Çalıştığım süre ücreti hakkında
Merhaba arkadaşlar,
25.08.2008 tarihinde işe girmiş bulunmaktayım ve bu çalıştığım yerde ayın 10 unda maaşlar alınmakta. Yalnız bugün canıma tak ederek hala para vermediklerini hatırlattığımda öyle birşeyin olmadığını iddaa ettiler. ( Halbuki olduğunu bildiğim halde)
Bana 1 inde işe tam olarak alındığımı söyledir ancak o zamanda en azından 10 günlük paramı almam gerekmiyor mu? Bunu onlara göstermem amaçlı bana kanunu yazabilir misiniz ? Çıktısını alıp bizzat fosforlu kalemle çizip vermek istiyorum.
teşekkürler
Re: Çalıştığım süre ücreti hakkında
Alıntı:
SelinÖzcan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar,
25.08.2008 tarihinde işe girmiş bulunmaktayım ve bu çalıştığım yerde ayın 10 unda maaşlar alınmakta. Yalnız bugün canıma tak ederek hala para vermediklerini hatırlattığımda öyle birşeyin olmadığını iddaa ettiler. ( Halbuki olduğunu bildiğim halde)
Bana 1 inde işe tam olarak alındığımı söyledir ancak o zamanda en azından 10 günlük paramı almam gerekmiyor mu? Bunu onlara göstermem amaçlı bana kanunu yazabilir misiniz ? Çıktısını alıp bizzat fosforlu kalemle çizip vermek istiyorum.
teşekkürler
Çalıştığınız şirket size 25.08.2008-31.08.2008 tarihleri arasındaki ücretinizi vermek durumundadır. Yani sizin her durumda -7 günlük bile olsa - ücret almanız gerekmektedir. Özel sektörde yani SSK'ya tabi çalışan işyerlerinde maaşlar 01-30 tarihlerini kapsayacak şekilde hazırlanır ve takip eden ayda belirlenen günde ödenir. Bu şirketten şirkete değişir. Kimi 10'unda kimi 15'inde kimi 5'inde öder. Bu ücretin verilmemiş olması sigortanızın yapılmadığı süphesini doğurur. Siz işe girerken SSK işe giriş bildirgenizi imzaladınız mı? Hizmet akdi imzaladınız mı? Bu hususlar ışığında işvereninizle görüşmeniz ve www.sgk.gov.tr adresinden bulabileceğiniz "sigortalı bildirim belgesi"'ni doldurarak ssk'ya teslim etmeniz sigortasız çalıştırılmanızı önleyecektir.
Re: Çalıştığım süre ücreti hakkında
İşyerinizde ayın 10'unda ücret ödemesi mevcutsa ve siz ayın 25'inde işe girmişseniz, en azından 5 günlük ücretinizi ödemeleri gerekirdi.
Ancak anlatımınızdan sizin fiilen ayın 25'inde işbaşı yapmış olmanıza karşın, SGK'ya bildirimin ay başı itibarı ile yapılmış olduğunu anlıyorum. Bu durumda gelecek ayın 10'unda bir aylık maaşınızı almış olacaksınız.
Sonuç olarak, hem 5 günlük çalışma karşılığınız, hem de 5 günlük SGK priminiz işvereninizce iç edilmiş demektir.
Selamlar,