-
İstifa İhbar Süresi
Merhabalar..
Sizlere bir sorum olacak.8 aydır çalışmakta olduğum şirketle süresiz iş sözleşmesi yapmıştık.Ve şuanda işten ayrılmam gerekiyor yani ihbar süresini doldurmadan ayrılmak zorundayım.Yeni bir iş buldum ve bu işe başlamak için ihbar süresi kadar zamanım yok.
O yüzden işten ayrılırken nasıl bir yol izlemeliyim?Bu konuda cok detaylı bilgi sahibi değilim.İşten ayrılmak için istifa mı etmeliyim?Başka bir yöntemi var mı?İhbar süresini doldurmadan ayrılmak istediğim için ihbar tazminatını ödemek zorunda mıyım?Ödemezsem neyle karşılaşırım?
Bilgi verebilirseniz cok sevinirim..
Saygılarımla..
-
Re: İstifa İhbar Süresi
2 haftalık bir ihbar süreniz var. bu süre sonunda istifa edeceğinizi bildirmeniz gerekiyor. aksi takdirde işvereniniz bu ücreti sizden talep edebilir.
Ancak daha akıllıca olan karşılıklı anlaşma yoluna gitmektir. kimse sizi zorla çalıştıracağını zannetmiyorum.
-
Merhaba,
Öncelikle sormuş oldugum soruyu cevaplamış oldugunuz için teşekkür ederim..
Size bu soruyu sordugum sıralarda işimden istifa ettim..Bir istifa dilekçesi yazarak işyerinden ayrıldım..İşten ayrılmak istemem olumsuz karşılandı ve bir anlaşmaya varamadık.
Aradan yaklaşık 3 hafta geçti ve bana yazılı olarak ödemem gereken tazminatın ne kadar olduguna ilişkin bir yazı gönderildi.Bir hafta içinde ödemem gerektiğini yazmışlar.
Şu durumda benim ne yapmam gerekiyor?Eğer ödemezsem sonuçları ne olur?
Hemen ödemeli miyim yoksa dava açmalarını beklemeli miyim?
Yeni başladığım şirkette icra durumlarında çalışanların işten cıkarıldıgını biliyorum.İcralık olmam gibi bir durumla nasıl bir sürec sonucunda karsılasırım?
Yani öğrenmek istediğim böyle bir durumda işleyen süreç nedir?Ve benim tazminatı ne zaman ödemem mantıklıdır?
-
"İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.
Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur."
İşverenle 4 hafta olan ihbar süreniz karşılığı ihbar tazminatı ödeyerek anlaşmanız mümkün.
Ödemezseniz işveren mahkeme yoluyla alma yoluna gidecek,vekalet ücreti,mahkeme masrafları,faiz ilave olacaktır ödeyeceğiniz miktara.
Hemen ödemek veya bekleyip dava masrafları ve faizle ödemek. Tercih sizin.
Ödeme yaptığınızda mutlaka işverenle ibraname düzenleyin.
-
bende hemen düzeltiyim 4 hafta olacak ihbar süreniz, 2hafta değil