Kaçak elektrik kullanma, enerji hırsızlığı
Ben 2003 yılında daire satın aldım.Sayacı üzerime almak için Tek kurumuna başvurduğumda sayaçtan daha önce kaçak elektrık kullanıldığını ,saati üzerime alabilmek için borcu ödemem gerektiğini söyledi.Bende borcu ödeyerek saati üzerime aldım.Daha sonra saatin mührünün olmadığını fark ettim.Dilekçeyle Tek kurumuna başvurdum,gelip mühürlediler. Aradan 3-4 sene geçtikten sonra mührün kırık olduğunu fark ettim.Dilekçeyle durumu Tek kurumuna bildirdim.Gelen ekip saatin değişeceğini ,saatin tahlile gideceğini söyledi.Saati değiştirdim.6 ay sonra ceza geldi.İtiraz ettim.İtirazım reddedildi.Cezayı ödedim.Daha sonra karakoldan çağrıldım ,ifade verdim.Daha sonra da mahkeme kağıdı geldi.Mahkemeye çıktım.Kimlik tespiti yapıldı.suçlamaları kabul etmedim.Mahkeme bilirkişi raporu,tek'ten endeks dökümü gibi evrakların tamamlanması için mahkemem kasım 2008 ertelendi. Mayıs ayında bilirkişi eve gelecek diye bekledim ama gelmedi . Mahkemeye sorduğumda gidildi diye yazılmış.Bilirkişi neye göre rapor yazdı çok merak ediyorum.Acaba 2.duruşmada mahkeme karar verir mi?Bu davadan ceza alır mıyım?Memurluğu mu etkiler mi?Temyize gidersem ne kadar zamanda sonuç çıkar?
Sitenizi beğeniyle takip ediyorum.Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Re: Kaçak elektrik kullanma
Nitelikli hırsızlık
MADDE 142. - [1] Hırsızlık suçunun;
a) Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,
b) Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında,
c) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,
d) Bir afet veya genel bir felâketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,
e) Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında,
f) Elektrik enerjisi hakkında,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Asliye Ceza)
mahkeme tarafından keşif yapılacak, saate müdahale olup olmadığı incelenecek,eğer müdahale var ise mahkumiyet ağır basar,temyiz yaklaşık yoğunluk dikkate alınırsa 2 yıl sürer,yüz kızartıcı suç olduğu için memuriyet şartlarını kaybedersiniz meslekten atılırsınz,tavsiyem avukat tutarak dosyayı takip etmeniz
cevap verdiğn için teşekkür ederim. Saati ben üzerime almadan önce saatten benden önceki ev sahibi kaçak elektrik kullanmış , cezasını da ben ödedim.Orda memura saat değişecek mi dediğimde değişmesine gerek yok dedi.Bende onun o sözüne güvenerek saati üzerime aldım.Benim tek suçum o saati üzerime almak.Bilirkişinin evde gelip inceleme yapması gerekmez mi? Endeks dökümünün incelenmesi gerekmez mi?Haksız yere ceza mı alacam.Tek başına saate müdahale etti demek insanın hayatını karartmak için yeterli mi?
[QUOTE=karamanınkoyunu;216493]Ben 2003 yılında daire satın aldım.Sayacı üzerime almak için Tek kurumuna başvurduğumda sayaçtan daha önce kaçak elektrık kullanıldığını ,saati üzerime alabilmek için borcu ödemem gerektiğini söyledi.Bende borcu ödeyerek saati üzerime aldım.Daha sonra saatin mührünün olmadığını fark ettim.Dilekçeyle Tek kurumuna başvurdum,gelip mühürlediler. Aradan 3-4 sene geçtikten sonra mührün kırık olduğunu fark ettim.Dilekçeyle durumu Tek kurumuna bildirdim.Gelen ekip saatin değişeceğini ,saatin tahlile gideceğini söyledi.Saati değiştirdim.6 ay sonra ceza geldi.İtiraz ettim.İtirazım reddedildi.Cezayı ödedim.Daha sonra karakoldan çağrıldım ,ifade verdim.Daha sonra da mahkeme kağıdı geldi.Mahkemeye çıktım.Kimlik tespiti yapıldı.suçlamaları kabul etmedim.Mahkeme bilirkişi raporu,tek'ten endeks dökümü gibi evrakların tamamlanması için mahkemem kasım 2008 ertelendi. Mayıs ayında bilirkişi eve gelecek diye bekledim ama gelmedi . Mahkemeye sorduğumda gidildi diye yazılmış.Bilirkişi neye göre rapor yazdı çok merak ediyorum.Acaba 2.duruşmada mahkeme karar verir mi?Bu davadan ceza alır mıyım?Memurluğu mu etkiler mi?Temyize gidersem ne kadar zamanda sonuç çıkar?
