Re: AİH mahkemesine müracaat
Davanızın Danıştayda mı ,yoksa Yargıtayda mı olduğunu anlayamadım.Her ne ise...Hangi yüksek mahkemede ise o mahkeme kararını verecek,siz bu karara karşı "Karar düzeltme" talebinde bulunarak bir kere daha itiraz edeceksiniz.Yine de kaybettiyseniz,Türkiye'de artık yapacak birşeyiniz kalmamış olur.Buna "İç hukuku bitirmek" denir.İç hukuk bitmeden AİHMe müracaat edemezsiniz.Benim AİHMe gidişim bu şekilde oldu.
İyi günler...
Yargıtay aşamasında yargıtay kararı sondur. karar düzeltme aşaması yargıtay da AİHM için geçerli değildir.
Yargıtay kararına karşı "Karar düzeltme" hakkı varken bu hakkı kullanmamak,iç hukukun bitirilmiş olarak sayılmasına yeterli midir yani?
İyi günler...
Ceza hukukuna göre yargıtay için evet. Tahsis i karar yani karar düzeltme olağanüstü bir hukuk yoludur ceza da. Yargıtay baş savcısının yetkisindedir. red edebilir. Dolayısı ile hukuk yolları ceza için yargıtay kararıdır.
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Davanızın Danıştayda mı ,yoksa Yargıtayda mı olduğunu anlayamadım.Her ne ise...Hangi yüksek mahkemede ise o mahkeme kararını verecek,siz bu karara karşı "Karar düzeltme" talebinde bulunarak bir kere daha itiraz edeceksiniz.Yine de kaybettiyseniz,Türkiye'de artık yapacak birşeyiniz kalmamış olur.Buna "İç hukuku bitirmek" denir.İç hukuk bitmeden AİHMe müracaat edemezsiniz.Benim AİHMe gidişim bu şekilde oldu.
İyi günler...
Biz asliye hukuka dava açtık onu kaybettik şu temyizde ama kesin oda onanacak..
ayrıca tapu iptal davası açtık idare mahkemesine onuda kaybettik danıştayda karar düzeltme bekliyoruz.. avrupa insan haklarına yargıtayınmı yoksa danıştayınmı kararından sonra veriliyor ayrıca bizim arsadan çıkmamız konusunda zaman kazandırırmı ??
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Yargıtay aşamasında yargıtay kararı sondur. karar düzeltme aşaması yargıtay da AİHM için geçerli değildir.
Yargıtay kararı sürerken A.İ.H.Mahkemesine gidilirmi
Yargıtay hükmü olmadan iç hukuk yolları tükenmeyeceğinden gidemezsiniz. Ne diyip gideceksiniz? Ya yargıtay istediğiniz kararı verirse?
Her iki dava ayrıdır. AİHM SÜRECİ UYGULAMAYI DURDURMAZ. Ancak dilekçe ile öncelikli görüşülmesini talep edebilirsiniz.
MADDE 440 –
(Değişik: 30.04.1973 - 1711/1 Md.)
I. Yargıtay kararlarına karşı tefhim veya tebliğden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki sebeplerden dolayı karar düzeltilmesi istenebilir:
1 - (Değişik: 16.07.1981 - 2494/31 Md.) Temyiz dilekçesi ve kanuni süre içinde verilmiş olması şartiyle- karşı tarafın cevap dilekçesinde ileri sürülüp hükme etkisi olan itirazların kısmen veya tamamen cevapsız bırakılmış olması,
2 - Yargıtay kararında birbirine aykırı fıkralar bulunması,
3 - Yargıtay incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde bir hile veya sahteliğin ortaya çıkması.
4 - Yargıtay kararının usul ve kanuna aykırı bulunması,
II. Yargıtay evvelce cevapsız bırakılan itirazları kendi görüşüne göre hükme etki yapacak nitelikte bulmazsa karar düzeltilmesi isteği üzerine vereceği kararda bu itirazları reddederken herbiri hakkında gerekçe göstermek zorundadır.
III. (Değişik: 26.02.1985 - 3156/22 Md.) Yargıtayın aşağıdaki kararları hakkında karar düzeltmesi yoluna gidilemez.
1 - Miktar veya değeri beşyüzbin liradan (4146 sayılı Kanunun 1. maddesinin e bendi ile yüzelli milyon lira) az olan davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar.
2 - 8 inci maddede gösterilen davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar (8 inci maddenin II numaralı fıkrasının 6 no.lu bendindeki davalar, bu fıkranın numaralı bendindeki hüküm saklı kalmak koşuluyla; kira sözleşmesine dayanan tahliye ve akdin feshi davaları ile bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı ve tazminat davaları ve bunlara karşılık olarak açılan davalar ve Kat Mülkiyeti Kanunundan doğan davalar hariç),
3 - Görevsizlik, yetkisizlik, hakimin reddi, dava veya karşılık davanın açılmamış sayılması, davaların birleştirilmesi ve merci belirtilmesi kararları,
4 - Hakemlerin verdiği hükümlerin ve bu Kanunun tahkim hükümlerine göre mahkemece verilecek kararların onanmasına veya bozulmasına ilişkin kararlar
-------
HUMK dan aktardım.Hukukçu olmadığım için birşey diyemiyorum.
İyi günler...