Kira artışı ve tahliye taahhütnamesi
merhaba,istanbul'da oturuyorum;aylık 800 ytl kira ödüyorum.Ekim ayının 15'inden itibaren kirama zam yapılacak ama henüz kararlaştırmadık.Benim sorunum şu:ev sahibimle hiç bir şekilde görüşemedim.Sözleşmem var.Ev sahibi emlakçıya vekalet vermiş ve her ayın 15'inde kirayı emlakçıya götürüyorum o da sözleşmenin arkasına ayı,günü yazıp kaşe vurup kirayı teslim aldığına dair imzalıyor.Sözleşmede kira artış oranı kısmı boş;ayrıca bir de taahütnameye benzer bi şey imzaladım.Bunda kira ödenmediğinde 3 günden sonra evin boşaltılabileceği gibi bir ifade vardı.Taahütname bende yok.Kurallarını da tam olarak hatırlamıyorum.
Bu durumda 1)kira artış oranı en fazla tefe üfe ortalaması olmalı değil mi?bu durumda hangi ayın yıllık tefe üfe ortalamasını alacağım;çünkü en son eylül ayının istatistikleri 3 ekimde açıklanacak?ve diyelim ki %10 kira artışı dedim ve daha fazla yükseltmedim;bu durumun bana bir yaptırımı olur mu?
2)Bu taahütname benzeri kağıt geçerli midir?İstediği oranda kirayı arttırmazsam buna göre beni kısa bir süre içinde evden çıkarabilir mi?
3)kirayı elden aldığı ve dolayısıyla gelir vergisi ödemediği için maliyeye şikayet etsem ne kadar vergi borcu doğar?emlakçıyı da bu duruma ortak olduğu için maliyeye şikayet edebilir miyim?
Teşekkürler
Re: Kira artışı ve tahliye taahhütnamesi
Alıntı:
meraklikiracı rumuzlu üyeden alıntı
1)kira artış oranı en fazla tefe üfe ortalaması olmalı değil mi?bu durumda hangi ayın yıllık tefe üfe ortalamasını alacağım;çünkü en son eylül ayının istatistikleri 3 ekimde açıklanacak?ve diyelim ki %10 kira artışı dedim ve daha fazla yükseltmedim;bu durumun bana bir yaptırımı olur mu?
2)Bu taahütname benzeri kağıt geçerli midir?İstediği oranda kirayı arttırmazsam buna göre beni kısa bir süre içinde evden çıkarabilir mi?
3)kirayı elden aldığı ve dolayısıyla gelir vergisi ödemediği için maliyeye şikayet etsem ne kadar vergi borcu doğar?emlakçıyı da bu duruma ortak olduğu için maliyeye şikayet edebilir miyim?
1. 3 ekimde açıklanan bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE ve ÜFE rakamlarını esas alabilirsiniz. İki rakam da %10'un üzerinde. Kontratta yazan orana göre
oran yazmıyorsa TÜFE-ÜFE ortalamasına göre artış yapmazsanız ev sahibi aradaki fark için icra takibi yapabilir. İcra takibi sonrasında tahliye davası açabilir.
2. Taahhütname benzeri kağıtta neler yazdığı önemli.
3. 2008 yılında alınan kiraların beyanı mart 2009 sonuna kadar yapılır. 2007 yılında aldığı iki buçuk aylık kira nedeniyle vergi tahakkuk etmemiş olabilir. Dolayısıyla ev sahibinin kirayı elden alması gelirini beyan etmediği ve vergi kaçırdığı anlamına gelmez. Vergi sorumluluğu mülk sahibinindir emlakçının herhangi bir sorumluluğu olmaz.