-
İşten Çıkarılma
Merhabalar ben özel bir sektörde çalışmaktayım.Geçtiğimiz aylarda 1 haftalık iznimi kullanarak askeri bir sınava girdim resmi bir iş imkanı için.Bunu şirket sahibinin öğrenmesi üzerine bana karşı bir tepkileri oluştu ve beni işten çıkarma yönünde olduklarını öğrendim.
Sigortam asgari ücret üzerinden yapılmakta fakat ben 750 YTL maaş almaktayım.Ve 07/2005 tarihinden beri sigortam yapılmakta.
Geçen hafta bana belirsiz süreli iş sözleşmesi adı altında özlük dosyası imzalattılar.
Bu durumda beni çıkarma durumlarında ne gibi tazminat hakkım olur ve o belirsiz süreli iş sözleşmesi tazminat almamı engeller mi??
YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM TEŞEKKÜRLER
-
Re: Işten çikarilma
Prim ödenen miktardan daha yüksek maaş aldığınızı ıspatlayabiliyorsanız, bu durum sizin için haklı nedenle sözleş feshine hak kazandıran bir durumdur.Bu nedenle sözleşmenizi sona erdirirseniz kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalamış olmanız sizin haklarınızda herhangi bir kayba neden olmaz.Sözleşmeyi sona erdirme koşullarına uyarak istediğiniz zaman işten ayrılabilirsiniz.
İşten ayrılmak istemeniz durumunda çalışma süresnize bağlı olarak kanunda tanımlanmış ihbar süresine uymaz iseniz işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar.
-
Erdoğan Bey bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
Yani şirketim beni şu durumda işten çıkarsa alacağım tazminatlar nelerdir?
-
Şirketinizin sizi işten çıkarmak için haklı bir nedeni yoksa alabilecek olduğunuz ;
Kıdem tazminatı+(ihbar öneline uymadı ise) ihbar tazminatı+varsa kullanmamış olduğunuz yıılık izinlerinizin karşılığı,ödenmemiş maaş ve fazla çalışma ücretleri olacaktır.
-
Çok teşekkür ederim Erdoğan Bey
-
saolun erdogan bey degerli bilgilerden dolayı saol
-
Re: İşten Çıkarılma
selamlar iş yerinin mali krizlerden dolayı yaklaşık 10 aydır düzenli maaş ödemiyordu. bende müdürlere çalışmak istemediğimi beni işten çıkartmalarını söyledim. bu olaylar esnasında 2 gün işe mazeretsiz gitmedim. bugün işten çıkışımızın yapıldığını öğrendim. şu an içerde alacağım 2 tane maaşım var ne yapabilirim en azından 2 maaşımın ödenmesi için bişey yapabilirmiyim?
-
Ödenmeyen ücretiniz için alacak davası açabilirsiniz.
-
peki bu alacak davasını mahkeme yoluylamı yapmak zorundayım çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından yapamazmıyım son soru bu alacak davasını açmak için bi süre varmı bayramdan sonra açmamın sakıncası olurmu?
-
Dava mahkemede açılır.
İşçilik alacakları için 5 yıl içinde dava açabilirsiniz.