Açıktan-yeniden atamalarda ünvan sorunu
DMS (KPSS'nin ilk versiyonu) sınavı sonuçlarına göre İçişleri Bakanlığı'nın bir bağlı kuruluşuna uzman memur olarak atandım. Söz konusu kuruluşun görevde yükselme yönetmeliğinde de "uzman" ünvanı, ünvan değişikliği eğitim ve sınavına tabi bir ünvandır (veri hazırlamacılar ve diğer memurlar için). Ancak, ben bu ünvanı, ilk atamamda elde etmiş bulunmaktayım ve 6,5 yıl bilfiil bu kadro ve ünvanla görev yaptım.
Geçen yıl bu görevimden kendi isteğimle çekildim ve 6 aylık bekleme süresi sonunda büyükşehir belediyesine açıktan atandım. Belediyenin uzman kadrosuna atanmayı beklerken bana son anda, norm kadro yönetmeliğine göre belediyenin uzman kadrosuna atanmak için 10 yıl veya 1. derece şartı olduğu ve benim bu iki şartı karşılamadığımdan dolayı (ki eğitim-öğretim, yabancı dil, vs gibi şartları taşımama rağmen) bu ünvana atanamayacağımı belirttiler.
Gerek nitelik gerekse icra ettiğim işin uzmanlık gerektirmesi nedeniyle ben de şu günlerde o kadroya geçmek için girişimde bulunmak istiyorum. İlgili hukuki çerçeveyi ve DPB görüşlerini inceledim. Ancak, biraz da konunun yabancısı olmamdan dolayı, benim durumuma uyan bir hüküm bulamadım. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Kısaca sorunum şu:
1. İçişleri Bakanlığı'nın bir bağlı kuruluşunda, 657 çerçevesinde, ilk atamamdan itibaren "uzman" ünvanı ile 6,5 yıl çalıştım.
2. İstifa sonrası kanuni bekleme süresinden sonra, yine İçişleri Bakanlığı'na bağlı mahalli idare olan büyükşehir belediyesine açıktan atamam yapıldı.
3. Atamam yapılırken derece ve kademe durumuma uygun bir kadroya atandım. Ancak, ünvanım "uzman" değil "memur" oldu.
4. Burada bazı önemli hususlar şunlar;
- Belediyenin uzman kadrosu, SPK uzmanlığı gibi özel yarışma sınavı gerektiren A grubu kadro değil
- Ben zaten aynı bakanlık bünyesinde "uzman" ünvanını ihraz etmiş bulunmaktayım.
- Ben uzman ünvanını, Şubat 2007 tarihli norm kadro yönetmeliğinden çok çok önce ihraz etmiş bulunmaktayım.
- Norm kadro yönetmeliğinde çelişkili ve liyakata uymayan hükümler var. Örneğin, uzman, şube müdürünün altında olmasına rağmen uzman için 1. derece, şube müdürü için 6. derece aranıyor. Bununla birlikte, şube müdürünün üstünde olan daire başkanı için 1.derece aranıyor.
Bana yol gösterirseniz sevinirim.
Re: Açıktan-yeniden atamalarda ünvan sorunu
İstifa sonrası dönüşlerde, önceki unvan ve kariyeriniz değil, idarenin geniş takdir yetkisine sahip olduğu açıktan atama sırasında, o an için sizi yerleştirdiği yerde ki göreviniz önemli.
Özetle kazanılmış hak vs iddia etmeniz mümkün değil.
Müdür olarak ayrılıp GİH memur olarak dönen kişiler var. Bu hususlarda yargı da açıktan atamada idarenin takdir yetkisine dikkat çekmektedir.
Bulamadım ama bir danıştay kararında hakim çekildikten sonra tekrar mesleğine dönmek isitiyor ve maliyede GİH memur olarak atanıyor. Dava açıyor ve kaybediyor....(İbrahim PINAR" IN KİTAPLARINDAN BİRİNDE OLABALİR....)
size kolay gelsin bol şanslar....
Re: Açıktan-yeniden atamalarda ünvan sorunu
teşekkür ederim beyefendi
açıklamalarınız benim için önemli oldu. Aslında mevcut hukuki yapıdan bunu anlamıştım. Yani idarwnin takdirinde oldugunu. Ben de dilekçemde bunu belirteceğim zaten ve bu takdir yetkilerini benim lehime kullanmaları için sebepler sıralamayı düşünüyorum. Şnşallah olur
Ama sorun şu ki; onlar bunun farkında değil. Yani eğer beni uzman yaparlarsa hukuka aykırı oldugunu düşünüyorlar. En azından bana öyle söylüyorlar. Bence doğrudur da. Çünkü bu norm kadro uygulaması henuz oturmamıs ve onlar yanlıs yapmak istemiyor. Size sormak istedigim de bu. Yani bana uzmanlık vermelerinin hukuki yonden bir sakıncası var mı? Yani iş takdire kaldı ise işim daha kolay olacak.
Bu arada, reddedilmeyecek bir dilekçe yazmak istiyorum ve bu konuda uzman bir avukattan danışma almak istiyorum.