Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı?
Merhabalar, forumda biraz araştırdım ama bulamadığım için konu açmaya karar verdim.
1 Ekimden itibaren Sosyal Güvenlik Reformu gerçekleşti, acaba bayanların evlilik nedeniyle işden ayrılma durumlarında kazandıkları kıdem tazminatı hakkı devamn ediormu yoksa herhangi bir değişiklik oldumu?
İyi günler...
Re: Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı?
Kıdem tazminatına hak kazandıran şartlarda bir değişiklik olmadı.
Teşekkürler Erdoğan bey hızlı cevabınız için, iyi günler...
merhabalar benimde bir sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim,
2005 Nisan yılında başladığım işten 2008 Eylül ayında evlilik nedeniyle ayrılmak istediğimi belirten bi dilekçe yazdım ve ilgili müdürüme faxladım, bana ihbar süresi olarak maksimum 8 hafta daha çalışmam gerektiği söylendi, yaptığım araştırmalar sonucunda evlilik nedeniyle ayrılma durumlarında işten ayrılacak kişinin belli bir ihbar süresi zorunluluğu olmadığını farkettim, ama sorun olmadan da ayrılmak istediğimden yerime çalışacak bi eleman bulununca hemen ayrılabileceğimi eleman bulunana kadar 8 haftayı geçmicek şekilde çalışabileceğimi söyledim, kabul ettiler. Ancak şuan eleman bulundu ve ben 6 haftayı geride bırakmama rağmen işten ayrılmama izin verilmiyor , yeni elemanı biraz eğitmem gerektiği işi yeni elemana öğretmem gerektiği söylendi. Bende daha fazla çalışmak istemiyorum, bi an önce ayrılmak istiyorum ,
1 - Evlillik nedeniyle işten ayrılmada çalışanın ihbar süresi varmıdır ?
2 - diyelimki var ve 8 hafta ben bunun 6 haftasını doldurduysam ne gibi bi durum oluşur ? yani tazminatımı etkiler mi bu durum ?
3 - şartlar yukarda anlattığım gibiyken ayrılsam tazminatımı alabilirmiyim yoksa alamama gibi bi durum söz konusu olabilir mi ??
beni bu konularda aydınlatırsanız çok sevinirim,
Teşekkürler,
Evlilik nedeniyle kadın çalışan evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.Bu durumda ayrılmada ihbar süresine uyma zorunluluğu olmamakla birlikte işverenin ayrılan çalışan yerine birini bulması vs.için bir süre (örneğin 1-2 hafta) işe devam etmesi daha uygun olacaktır.
Sizin olayınızda işverenin izin vermemesi gibi bir durum olamaz.Eğer çalışmak istemiyorsanız noterden bir ihtar yollayarak evlilik nedeniyle sözleşme feshinizden sonra işvereninizin isteğiyle 6 hafta daha çalışmaya devam ettiğinizi artık devam etmeyeceğinizi bildirip ertesi gün işe gitmeyebilirsiniz.
Bu durumda işverenin de işi yokuşa sürerek kıdem tazminatınızı ödemeye yanaşmaması durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Diyelim ki ihbar süresine uyma zorunluluğu var demişsiniz.Bu durumda ihbar süresi bir bütün olup bölünemeyeceğinden,8 haftayı 1 gün bile eksik çalışsanız işverenin ihbar sürenizin tamamına karşılık gelen ihbar tazminatı talep edebilme hakkı doğacaktı.
merhabalar, verdiğiniz bilgi için tşkler,
bu arada bi arkadaşımında öğrenmek istediği bi durum var ; 3 yıldır bi firmada çalışıyor ama kendi isteğiyle işten ayrılmak istiyor tazminat alabilir mi ???
teşekkürler
birde benim konumla alakalı birşeye değinmek istiyorum
ben evlilik nedeniyle yazdığım dilekjçeyi bizzat bağlı bulunduğum müdüre veremedim şehir dışında olduğundan faxlamıştım sadece, şu durumda benden öyle bi dilekçe almadığını söyleyebilir mi ?? ( elimde sadece ona faxladuığım ve sadece benim imzam bulunan dilekçenin aslı var ve ona fax çektiğimi belirten ( müdüre gönderdiğim ) mail var, bu bi kanıt olarak işe yarar mı ? İspat etmem gerekirse bu mail işime yarar mı yani ??
teşekkürler