Re: İşçi - İşveren ve Haklar
Alıntı:
Bir işçi bir haftanın 6 günü çalışıp pazar günü tatilini hak ediyor. Pazar günü çalışırsa fazla mesai olarak hak ediyor.Fakat iş veren bu fazla mesai, mesai olarak deyilde bir sonraki hafta içinde bir gün izin olarak veriyor , sorum şu; bu yasal mı?
İşverenin fazla çalışma karşılığında ek ödeme yapmak ya da bunun yerine izin vermek gibi bir hakkı yoktur,bu seçimlik hak işçiye aittir ve işçi tarafından talep edilirse ek ödeme yerine izin kullanılabilir..İşverenin izin olarak kullanmanızı dayatması yasal değildir.
Alıntı:
Bir işçinin Günlük çalışma saati 7.5 saattir olaral biliyorum. Biz 8 saat çalışmaktayız fakat iş veren bu fazladan çalışma saati vermemektedir. Ne yapmalıyız?
Günlük çalışma süresi 7.5 saat değildir.Haftada 45 saati aşan çalışmalarınız fazla çalışma olarak addedilir ve 45 saati aşan her saatlik çalışmanız karşılığında size %50 zamlı ücret ödenmesi gerekir.Ancak belirttiğim gibi çalışma saatinin günler arasında eşit olarak bölünmesi söz konusu olmayıp haftaiçi 8 Cumartesi günü 5 saat çalışıyorsanız fazla çalışma ücretine hak kazanmazsınız..Ancak Cumartesi dahil her gün 8 saat çalışıyor iseniz haftada 3 saatlik fazla çalışma ücretine hak kazanmış olursunuz.
Alıntı:
Asgari bir ücretin üstünde bir maaşla çalışan bir işçinin ssk primi asgari ücret üzerinden ödenirse bu yasalmıdır .Yasal deyilse nereye başburmalıyız ve bu işçi için nasıl lehine çevrilir?
Bu uygulama yasal değildir,bu konuda Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne ve sosyal Güvenlik Kurumuna şikayette bulunabilirsiniz.
1-Fazla çalışma ücretinin %50 arttırılmış olarak ödenmesi gerekir.Ancak çalışan isterse ücret yerine izin de kullanabilir.Bu durumda her bir saat fazla çalışma için 1saat 30dakika izin kullanılır.İşveren ücret ödemekten kaçınıp,izin kullandırmaya zorlayamaz.
2-Yasal çalışma süresi günlük 7,5 saat olarak değil,haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir.6 gün çalışılan bir işyerinde 45/6=7,5 saat günlük ortalamadır.11 saati geçmemek şartıyla haftalık 45 saatlik çalışma için çalışma gün ve saatlerini belirlemek işverenin yönetim kararıdır.Çalışma süresi hesabında ara dinlenme süreleri(yemek-çay molaları) çalışma süresinden sayılmaz.Örneğin sabah 08:00 de işe başlayıp 17:30 da işi biten,gün içinde 1 saat yemek,2kez 15 er dakikalık çay molasına çıkan çalışan günde 10 saat işyerinde bulunmasına rağmen 8 saat çalışmış olur.
3-SGK primlerinin alınan ücret üzerinden ödenmesi yasal zorunluluktur.Ödenmiyorsa Bölge çalışma müdürlüğü ve SGK na şikayette bulunabilirsiniz.
4-Bahsettiğiniz örneğin sobayram tatilindeki 9 günlük uzatmaya varan idari izin ise,bu izin kamu çalışanları için geçerli olan idari izindir.Özel sektör için bu idari izne uyma zorunluluğu yoktur.
5-Bordroya başkasının imza atması usulsüzlüktür.Bölge çalışma müdürlüğüne bavurabilirsiniz.
Adınıza bordronuza başkasının imza atmasını engellemek için itirazınız olan noktayla ilgili kayıt düşüp imzalayabilirsiniz.
selamlar,, sayın forum yetkililerine bir sorum olacak. bundan 6 ay önce 10 aydır çalıştıgım site yönetimindeki denetci görevimden haksız yere işten çıkartıldım işten cıkarılma nedenimi tabiki beyan edemediler , beni istihdam azaltıyoruz deyip tazminatımı verip işten cıkarttılar . duyduguma göre 10 gün önce benim yerime eleman almışlar. ben de geçen bu 6aylık sürede hala işsizim hiçbir yerde calışmadım .. işime geri döne bilirmiyim veya manevi tazmınat hakkın varmıdır siz hukukcu buyuklerime soruyorum.
1- Dönemezsiniz,işe iade davası açabilme şartlarını taşımıyorsunuz.(30 dan fazla çalışan olması ve dava açma süresi 1 ayı kaçırmışsınız.)
2- İşinize son verildiği için manevi tazminat davası açamazsınız.
işten cıkarılma maddesi olarak 22 maddeyi göstermişlerdi, denettci sayısını 4ten 2 düşürdüklerini acıkca belırtmişlerdi şimdi ise terrar 4 çıkarmışlar böyle olunca ilk önce beni işe almaları gerekmiyormu kanunen
işten cıkarılma nedenim site yönetim başkanının arkadaşı olan güvenlik görevlisinin görev saatinde korsn taksicilik yapması ve benimde güvenlik personeli hakkında işim gereği rapor tutmamdı . başkan bizzat kendisi bana gelerek raporunu geri al yoksa seni işten çıkartırım dedi ben deni dene diğini zannederek raporumu geri almadım işimi yaptım ... görev tanımında yazıyordu
Ya yardan vazgeçeceksiniz,ya serden.
Ya şikayet edip hakkınızı arayacaksınız,ya da susup kaderinize razı olacaksınız.
Dendiği gibi emeklilik zamanı sorun olmayacaktır,emekli olduktan sonra sorunlarınız başlayacak.Düşük ödenen primleriniz nedeniyle düşük maaş alacaksınız.