Sahtekarlığa uğrayarak boş senede imza atma?
öncelikle herkeze merhaba diyorum ve başımdaki sorunu anlatıyorum hemen.
ben esnafım ve bi şirketten mal aldım.1300 dolar civarında tuttu bu mallar ve bunun karşılığında 400,500,500,400 dolar şeklinde 4 tane senet verdim.ama bu adamlar bana beş tane senet imzalatmışlar birtanesi boşmuş.daha sonra bu boş senedi bana aradan aylar geçtikten sonra fax çektiler.ve 15 gün sonra icradan ödeme emri geldi.senedin üzerine 6bin dolar yazmışlar ve 2 sene öncesinin tarihini atmışlar.bu para faiziyle beraber 15bin ytl yi bulmuş.bu durumdan nasıl kurtulabilirim,ne yapmam gerekir.benim bu insanlarla ticaretim bir seneden beri var,ama onlar 2 sene öncesine tarih yazmışlar ve elimdede bana boş olarak çektikleri senedin faxı var.bu konuda bişeyler yapılabilirmi.şimdiden teşekkür ediyorum.
Re: Sahtekarlığa uğrayarak boş senede imza atma?
Faksla hiçbir şeyi ispat edemezsiniz.Borçlar Kanununa göre beyaza imza atmak caizdir.Beyaza imza ile kast edilen,boş kağıda imza atmaktır.Size ödeme emri gelmişse,bu parayı ödemeseniz bile borçlu olduğunuz miktarın %60'ını icra dairesine teminat olarak yatırıp dava açarak icra takibini durdurabilirsiniz.Ancak davayı kaybederseniz bu kez de borçlu olduğunuza ilaveten haksız çıkma tazminatı ve gecikme zammı alırlar.En iyisi bu parayı ödedikten sonra dava açmanız.Hile hükümlerine dayanarak dava açma süreniz 1 yıl.Hileyi ispat etmek için mahkemeye sunacağınız deliller,mesela o tarihte o firma ile çalışmadığınıza dair çeşitli deliller olabilir.Bu arada karşı tarafın ticari defterlerine ,kayıt ve belgelerine de dayanabilirsiniz.Ancak mahkemede hilenin, hele sizin maruz kaldığınız hilenin ispat edilmesi çok zor.Ne kadar inandırıcı savunma yaparsanız yapın,haksız çıkmanız olası.Genelde bu tip davaları beyaza imza atanlar kaybediyorlar.En iyisi süreyi geçirmeden bir avukatla görüşün.