Dolandırıldığınızı nasıl ispatlarsınız ?
Başımızdan geçen olay aynen şöyle;
Bir firma tarafından ismimiz piyasadan bilindiği için aranıp adreslerine çağırılıyoruz kendilerinin elinde bir proje olduğunu söyleyip bunu 2.5 yıldır bitirmeye çalışıyorduk ancak son bu işi yapan adamla patron anlaşamadı işi bıraktılar bu tasarımı ve buluşu bize siz yapabilirmisiniz dediler EVET dedik ve bir protokol yapıldı teknik özellikleri belirten şartname verildi ve protokolde bu şartlara uyacak mal almak istyoruz denildi. firma ismi tanındık firmalardan olduğu için işi ciddiyetle ele aldık protokolde karşılıklı imzaladığımız alım miktarı ve işe başlaama kapora yazıyordu.. bize siz bir numune birebir ölcekli prototip yapın dediler ki biliyruz prototip yapmak maliyetli ... bunu da yaparız deyip işe koyulduk... Buraya kadar herşey normal. "bizler numunemiz ok lenirse bu protkolde yazılı mikarı alırlar diye düşünürken."
Numuneye ok verdiler alacaz ancak bu sözleşmemiz var onu imzalarsanız ancak alırız mal olmuş istediğimiz gibi ANCAK sözleşme bizim beklemediğimiz tarzdan tek taraflı ve bizi kendilerine köle ediyorlar hatta bu da yetmiyor gibi çalışmayı tamamlarsak kendileri bir neden bile olmadan bu malı alıp tasarımı kullancaklar.
1- sözleşmeyi imzalarsak işi alacaz ancak iy giderse iy niyetlilerse belki koyduğumuz masrafı çıkartırız
2- sözleşmeyi imzalamazsak bize yaptırmış oldukları numuneleri prototiplerin bedeli baya bir tuzlu ve bunu kayıp edersek zor durumda kalacaktık.
sözleşeme evet zor şart içeriyor biz dünya devi firmalarla çalışıyoruz bu tüm alımlarımızda kullandığımız sözleşeme dediler
A- mademki tüm alımlarında kullanıyorlar bize masraf ettirmeden neden göstermediler bir örnek hani çalışma şekillerini görelim???
B- bu satın alma sözleşmesi imzalanacak deselerdi daha 1 adım aatmadan bir şey yapmaz iş olmazdı.
mecburen bu imzayı atmak zorunda kaldık. bu sözleşe bizden 6 ay önce ellerinde var olduğuna dairde sözleşme altında revizyon tarihi de kanıt olrak var madem ki bu alım sözleşmeniz vardı neden bunu ilk başta göstermedinizde işi sanki o protkolde alıyor gibi X mal çarp birim fiyat = toplam tutat buunnun %10 nu kapora iş avansı veriyor sanki mal bitince diğer kısmı vercekler gibi yazdınız ağzımızı sulandırıp sonra bizi maddi olarak parçaladıktan sonra al sana şekilindeki sözleşe
Hukukçularımızın bu sözleşmenin dolandırıcılık sıfatını taşıyıp taşımadığını öğrenmek isterim
çünki firma sözleşmeyi imzalamamıza ve ürünü yapmamıza rağmen bize mal yaptırmak yerine asıl malın nasıl olduğunu öğrenip bizden çalışmanın tamamını başta protokolde bahsettiği %10 a maletmiş oldu. çünkü sözleşme içeriğinde sebep göstermeden malın tüm bilgilerini aletlerini istediğim anda alırım ibaresi var ve protokolde bu sözleşme yokken iş avansı olarak hesapladığı tutarda bu sözleşmede herşeyin bedeli oolarak geçiyor ....
şuan sözleşmeyi fesih ettim ancak bu sözleşmenin dolandırıcılık sıfatını taşıyor mu net olarak öğrenmek istedim açkçası ben dolandırıldım uyutulduum resmen öyle görüyorum siz ne dersinz.????
Re: Dolandırıldığınızı nasıl ispatlarsınız ?
yok sizin yorumlarınızı dinlemek isterim
Öncelikle sözleşme serbestisi gereği, imzaladığınız sözleşme ile kabul ettiğiniz şartlar sizi bağlar.Eğer sözleşmede cayma ile ilgili tanımlanmış şartlar sizin beklentilerinize uymuyor ise en baştan imzalamayabilirdiniz.
