genelinde var.fakat Almanyada da Türkiyedekine benzer muameleler görünmektedir.yazida Zannedilmesinki Türkiyenin Hukuk Düzeni Icler acisi,Hayir buna katilmiyorum.durum tamamiyle kötü degildir.Türk Hukuk Sistemindeki bir kac degisiklikle Türkiyedeki hukukcularin Avrupadaki Meslektaslari ile ayni seviyeye gelecegine inanmaktayim.
Ayrica En yukaridaki aciklamada,Almanyada kisinin Maddi durumu hakkinda.durum öyle degildir maalesef ...Söyleki; kisinin Maddi durumu yoksa
Tamam... Devlet Avukat hakkini size Ücretsiz olarak veriyor ama zaten bu Türkiyedede var, Ayrica Almanyada Avukat, durumunuzu bildirir Kagidi hiicte öyle kendi gidip filan almiyor,kisi gidip is bulma kurumundan binbir zorlukla Cikartiyor ve Avukata kendisi bizzat getiriyor..bu da Türkiyede var zaten.
ve hemde Kisi hic bir kurumdan yardim almiyor ise Devlet Avukat filanda maalesef Vermiyor Almanyada..ama Türkiyede Yesil Karti olanlar bile Barodan Ücretsiz avukat hakkini Kullaniyor..fark nerelerde derseniz;
Tamam Almanyada Noterlik Zorunlu Degil ama......Son yillarda Alman Avukatlar bile artik noterden Vekaletname ister oldular.
Fark ..evet Meslek Sigortasi Ülkemizde Bilinmiyor,buda bizim insanimizin Ihmalinden Kaynaklaniyor,Meclisteki vekiller Kanun cikaracagina ,göbek Cikariyorlar..
en derin Saygilarimla
Sayın Meslektaşım
Ben henüz Almanya'da noterden vekaletnanme talep eden bir Meslektaşımı görmedim.Hem talep etse bile Avukata kendi bürosunda vekaletname kabul edebilme hakkı verilmiş olması da ÇOK BÜYÜK BİR AYRICALIKTIR.
AYRICA HERHANGİ BİR KURUMDAN YARDIM ALMAYA GEREK YOK KENDİ GEÇİMİNİ SAĞLAYAMAMAK YETERLİ ADLİ YARDIM ALMAK İÇİN!!! (Şu şekilde hesaplanıyor ;ev kirası,borcu,telefon fatursası,v.s her ne var ise çıkarıldıktan sonra evde yaşayan kişi başına 300-350 EUR kalmıyorsa adli yardım verilmektedir ) Bunun dışında danışma talep eden kişiye de maaş kağıdı ve kira sözleşmesini göstermesi durumunda belge verilerek dilediği avukattan danışma yapması sağlanmaktadır.
Ayrıca yukarıdaki yazıların tamamı tarafıma ait olp Türk Hukuk Sitesinde açtığım Bir forumdan alınmıştır. ( Sayın meslektaşım Av.Mehmet Yeni bunu belirtmemiş ama )
Saygılarımla
sayin yetkilier buraya üye oldum ama nereye soru soracagimi malesef ögrenemdim kusuruma bakmayin,benim bir sorum olacakti
ben almanyada yasiyorum ve burda 5 yil önce bosandim esim yabanciydi,ama alman kanununa göre bosandim,ve türkiyede hala ewliyim.
benim türkiyede tekrar bosanmam icin avukat tutmam gerektigini söylüyorlar ama buna güvcüm yok,ben burdaki bosanma kagidimi tercüme edip ve kendim mahkmeye wersem olmazmi?
saygilar ayfer