Sitenizi beğeniyle takip ediyorum.Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.[/
Elektrik kurumu elektrik sözleşmesi yapıldığında sayacı muayene ederek mühürler.Sizin sözünü ettiğiniz mühür kurum personelinin gelerek yaptığı mühür değil değil, sayacın orijinalinde var olan müfettişlik mührü olmalı.Çünkü elektrik kurumu tabya mührünü yapmadan önce sayacı kontrol eder ve bu arada müfettişlik mühürleri de kontrol edilir.Sayacın tabliye mührünün yapılması müfetttişik mühürlerinde sorun yok anlamına gelir.Yani sayacı mühürlediklerinde müfettişlik mühürlerinde sorun yoktur.Sonradan tabya ya da müfettişlik mühürlerinde sorun oluşması, özellikle müfettişlik mühürlerinde sorun oluşması, kaçak elektrik kullanıldığının belirtisidir.Sizin sayacınız değiştirildiğine göre sorun müfetişlik mühürlerindedir mutlaka.Çünkü tabya mühürlerinde sorun olsa sayaç tekrar mühürlenir ve değişmezdi.Bilirkişi sizin evinize gelmez.Çünkü müfettişlik mühürleriyle oynanan sayaç değiştirilmiş.O sayacı bilirkişiye ulaştırırlar.Bilirkişi evinize neden gelsin ki.Hakim sizin sözlerinize kanmaz.Anlattıklarınız olayın tabii gelişimine uymuyor. Olayı incelemeden sizin kaçak elektrik kullandığınıza dair güçlü bir kanaate varılıyor.
Alıntı:
karamanınkoyunu rumuzlu üyeden alıntı
...Daha sonra saatin mührünün olmadığını fark ettim.Dilekçeyle Tek kurumuna başvurdum,gelip mühürlediler..
Alıntı:
karamanınkoyunu rumuzlu üyeden alıntı
...Aradan 3-4 sene geçtikten sonra mührün kırık olduğunu fark ettim.Dilekçeyle durumu Tek kurumuna bildirdim.Gelen ekip saatin değişeceğini ,saatin tahlile gideceğini söyledi.Saati değiştirdim.6 ay sonra ceza geldi.İtiraz ettim.İtirazım reddedildi...
Aboneliği üzerinize aldıktan sonra mühürü kopan saatin sorumlusu siz olursunuz.
Cevap: Kaçak elektrik kullanma
Elektrik hırsızlığından dolayı (yapmamama rağmen, hangi sayacın kiracısı olduğum evde bana ait olduğunu bile bilmezken) yarın ikinci duruşmama çıkacağım ve şu an çok gerginim. İlk duruşmaya TEDAŞtan tutanağı düzenleyenler gelmedi. Hakim de zorla getirilmelerine yazara erteledi.
İnsana en çok üzüntü veren de yapmadığın halde böyle bir yüz kızartıcı suçtan yargılanmak.Üstelik oturduğum evde tek başıma oturuyordum ve ev kaloriferli. Hangi insan böyle bir durumda kaçak elektrik kullanır. Sözün ona sayaç camı kenarından film sokmak suretiyle bir ibare var tutulan tutanakta. Sayacımı 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçların muayene edilmesi çerçevesinde bana herhangi bir tebligatta bukunmadan söküp götürüyorlar. Benim olaydan ise birbuçuk ay sonra haberim oluyor. Elektrik faturam gelmeyince eski ödenmiş faturalarımla beraber ödemeye gidiyorum ve kaçak kullandığınızdan dolayı fatura çıkmamış cezanız var ödeyeceksiniz diyorlar. Ben evde kiracıyım ve böyle bir olayın ortaya çıkmasından 10 ay önce eve taşındım. O tarihe kadar da tüm faturalarım eksiksiz olarak geldi.Ben de ödedim tabi ki gününü bile geçirmeden. Tek başıma yaşayan ve evinde fazla elektrik sarf edecek fazla eşyası da bulunmayan üstelik sabahtan akşama kadar çalışan mesai yapan ve işim dolayısıyla sıklıkla seyahat eden bir vatandaşım. Şimdiye kadar bırakın mahkemeye çıkmayı karakolun önünden dahi geçmemiş sabıkasız bir bireyken çok ağır bir suçtan yargılanmak beni fevkalade yıpratıyor. Kendime bir avukat tuttum ve ilk duruşmada aynen yukarıdaki gibi dosdoğru bir ifade verdim.
Cevap: Kaçak elektrik kullanma
Bu yasanın değiştirilmesi lazım.
Akıl ,mantık bunu söylüyor.
Ama kimin umurunda!
Cevap: Kaçak elektrik kullanma, enerji hırsızlığı
Yasanın değiştirilmesi bir tarafa, bu yasanın istismarının önlenmesi daha önemli bence. Denetimsiz ve başına buyruk elektrik elemanlarının sıkı bir disiplinden geçirilmesi esas. Çünkü yaptıkları hiç bir iş mevzuata ve hukuka uygun değil.
Cevap: Kaçak elektrik kullanma, enerji hırsızlığı
Bundan iki yıl kadar önce elektirik faturamı ödemediğim için tek görevlileri tarafından saatim sölümüştür. Borcumu kapatıp tekrar saat taktırdım fakat saatim mühürlenmemiş. Kaçak elektrik kullandığım iddasıyla evime kağıt geldi ve karakola gidip ifade verdim. Karakoldaki ifademde haklı olduğum düşünülmüştür. Geçen gün tekrar bir kağıt geldi ve salı gününe mahkemem varmış. Bu durumda ne yapabilirim? Sonuç ne olur yardımcı olursanız çok sevinirim.