Kaldı ki birden fazla kez farklı firmalarla benzer çalışmalar yapıp tasarımlar yaptığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan.Bu kadar tecrübeden sonra hiç bir sözleşme yapmadan projeye başlayıp tüm riski üzerinize almanız,sürecin ortasında karşınıza konan sözleşmeyi imzalayarak bu riski arttırmış olmanızı anlayamıyorum.
Eğer adınıza resmi patentli bir buluşunuz varsa,siz patent kullanım hakkınızı sözleşme ile açıkça karşı tarafa devretmedi iseniz,salt patent hakkınızı korumak için dava açıp patentinizin kullanımını önleyebilir,kullanım bedeli talep edebilir,karşı tarafın inanılmaz boyutlarda ceza-tazminat ödemesini sağlayabilirsiniz.
Bence anlattıklarınıza göre yapabileceğiniz pek bir şey olmamakla birlikte,devam eden davanızı bir avukatla birlikte takip etmeniz bu işten daha fazla zarar görmenizi engelleyebilecek tek yoldur.
Daha en başında projenize başlarken bir avukat desteğiyle hazırlanması gereken sözleşmenizi de alıp,bu tür davalarda uzmanlaşmış bir avukatla görüşmek üzere ,bilgisayar başında vakit kaybetmeden yollara düşün derim.
Ayrıca üye olurken kabul ettiğiniz forum kuralları gereği aynı soruyu farklı başlıklar altında tekrarlayıp,forum kirliliği yaratmamaya özen göstermeniz gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Teşekkür ederim, bilendirmenizden dolayı.
Daha evvel bir kaç buluşum şuan için dünyada kullanılmakta ancak her buluşumu şahsen kimseye daha göstermeden patentlerim ve öyle sunarım ilk kez bir dünya markasına tasarım yaptığım için ilk kezde bu şekil karmaşık bir yola girdim. normal şartlar altında biliyoruz ki bir çok kişi yanı başında avukat bulundurmaz ve avukatlar bir soru karşılığında bedel ister bunu herkes her bütçe kaldırmaz yani bana hakim veya yargı organları neden avukat tutmadınız diye mi suçlar ben sadece bir olayın bir kaç boyutu olduğuna dikkat çekmek istedim bu konu basit bir konu değil dolaysı ile bir olayda bildiğim kadarı ile bazen birden çok suç unsuru vardır. karşı taraf kötü niyetli ise bu suç unsurları üzerinde durmak lazım avukat la bir anlaşma yaptım ama bir avukat benim sorunma benim kadar eğilmez sözleşmemi baştan sona okuma zahmetinde bulunamıyor lar işlerinin yoğunluğundan ancak ben her ihtimale karşı burda tüm hukukçularımızın farklı düşünme ve konuyu bir hukukçu olarak ele almasında fayda gördüm dolaysı ile bazı yazıları inceledim bu sitede kalabalık yaratmıyorum örenklere bakılırsa benim bir fikrim var nasıl patentlerim soruları bile var yani patent olayı TPE nin sitesinde var benim olayda yorum önemli ben bu yüzden burdayım eğer rahatsızlık verdiysem özür dilerim amacım kimseyi rahatsız etmek değil bazı yorumları duyarak rahatlamak sadece.
Sözleşmede tarafların kendi çıkarlarını koruması suç unsurumudur?
Sitemizde bulunmanızdan kimsenin rahatsız olacağını sanmıyorum.
Yaptığınız tekrarlar içinse ne yazık ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
teşkür ederim müsade ettiğiniz için ancak bende bunu demeye çalışıyorum. tek taraflı koruma var bu sözleşmede bir madde bile bizim tarafın garanti altına alınmasını sağlamıyor sadece bunu yapacaksın bunu sağlayacaksın onu yapacaksın herşeyi bize yüklemişlerdi ve bu protokol sözleşme öncesi hesaplanan kapora da bu sözleşmede işin tamamı olarak görünüyor bu bedeli alan taraf olarak karşı tarafa herşeyi satıyor görünüyor hiç bir alım taahüdü gerçekten yok alım taahüdü var diyor ancak alt maddede bu alımlarımız müşterilerimizin talebi ile ancak olursa olur olmasssa bişey almayız hiç bir bedelde ödemeyiz bi sürü şey var yani bu iki tarafın değil tek tarafın sözleşmesi dayatma bir sözleşme çünkü bizler bir sürü prototip yaptık bunlar maliyet protokolde numne onaylanırsa bu kadar adet bu kadar yıl içinde alıncak ve avan olarakta bu verilecek onay sonrası diyor biz buz şekiilde başlatıldık. bu protokolde ek sözleşme şartımız şunalardır dememeleri kişilerin sözleşme altında da 6 ay evvel bu sözleşmenin içeriği belli iken orta koymamaları bizi ürkütmemek planladıkları işin içine girmemizi sağlamışlardır bu tabiki bir sözleşme ve geçerlidir imzalanınca ama nasıl imzalatıldığı önemsizmidir??
