Kıdem - İhbar tazminatım ödenmedi, ne yapabilirim
Merhaba
Ben 1 Kasım 2002 de bir inşaat şirketinde işe başladım, yalnız SSK girişim Aralık 2002 de yapıldı.
11 Mart 2005 te patronum beni yanına çağırıp ; küçülme nedeniyle işten çıkarıldığımı , kıdem tazminatımı ödeyeceğini ve zor durumda kalmamam için SSK primlerinin mart sonuna kadar yatırılabileceğini söyledi. ( Sağlık karnesi için başvuracağımdan SSK çıkışı yapılmadan bir kaç gün beklenmesini rica etmiştim.)
İşverenin maddi sıkıntısından dolayı , üzerine gitmek istemedim , 1.5 ay aramalarını bekledim. Bu arada SSK çıkışım hala yapılmamış , ben fiilen işten çıkarılmış durumdayım işe gitmiyorum ama elimde işten çıkarıldığıma dair bir yazı yok. Ayrıca bana herhangi bir para ödenmedi.
Geçenlerde arayıp SSK çıkışımın yapılmasını ve kibarca tazminatımın ödenmesini istediğimde ; cevap " Ben sizin zor durumda kalmamanız için SSK primlerinizi siz iş bulana kadar yatırmayı düşünüyorum, tazminatın da hesaplanıyor." oldu.
Ben biraz paraya ihtiyacım olduğunu söyledim , ertesi gün parayı almak üzere gittiğimde bana zamanında imzalanmamış bordroları (2002 den beri sadece bir kaç tane imzalamıştım) imzalatmaya kalktılar , vaktim yok deyip reddettim. Sadece vergi iadesine istinaden biraz para aldım o kadar.
( Benden sonra Nisan başında 2 kişi daha çıkarılmış , bana söylenen birinin kendi talebiyle çıkışının yapıldığı , diğerinin SSK sının devam ettiği)
Benim sorum şu ;
- Talep ettiğim halde çıkışımın yapılmaması , kötü niyetten mi kaynaklanıyor olabilir yoksa olabildiğince uzatmak mı istiyorlar ?
-İşveren bir şekilde benim kendi isteğimle ayrıldığımı iddia edebilir mi?
- Kıdem tazminatı hangi tarihler arsı için hesaplanır? Başlangıçta SSK sız çalıştığım süre hesaba katılır mı ve Kıdem süresinin sonu fiilen işten çıkarıldığım tarihmi olur.SSK çıkışının yapıldığı tarih mi?
- Beklemekle geri alamayacağım bir aptallık yapmış olabilir miyim?
Ne yapmamı önerirsiniz ?
Şimdiden teşekkürler.