Re: Kira artışı ve tahliyesi
Alıntı:
malik66 rumuzlu üyeden alıntı
2007 kasım ayında dairemi ilk defa kiraya verdim ve kira ödenmediği için1.ihtar çekip 30 gün içinde ödendi.2. ihtar çekdiğimden 1 saat sonra ödendiğini gördüm kontratta kira artış oranını %35 yazmıştık şimdi kira ayı yaklaşıyor
1-kiracıyı çıkarabilirmiyim.
2-kontratta yazan kira artışı geçerlimi
6570 Sayılı Kira Kanununa göre;
Kiralayanın, kiracısından evi tahliye etmesini isteyebilmesi için bir diğer şart ise; kiracının bir yıl içinde kirasını iki defa geciktirmesi halidir. Bu durumda kiralayan (ev sahibi), vaktinde ödenmeyen kira için kiracısına ihtar çekmelidir. Bu şekilde kiracı yılın herhangi bir döneminde 2 defa kirasını geciktirir ve kiralayan da 2 haklı ihtar çekerse, kira sözleşmesinin bitiminde başka bir ihtara gerek kalmadan kiralayan bir ay içinde tahliye davası açabilecektir. Eksik ödemeler için de iki haklı ihtar hüküm ifade eder.
Kontratta yazan kira artışı geçerlidir.Zira kiracı kira akdine imza atarak bu miktarı kabullenmiştir.Günümüzde Tefe ve Tüfe oranları kira artışları için baz alınmakta.Bu da zannediyorum %9-10'lara tekabül ediyor.Kiracınızı tahliye ettiğinizde bu miktar yüksek artışı kabul eden zor bulunabilir.Yine de siz bilirsiniz.Saygılarımla
Alıntı:
malik66 rumuzlu üyeden alıntı
2007 kasım ayında dairemi ilk defa kiraya verdim ve kira ödenmediği için1.ihtar çekip 30 gün içinde ödendi.2. ihtar çekdiğimden 1 saat sonra ödendiğini gördüm kontratta kira artış oranını %35 yazmıştık şimdi kira ayı yaklaşıyor
1-kiracıyı çıkarabilirmiyim.
2-kontratta yazan kira artışı geçerlimi
Burada önemli bir detay var.
İkinci ihtarı çektikten 1 saat sonra ödemiş.
Mühim olan kiracıya ne zaman tebliğ edildiğidir.
Kiracının tebligatı ne zaman aldığını öğrenin.
Eğer kiracı tebligatı almadan parayı yatırdıysa ikinci haklı ihtar oluşmamıştır.
Durum buysa şu anki durum itibarıyla tahliye davası açma hakkınız yoktur.
Boşuna para ve zaman kaybetmeyin.
Tahliye davası açtığınızda da işiniz kolay değil. Kasım 2008'de dava açacaksınız. Muhtemelen gelecek sene içinde ilk celse yapılacak. Tek celsede sonuçlanmayacak. Tahliye etmeniz mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak aylar sürecek.
Eğer yukarıda ifade ettiğim gibi kiracı tebligatı almadan ödeme yaptıysa 2. haklı ihtar oluşmadığından davanız reddedilecek.
Kiracı tebligatı aldıktan hemen sonra aynı gün içinde ödeme yaptıysa, tebligat saati ve ödeme saatini ispat yine size düşecek. Bu da çok kolay değil ve ispatlayamamanız davanın reddine neden olur.
Kiracının %10'dan fazla yapacağı her artışa razı olun derim.
verdiğiniz bilgilere ve aydınlatma isteğinize teşekkür ederim 2. ihtar posta ile ve ödemeden sonra olduğu için geçerli değil öğrendim.evi kiralarken normal kiranın altında kiraya verdiğim için %35 artırma yazmıştım. bu geçerlimi yoksa tüfe tefe mi geçerli diye sormak istemiştim.2 ay sonra 1 yıl dolacak ve 2. yıla girecek ilk yıl artırımın kontratta yazılı olanın geçerli olduğu ve sonraki yıllarını tüfe tefe olduğu doğrumu onu merak ediyor ve bu 2 ayda yapmam gereken varmı ilgilenen olursa öğrenmek isterdim sayğılarımla.