yani birinin zor durumda kalmasına sebep oluyorsunuz sonra bu zor durumdan dolayı yasal bir sözleşme hazırlıyorsunuz bu ne kadar adil ve adaletlidir ?? benim yorum beklediğim bu noktadır .... lütfen bu konudaki düşüncelerinizi belirtiniz hukukçu değilim ama işle alakalı biraz örf ve adete göre gidiyorum.
biri bana yap alırım derse tabiki işe başlarım eğer inandırıcı ve Adı da protokol olan bir belgeye imza atıyorsak tanınmış ve marka bir firma ise ? bunu herkes yapar ama ??? işin sonu önemli
açıkçası ben avukatlarına dahi bu konu ile ilgili dava açmak istyorum ha kazanırım ha kazanmam bu kişilerde iy niyet olmadığı açık ve kasti bir plan var
...
Alıntı:
Daha en başında projenize başlarken bir avukat desteğiyle hazırlanması gereken sözleşmenizi de alıp,bu tür davalarda uzmanlaşmış bir avukatla görüşmek üzere ,bilgisayar başında vakit kaybetmeden yollara düşün derim.
Bence hala pc başında vakit kaybediyorsunuz!
Alıntı:
teşkür ederim müsade ettiğiniz için ancak bende bunu demeye çalışıyorum. tek taraflı koruma var bu sözleşmede bir madde bile bizim tarafın garanti altına alınmasını sağlamıyor sadece bunu yapacaksın bunu sağlayacaksın onu yapacaksın herşeyi bize yüklemişlerdi ve bu protokol sözleşme öncesi hesaplanan kapora da bu sözleşmede işin tamamı olarak görünüyor bu bedeli alan taraf olarak karşı tarafa herşeyi satıyor görünüyor hiç bir alım taahüdü gerçekten yok alım taahüdü var diyor ancak alt maddede bu alımlarımız müşterilerimizin talebi ile ancak olursa olur olmasssa bişey almayız hiç bir bedelde ödemeyiz bi sürü şey var yani bu iki tarafın değil tek tarafın sözleşmesi dayatma bir sözleşme çünkü bizler bir sürü prototip yaptık bunlar maliyet protokolde numne onaylanırsa bu kadar adet bu kadar yıl içinde alıncak ve avan olarakta bu verilecek onay sonrası diyor biz buz şekiilde başlatıldık. bu protokolde ek sözleşme şartımız şunalardır dememeleri kişilerin sözleşme altında da 6 ay evvel bu sözleşmenin içeriği belli iken orta koymamaları bizi ürkütmemek planladıkları işin içine girmemizi sağlamışlardır bu tabiki bir sözleşme ve geçerlidir imzalanınca ama nasıl imzalatıldığı önemsizmidir??
yani birinin zor durumda kalmasına sebep oluyorsunuz sonra bu zor durumdan dolayı yasal bir sözleşme hazırlıyorsunuz bu ne kadar adil ve adaletlidir ?? benim yorum beklediğim bu noktadır .... lütfen bu konudaki düşüncelerinizi belirtiniz hukukçu değilim ama işle alakalı biraz örf ve adete göre gidiyorum.
biri bana yap alırım derse tabiki işe başlarım eğer inandırıcı ve Adı da protokol olan bir belgeye imza atıyorsak tanınmış ve marka bir firma ise ? bunu herkes yapar ama ??? işin sonu önemli
açıkçası ben avukatlarına dahi bu konu ile ilgili dava açmak istyorum ha kazanırım ha kazanmam bu kişilerde iy niyet olmadığı açık ve kasti bir plan var
...