Kısmi süreli iş sözleşmelerinde fazla çalışma olurmu?
İyi akşamlar, Değerli üstatlarıma bir sorum olacak yanıtlarını esirgemezler ise sevinirim.
Fazla çalışma ücretlerini düzenleyen 41. madde derki;
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Burada iki husus a dikkat çekmek istiyorum;
kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır
Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Değerli üstatlarım sorum şu;
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile haftalık çalışması 35 saat olarak belirlenen bir işçi 50 saat çalıştırılabilirmi?
Yani 35 saat normal süre 10 saat fazla süreler ile çalışma(%25 zamlı) 5 saat de fazla çalışma(%50 zamlı) şeklinde.
Kanun açık olarak kısmi süreli iş sözleşmelerinde 45 saatten fazla çalıştırılamaz dememiş fakat bazı hukukçularımız bunu bu şekilde yorumlamakta. Bu maddede benimö yorumum işçi 45 saate kadar olan kısım için fazla süreler ile çalışma zammı 45 saati aşan kısım için de fazla çalışma zammı alır. Doğrumuyum yoksa yanlış mı yorumluyorum.
Son olarak da bu duruma emsal olcak bir dava sonucu varmı var ise lütfen benim ile paylaşın bu husus benim için çok önemli bir hal aldı.
Re: Kısmi süreli iş sözleşmelerinde fazla çalışma olurmu?
Düzeltme yapamadım o neden ike buraya yazdım. Kusura bakmayın.
Doğrumuyum yoksa bu madde kısmi süreli iş sözleşmelerinde işçi %50 zamlı bile ödense çalıştırılamaz olarak mı yorumlanmalı.
Cevap: Re: Kısmi süreli iş sözleşmelerinde fazla çalışma olurmu?
Alıntı:
kalubya rumuzlu üyeden alıntı
Son olarak da bu duruma emsal olcak bir dava sonucu varmı var ise lütfen benim ile paylaşın bu husus benim için çok önemli bir hal aldı.
arkadaşım aynı konudan bende şikayetçiyim ancak hala bir açıklama yapacak bulamadım. Emsal dava olayı çok yararlı olurdu
Cevap: Kısmi süreli iş sözleşmelerinde fazla çalışma olurmu?
06.04.2004 tarihli RG yayınlanan çalışma sürelerine ilişkin yönetmeligin 6.maddesi, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan
çalışmanın 2/3 kısmı çalışma kabul etmiştir, yanı iş yerindeki çalışmayı esas almış işçinin tam süreli çalışması ,haftalık 45 saat ise kısmı çalışan işçi 2/3 yanı 30 saat kısmı çalışmadır bunu aşan çalışma fazla çalışmadır,41 madde haftalık tam çalışmayı 45 saat kabul ederek bunu aşan çalışmayı fazla çalışma kabul etmiş ,çalışma süresı 63 maddede düzenlenmiş, 41 madde/2 bendi tam süreli çalışmada saat başına düşen ücretin %50,kısmı çalışmada ise fazla çalışma 45 saati geçmemek üzere saat başına düşen ücretin %25 fazlası ödenir demiştir..tartışma konusu birden fazla işveren yanında kısmı çalışmalarda,buna ilişkin çalışma sırasında fazla süreli çalışma bulunuyorsa, buna ilişkin ücretin hangi işverenden istenecegi konusunda çıkmakta, fazla çalışmaya ilişkin yönetmeligin 8/d kısmı çalışmalarda fazla çalışmayı yasaklamış,ancak doktrinde Anayasa ve iş kanunun 41 maddesine aykırılıgı yönünde görüş belirtmiştir.
Cevap: Kısmi süreli iş sözleşmelerinde fazla çalışma olurmu?