Bagkur SSK ve Banka Sandığı Birleştirme
Merhabalar,
Sosyal güvenlik ile ilgili karışık bir durumla karşı karşıyayım. Bu konu hakkında yönlendirmenize ihtiyacım var.
2003 yılında ticari bir işletme kurarak bagkur'a kayıt oldum. 2 sene düzenli olarak bagkur primimi ödedim. Akabinde 2005 yılında işletme açık iken SSK'lı bir işe giriş yaptım. 1 yıl SSK primim ödendi. Bu sırada Bagkur primi ödemedim. 1 yıl SSK'lı işten sonra banka sandığı olan bir bankada 8 aydır çalışmaktayım. işletmeyi kapatmak istiyorum. 3 yıllık ödenmemiş bagkur primi gözükmektedir. Bu zaman zarfında SSK'ya ve de Banka sandığına ödenmiş bu primleri bagkur'a olan borcuma mahsup edebilirmiyim? Mahsup etme işlemi yapılırsa ne şekilde yapılmaktadır. Bu konu hakkında yorum ve önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Re: Bagkur SSK ve Banka Sandığı Birleştirme
Sn. Siyam23,
Ticari işletmeniz devam ettiği sürece Bağkur sigortalısı olduğunuzdan dolayı
İşletmenizin devamı içinde geçen SSK ve Banka Sandığına sigortalı olarak geçen hizmetleriniz emeklilik açısından çakışan süreler olarak geçtiğinden değerlendirmeye alınmaz. Ancak SSK ya ve Banka sandığına ödenmiş bulunan
primlerin içinde malüllük yaşlılık ve ölüm sigortasına ait kısaca uzun vadeli sigorta primleriniz (emeklilik için yatan primler) bağkur borcunuza istinaden mahsup edilir. Mahsup işlemini yaptırmanız için Bağkur a bir dilekçe ile müracaat ederek SSK ve Banka sandığındaki çakışan sürelere ait primlerin mahsubunu isteyebilirsiniz. Benim önerim bu işlemi yaptırmadan önce karar vererek ticari işletmeyi kapatıp (vergi dairesi, oda varsa sicili kapatıp) daha sonra bu primlerin mahsubunu istemeniz daha doğru olur. Aksi takdirde diyelimki bugün mahsubu istediniz ve yapıldı. Banka hizmetiniz devam ettiği için
belirli bir süre sonra takip eden aylar için aynı mahsubu tekrar isteyeceksiniz ki hem kurum açısından hem sizin uğraşlarınız açısından zaman ve emek kaybına sebeb olacağından önce kapatıp sonra mahsup istemeniz doğru bir yol olacaktır.
Bilgi edinmenizi rica eder sosyal güvenli günler dilerim.
Re: Bagkur SSK ve Banka Sandığı Birleştirme
Özel Banka Emekli Sandığı emeklisiyim Nisan.1990 tarihinde emekli oldum.
( Ocak.1970 den itibaren 180 gün vekil öğretmenlik yaptım ve çalıştığım özel bankanın emekli sandığında bu hizmeti birleştirdim.
Özel bankada çalışma sürem 01.10.1973-31.04.1981 - Aynı özel bankanın emekli sandığında isteğe bağlı sigortalı olarak prim yatırdığım süre 01.05.1981-31.03.1990 )
Çok gecikmelide olsa emeklilik hakkımda şu eksikliği tesbit etmiş bulunmaktayım.
- SSK lı olarak çalıştığım 43 gün (işe giriş tarihi 17.11.1971)
- SSK lı olarak çalıştığım 41 gün (17.11.971 devamı)
- SSK lı olarak çalıştığım 120 gün (işe giriş tarihi 01.04.1972)
toplamda 204 günlük çalışmalarımın hizmet birleştirmesinin yapılmadığını tesbit ettim ve mensubu olduğum emekli sandığına 30.07.2008 tarihinde yazılı olarak müracaat etttim.
Sizin değerli bilgi ve görüşlerinize göre ; yapılmayan bu hizmet birleştirmesinden doğacak hak ve alacaklarım nedir,gecikmeleri ile birlikte ne olmalıdır ve bugüne göre ne miktarda toplu maddi alacağım doğmaktadır.
Ayrıca, emekli aylığımda ne miktar artış olacaktır.
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.