Almanya'da Boşanma Ve Sahip Oluncak Sosyal Haklar
Merhaba.Ben bişey danışmak istiyorum.Annem 17.10.07 tarihinde hem Alman hem Türk vatandaşı olan bir beyle evlendi. Mayıs ayında annem Almanya'ya eşinin yanına gitti. Herşey güzel gidiyorken artık anlaşamıyorlar.Şu an küsler ve konuşmuyorlar ve bu durum sık sık yaşanıyor.Adam anneme maddi-manevi bir yardımda bulunmuyor,geceleri eve gelmiyor felan. Annem şu an dil okuluna gidiyor orda.Bu okul bittikten sonra ii Almanca konuşabilirse alacak süresiz oturma iznini.Fakat adamın bir anda anneme al bavulunu git nereye gidersen demesinden korkuyorum.Evin kira kontratı adamın üzerine. Sorum şu olcak: Eğer annem yada eşi boşanma davası açarsa eğer annem neler talep edebilir adamdan..? Annemin oturma izni bittikten sonra tekrar Türkiye'ye dönmek zorundamı..? Yararlanabilceği sosyal haklar neler..? Adamın 4. evliliği bu.Boşandığı zaman hiçbir kaybı olmayacak zaten.Ama annem her türlü zararda.Çünkü burdaki kurulu düzenini,evini işini beni herşeyi bırakıp gtti. O yüzden annem bu işten az bir sıyrıkla kurtulmasının dışında derin bir yara,zarar vererek kurtulmasını istiyorum tabir-i caizse. Umarım derdimi açık ve net bir şekilde anlatabilmişimdir.Şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum.
Re: Almanya'da Boşanma Ve Sahip Oluncak Sosyal Haklar
Alıntı:
melltemm rumuzlu üyeden alıntı
az bir sıyrıkla kurtulmasının dışında derin bir yara,zarar vererek kurtulmasını istiyorum tabir-i caizse.
Bu konuda sitemizden bir yardım alabilmeniz mümkün değildir.
hayır bni yanlış anladınız. bnm sölemek istediğim yani eğer boşanırsalar annem n gbi haklara sahip olcak yada olacak mı sonuçta Alman vatandaşı değil. Orda o cümleyi kurmaktaki amacım ise durumumu ifade etmekti. O bnm kendi düşüncem sadece. Ama yazdığım için özür dilerim. Bnm sorum boşanırsalar yada annemi ewden atarsa eşi annemin durumu ne olur..? Sanırım kendimi yanlış ifade ettim.Tekrar özür diliyorum.
Evlilikten bağımsız oturum alabilmek için, Almanya'daki eşle aynı çatı altında 2 sene geçmesi kuralı vardır. Bu tarih de anmeldung yaptırıldığı, yani evlendikten sonra Almanya'da ikamet ettiğini gösterdiği günden itibaren başlar.
Sözgelimi, 01.01.2000 tarihinde Türkiye'de evlenen bir çift aile birleşimi vizesi talebinde bulunur ve bu vize kendilerine 01.06.2000'de verilir, ardından da kişi 02.06.2000'de Almanya'da ikamet etmeye başlayıp kaydolursa süre bu zamandan itibaren başlar. Yani, bahsettiğim oturumu alabilmek için kayıt olunan tarih, diğer bir değişle anmeldung zamanı dikkate alınır Almanya tarafından.
Bu süre dolmadan boşanma davası açıldığında yabancılar dairesi (Ausländerbehörde) kişinin elindeki oturumu da iptal eder ve her an Türkiye'ye gitmesi istenebilir.
Ayrıca, sınırsız oturum alabilme hakkı 3 yılı doldurulduğunda elde edilir. 3 yıl Almanya'da kanuni yollarla ikamet ederse kişi, B1 seviyesi Almanca bilgisine de sahipse süresiz oturum alabilir. Aksi takdirde anadili Almanca dahi olsa bu süreyi doldurmadan bu oturumu alamaz.
Almanya nezdinde annenizin herhangi bir avantajı bulunmamaktadır. Anneniz ister Türkiye'de isterse Almanya'da zarara uğradığına dair maddi manevi tazminat davası açabilir. Kararın ne olacağını kimse kestiremez. Hem, kişiler Türkiye'de evlenip ayrılsa dahi taraflardan birinin düzeni bozulmuş olabilir. Bu aslında her evlilikte yaşanabilecek bir rutindir.
Yazınızı yeniden okuduğumda annenizin mayıs ayında Almanya'ya gittiğini hatırladım. Bu bağlamda yukarıda bahsettiğim "anmeldung"dan bahsetmek istiyorum annenizle ilgili.
05.2008 tarihinde Almanya'ya giren bir Türk Vatandaşı ya da diğer Almanya dışından gelen yabancı eşin "evlilikten bağımsız oturum" alabilmesi için geçmesi gereken 2 senelik süreyi düşündüğümüzde anneniz bu oturuma başvurusunu en erken 05.2010 tarihinde yapabilecektir...
Verdiğinz bilgiler için çok teşekkür ederim.