Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile Askerlik Borçlanması
Merhaba Arkadaşlar,
İlk defa Sigortalılık başlangıç tarihim Temmuz 2008, kısa dönem askerliğe başlangıç tarihim Aralık 2007,
Dolaysıyla sigortalılık başlangıç tarihimi Nisan 2008 öncesine aldırmak için askerlik borçlanması yapmayı düşünüyordum. Ancak bir türlü işten fırsat olamadı şimdi yeni kanun çerçevesinde zamlı olarak ödeyeceğiz mecburen;
"MADDE 41- Bu Kanuna göre sigortalı sayılanların;
...
kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.
Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Borçlanma sürelerinin ne şekilde belgeleneceğini belirlemeye Kurum yetkilidir.
Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Sigortalılık borçlanması ile aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda, ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır."
Şeklinde belirtilmiş, şimdi benim sorularım;
1. Son kısımdan anladığım kadarıyla ben askerlik borçlanmamı yaparsam sigorta başlangıç tarihim geriye gidecek, dolaysıyla Nisan 2008 sonrası ilk defa SSK girişi yapacak olanları etkileyecek olan olumsuz durumdan etkilenmiyeceğim bu tespitimde bir hata var mı?
2. Önceden askerlik borçalnması asgari ücretin %20'si kadardı şimdi %32'si kadar oldu ben yukarıdan bunu anlıyorum, ama bir arkadaşım gelirine göre belirlenecek filan dedi benim bürüt ücretim diyelimki 3000 YTL ben her ay için ne kadar borçlanma ödemem gerekecek?
3. Yasa şu an yine Anayasa Mahkemesinde mahkemesine itiraz yapılmış durumda bayramdan sonra karara bağlanacak, Anayasa Mahkemesinin bu yasayı iptal etme durumu olabilir mi? (çünkü anayasa makmesine bu madde yönünde itiraz yok)
Arkadaşlar, biraz acele cevaplarınızı bekliyorum, bu sene içerisinde asgari ücret zammı gelmeden yatırıp kurtulayım diyorum.
Saygılarımla.
Re: Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile Askerlik Borçlanması
1-Borçlanınca eski mevzuata tabi olursunuz.
2-Borçlanmada en az ödeme brüt asgari ücretin %32 sinden az olamaz.Bu tercih size bırakılmış.Askerlik borçlanmasının her ayı için en az,(yılbaşına kadar) 632,70x0,32=tutarı kadar ödeme yapacaksınız.
3-Anayasa Mahkemesince Kanunun tamamı iptal edilmeyeceğine göre,borçlanmayla ilgili maddeye itiraz var mı yok mu bilmiyorum ama,olsa bile;ilgili mahkeme kararları geçmişe yönelik işlemediğinden sizin için bir zararı olmaz.Bildiğim gibisini söyledim.
İyi günler...
Re: Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile Askerlik Borçlanması
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sayın sakar,
1. Altı ay için yaklaşık 1200 YTL civarında bir meblağ çıkıyor,
bildiğim kadarıyla bu meblağ vergiden düşürülebiliyor,
bunun nasıl ve ne oranda olduğuyla ilgili bilgi almak istiyorum, özel bir şirkette bürüt maaş üzerinden çalışıyorum.
2.Anayasa mahkemesiyle ilgili sorumda aslında benim için olumlu olabilecek bir durumdan bahsetmiştim eğer anayasa mahkemesi iptal ederse eski oran olan %20'den ödemek zorunda kalırım diye düşünmüştüm.
3."kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır."
konusunu başka bir arkadaşa sorduğumda ödeme miktarı seçimlik değil sabit olacak yeni kanunlada şeklinde bir cevap verdi,
siz verdiğiniz bilgi konusunda emin misiniz?
Teşekkürler, saygılarımla.