Bir ürünü kendisine aitmiş gibi göstererek reklam yapmak
"A" firmasının ürettiği ve kataloğuna koyduğu fakat tasarım patenti almadığı bir ürünün birebir kopyasını "B" firması fason olarak ürettiriyor ve daha ucuz bir fiyata satıyor, hatta "A" firmasının kataloğundaki resmi kullanarak çeşitli yayın organları ile kendi reklamını yapıyor.
"A" firmasının bu konuyu tesbit etmesi durumunda "B" firması hakkında ne tür bir hukuki yaptırımı olabilir ? Kendilerine ait ürüne patent almadıkları halde fikir hırsızlığı davası açabilirlermi ? Yoksa haksız rekabet davası mı açmalılar ? Ürüne patent alınmamış olması başka bir firmanın kendi kataloğundaki fotoğrafları kullanmasını haklı mı kılar ?
İnanıyorum ki bu konu üretim ve tasarım yapan birçok arkadaşımızın başına defalarca gelmiştir. Böyle bir durumda hak sahibinin hangi yolu izlemesi gerektiği konusunda bize yardım edeceğinizi ümit eder, böylesine faydalı bir forumun oluşmasında emeği geçen herekese teşekkür ederim.
Re: Bir ürünü kendisine aitmiş gibi göstererek reklam yapmak
Fikir ve sanat eserlerinin korunması hakkında kanunun ilgili maddeleri gereği davalar açılabilir.Ürünler toplatılır, cezai işlem uygulanabilir v.s.