Haksız işten çıkarıldım.ne yapabilirim
Tanım ve şekil
MADDE 8. - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.
Bu kanuna göre ben zaten sözleşme imzaladım fakat .11.10.2008 de işime son verildi.sonra denildiki seni deneme süresi içinde işten çıkardık yazılı olarakta
bana verilen kağıtta performansınızdan dolayı sizi işten çıkarıyoruz.ve ihbar tazminatımıda vermediler.işe giriş tarihi 18.09.2008
benim sormak istediğim sorum:
1: madem deneme süreli girdim neden sözleşme imzaladım(sözleşmede deneme süresi ile ilgili herhangi bir şey yoktu)
2:sigortamın yatırıldığından veya maaşıma göre yatırıldığındanda emin değilim
3: acaba bu şartlarda ihbar tazmitanı vermeleri gerekmezmi
bana kağıt imzalattılar fakat altına kendi el yazımla ihbar tazminatı hakkım saklıdır diye not düştüm bana bir faydası olurmu saygılarımlar
ayrıca not olarak deneme süresi tabiri ile ilgili olarak ayrı bir sözleşme yapmamız gerekmezmiydi
Re: haksız işten çıkarıldım.ne yapabilirim
Alıntı:
zevgarlı rumuzlu üyeden alıntı
...
1: madem deneme süreli girdim neden sözleşme imzaladım(sözleşmede deneme süresi ile ilgili herhangi bir şey yoktu)
Biraz garip olmuş bu yazdığınız.Hocanın ben çaydanlık almadım,aldığımda da sapı yoktu zaten demesi gibi.:)
Sözleşmenin yazılı olarak yapılmış olması şart değildir.Yazılı yapılmış sözleşmelerde sizin durumunuzdaki gibi (deneme süresi) özel durumlar belirlenebilir.Yazılı sözleşme olmaması durumunda iş kanununda tanımlanmış haklardan yararlanabilir taraflar.
Yazılı bir sözleşmeniz yoksa veya sözleşmeniz var ama deneme süresi kaydı yoksa deneme süresi uygulaması da olamaz.
Bu durumda 1 günlük çalışan dahi olsanız ihbar öneline uyma zorunlulğu vardır taraflar için.İhbar tazminatı hakkınızı saklı tutmanız en azından ödenmediğinin ıspatı konusunda işinize yarayacaktır.
SGK sayfasından 1 ay snra yapacağınız kontrolda prim ödemelerinin yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.
Ödenmeyen ihbar tazminatı için işverene ihtar gönderebilir,ihbar tazminatı için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.İhbar tazminatı davası için zamanaşımı 5yıldır.
erdoğan bey tabi sıkıntılı olduğumdan mazur görün anlattıklarımı
işverenden iş sözleşmesinin bir nüshasını istesem kanunen verirlermi
İş sözleşmesinin bir kopyasının size de verilmiş olması gerekirdi.
Şu anda isteseniz daha önce bir kopyasının size verilmiş olduğunu iddia edebilir işveren,ancak bir deneyin şansınızı bence.
bilgileriniz için teşekkürler ederim saygılar