Re: webten haraket iddası
Alıntı:
sata pata rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar
Hukuki net sitesinden hakaret ile ilgili bir çok konuyu okumama rağmen soruma tam cevap alamadım.
Ben bir üniversite öğrencisiyim ve aradaşlarımla birlikte üye olduğumuz bir sitede hocalar ile ilgili yazdığımız yazılardan dolayı okul tarafından hakkımızda hocalara hakaret iddası ile işlem başlatıldı yanlız bizler bu siteye tamamen eğlence amaçlı girip yine eğlenci amaçlı yazılar yazdık ve yazılarımızda hiçbir hocamızın adı, soyadı geçmiyor bilgisayarcı edebiyatçı gibi terimlerle geçiyor ve bizlerde sitede ya nik ile üye olduk yada sadece isimlerimizle süzünü ettiğim konuşmaların bir kısımı aşağıdaki gibidir.
anketin isimi
Soru: en kötü hocamız kim?
1) bilgisayarcı
2) türk dili hocası
bb nikli kullanıcının yazısı:
abi yukarı tükürsen bıyık aşağı türkür sen sakal ikiside birbirinden beter yani bence oylamaya bir 3. madde getirmek lazım bence ikiside
kelebek nikli kullanıcının yazısı:
siz bide bizim bilgisayar hocasını görün tam bir dinazor
gizZ! wampiria nikli kullanıcının yazısı:
bizim blgısyarcı penguen gbi yürüyo cok komık:)
bide zmanında brksa gam yemıcem
turk dili hocasıda daha konuşmayı blmıo nası turk dılı hocası olmuşsa
Burada hiçbir hocamızın ismi geçmediği için ve bizlerde kendi ad ve soyadlarımızı kullanmadığımız için bir belirsizlik söz konusu, hakaret etmiş sayılırmıyız zaten idarede sitede bütün herkezi değil sade bir kısım öğrenciyi tespit edebilmiş onuda öğrencinilerin farklı nik ler altında yazdığı yazılarda birbirlerine nikk leri ile değil isimleri ile hitap etmelerinden bulmuşlar ama yinede bir belirsizlik söz konusu tabiki ve okul bizden en kızamanda savunmalarımızı istiyor sizce nasıl bir savunma yazmalıyız.
tşk.
(not bu yazılar 7-8 ay önce yazılmış okul tafından yeni tespit edilmiş bir olay)
Şimdi ilk olarak "yukarı tükürsen sakal aşağı tükürsen bıyık" yazısında bir hakaret yoktur çünkü hakaret suçunda fiil, kişiye “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” fiilidir.Olayda böyle bir şey görünmüyor.
Dinazor kelimesinin hakaret değilde çok yaşlı manasında kullanılması da mümkün hatta daha olası olduğu için bu durumda da hakaret mevcut değildir.
Penguen gibi yürüme ve türkçeyi düzgün kullanamama ilk başta hakaret gibi görünmektedir fakat penguen ülkemizde aksak yürüyüş şeklini anlatmak için kullanılabilen çok da alaycı olmayan bir ifadedir.Türk dili hocası içinse eğer hakkaten türkçeyi düzgün konuşamıyorsa hakaret değildir.
Sonuç olarak saydığınız bütün fiillerde hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını bunların sadece eğlence amaçlı öğrenciler arası yazışmalar olduğunu ileri sürebilirsiniz. Ancak vahim olan böylesine basit şeyler için zamanında %99 kendileride hocalarıyla dalga geçen insanların öğrencilerinin hayatlarını karartmaya bu kadar hevesli olmasıdır.
Valla o hocaların yaşı kaç birde profosor olmuşlar. İşleri güçleri yok bunlarlamı uğraşıyorlar :) Yani günümüzde basında bile bir çok ünlü ve siyasetçi ile bundan daha ağır şekilde dalga geçilerek komiklikler yapılıyor. Ben hakim olsam o hocalar benden ancak fırça yerdi :D
Tabi şahsi görüşüm kanunlar ne der bilemem. Neticede devletimizde astığım astık kestiğim kestik diyen despot bir ülke değil. Bunun için iki öğrencinin hayatının mahvedileceğini sanmıyorum. Avukat arkadaşların yorumları önemli oldukça.
okulun ismi açıkça geçiyor,yazdığınız forumu gördüm,hocaların ismi direk olarak geçmiyor
siteyi aratıp buldum. bir forum sitesi... mesajlar aralık 2007'de yazılmış... sizin bölümün olduğu forumlardaki diğer konularda isimle hitap etmeler olmuş. dediğiniz gibi oralardan anlamışlardır. herkes kendi mesajlarını aratıp başka yerlerde hakaret videosu var mı diye baksa iyi olur.
nikon rumuzlu arkadaşa bir soru:
okul bu arkadaşları çağırıp hesap sorarsa, mesela "neden yazdınız?" derse, forumda da isimler deşifre olduğu için öğrenciler inkar edemezlerse ne yapmalılar? yani yüzlerinin kızarmaması için soruyorum.
okul dedi ki "neden yazdın?"
öğrenci dedi ki "ben yazmadım"
tekrar okul: "bak, sana isminle hitap ediyorlar, ona da, şuna da"
derse, öğrenci nasıl sıyrılmak durumunda... hocalarına ayıp etmemesi açısından...
Alıntı:
javier21 rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi ilk olarak "yukarı tükürsen sakal aşağı tükürsen bıyık" yazısında bir hakaret yoktur çünkü hakaret suçunda fiil, kişiye “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” fiilidir.Olayda böyle bir şey görünmüyor.
Dinazor kelimesinin hakaret değilde çok yaşlı manasında kullanılması da mümkün hatta daha olası olduğu için bu durumda da hakaret mevcut değildir.
Penguen gibi yürüme ve türkçeyi düzgün kullanamama ilk başta hakaret gibi görünmektedir fakat penguen ülkemizde aksak yürüyüş şeklini anlatmak için kullanılabilen çok da alaycı olmayan bir ifadedir.Türk dili hocası içinse eğer hakkaten türkçeyi düzgün konuşamıyorsa hakaret değildir.
Sonuç olarak saydığınız bütün fiillerde hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını bunların sadece eğlence amaçlı öğrenciler arası yazışmalar olduğunu ileri sürebilirsiniz. Ancak vahim olan böylesine basit şeyler için zamanında %99 kendileride hocalarıyla dalga geçen insanların öğrencilerinin hayatlarını karartmaya bu kadar hevesli olmasıdır.
Sayın javier21 konu ile ilgili açıklama yapmış fakat olası bir dava ile karşı karşıya kalındığın da;
Hakaret fiilinin sanal ortamda gerçekleşmesi reel hayatta gerçekleşmesi ile aynı hükmü doğurmaktadır. Sanal ortamda gerçekleşmiş hakaret fiili kanıtlanabilirlik açısından daha kolay olduğundan dolayı sonuca ulaşmak reel hayatta ki hakaret fiiline göre daha kolaydır.
Saygılar.
hiçbişey olmaz ama o dersleri geçmediyseniz dahada geçemezsiniz :D
Saygılarımla