Ortak giderler ve çözülemeyen problemler hakkında
Merhabalar,
Hukuki.net forumuna internetten "Kat Mülkiyeti Kanunu"nu araştırırken rastladım. Siteyi takip eden birçok avukat ve bu konuda bilgi sahibi olan çok sayıda insan olduğundan, içinde bulunduğumuz durumu kısaca özetlemek ve çözüm olarak hukuki açıdan neler yapılabileceğini öğrenmek istedim. O kadar çok sorun var ki, hangi birinden başlayacağımı bilemiyorum.
13 dairesi olan, asansörü olmayan, 40 yaşında bir apartmanın en üst katında oturmaktayız ve eşim hamile. Zamanında fuel oil kullanırken, doğalgaza dönüşüm sırasında oy çokluğuna rağmen (bu bize eski apartman yöneticimizin çok büyük bir kazığıdır, kendisi şu anda apartmanda oturmamaktadır) kombi yerine merkezi ısıtma sistemine geçtik. Bu yüzden yakıt giderleri arsa payına göre bölünerek hesaplanıyor. Su giderleri de ortak, dairede yaşayan kişi sayısına göre toplam gider bölünüyor. Her ay aidat adı altında kapıcı maaşı, su parası, yakıt parası ve diğer giderleri içeren yaklaşık 300-400 YTL gibi inanılmaz yüksek bir aidat ödüyoruz. Bu kadar yüksek olmasına rağmen, kaloriferler gece saat 11'den sonra kapatılıyor. Apartman eski olduğundan ısı kaybımız da çok yüksek. Ancak buradaki esas sorun, bazı dairelerin bu aidatları aylarca ödememesi sonucu bu paraların diğer dairelerden alınıp geri iade edilmemesi. Onun dışında ben denetçiyken birçok şeyin olması gerektiği gibi yapılmadığını tespit ettim. Daha önce apartman yöneticimiz içeridendi, şimdi ekstra olarak para verip dışarıdan yönetici tuttuk ama bu sorunları iki senedir o da çözemedi. Doğalgaz dönüşümünden de çok büyük kazık yedik. Onun dışında apartman çok eski olduğundan devamlı altyapı sorunları yaşıyoruz, bu kadar yüklü aidat ödememize rağmen çok bakımsız bir apartmanda oturuyoruz.
Depremden sonra en doğru yolun apartmanın yıkılıp yeniden yapılması olduğunu düşünüyorum. Böylece tüm ortak giderler de ortadan kalkacak, yakıt sistemi kombi olacağından ödemeyen soğukta oturacak, çok üşüyen daha çok yakacak, hiçbir sorun kalmayacak. Çoğunluk buna olumlu bakmıştı, hatta bir firmaya proje çizdirip teklif aldık ancak iki daire (karşı çıkan dairenin bir tanesi şu anda dairesini kiraya verdi, kendisinin dört tane daha evi var, başka evde oturuyor, diğer daire de apartmanın yıkılmaması için bir sürü anlamsız bahane buluyor) apartmanın yıkılmasına karşı çıktı. Çoğunluk yasası çıkmadığından dolayı da elimiz kolumuz bağlı kaldık. O kadar çok sorun yaşıyoruz ki, her an ekstra bir masraf çıkıyor. Bu kadar para ödeyip neden yepyeni, asansörü olan, altyapısı güzel insan gibi bir apartmanda yaşamıyoruz ki?
Benim öğrenmek istediğim apartmanın yıkılması için hukuki olarak birşey yapılıp yapılamayacağı. Örneğin, apartmanın depreme karşı dayanıklı olmadığı ispat edilirse bir yaptırım olamaz mı? Bu tip bir tespiti kim, hangi kurum yapar? 40 yıllık bir apartman ne kadar dayanıklı olabilir ki? Sonradan yapılan güçlendirmelerin hiçbir fayda sağlamadığını birçok inşaat mühendisi arkadaşım tarafından öğrendim. Bu kadar olumsuzlukla beraber can güvenliğimiz de söz konusu. Lütfen bu konuda yapılabilecek yasal, hukuki yollar varsa açıklayın, şimdiden bilgi verecekler için teşekkür ederim.
Re: Ortak giderler ve çözülemeyen problemler hakkında
bu konuda bulunduğunuz ilçenin belediye imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
belediyenin deprem standartlarını bilen uygulayan ve kontrol eden yapı denetim firmaları vardır.onların verecekleri rapor ikna edici olarak kullanılabilir.
fakat mevcut yapının yıkılıp yapılması bazı durumlarda bayağı maliyetlidir.
Apartmanın yıkılıp yeniden yapılması için biz herhangi bir para vermeyeceğiz. Bize teklif veren firma bu işi kat karşılığı yapacak. Sadece dairelerin alanlarında ufak çapta küçülmeler olacak. Yıkım sırasında da daire sahiplerinin kiraya çıkması sonucu ödeyecekleri kira ücretlerini de karşılıyorlar. İmar müdürlüğünün vereceği raporun bir yaptırımı var mıdır? Yoksa sadece binanın depreme dayanıklı olmadığı konusunda net bir karar mıdır? Eğer binanın depreme dayanıklı olmadığı raporlanırsa bir kişi istemese de bir şekilde hukuki olarak bina yıkılabilir mi?
elbette bu karar a istinaden bu işi istemeyenlere karşı bir dava açma şansını elde edersiniz.
depremde riskli olan bir evde kim oturmak istiyebilir.
5 dairelik bir apartmanda oturuyoruz her kat sahibinin catı arasında hak sahibi midir yoksa en ust katta oturan kısıye mı aıttır
Alıntı:
RMZHALİLİBRAHİM rumuzlu üyeden alıntı
5 dairelik bir apartmanda oturuyoruz her kat sahibinin catı arasında hak sahibi midir yoksa en ust katta oturan kısıye mı aıttır
Her kat sahibi catıda hakkı vardır.Orası ortak kullanım alanıdır.