Yetkisizlik kararı konusunda net bir bilgi istiyorum
Her iki tarafın da ikamet adresine bakıldığında yetkili olmayan bir mahkemede anlaşmalı boşanma dava açıldığı takdirde hakim re.sen yetkisizlik verebilir mi, boşanma davaları nüfus davaları gibi algılanıp re.sen yetkisizlik verilir mi, iki taraf da yetki itirazında bulunmuyor.
Re: Yetkisizlik kararı konusunda net bir bilgi istiyorum
HUMK. ta boşanma için özel yetki düzenlemesi yapılmıştır.Eşlerin son altı aydan beri oturdukları yer mahkemesi veya davacının ikametgah mahkemesi veya davalının ikametgah mahkemesi yetkilidir, kanuna göre.Fakat uygulamada taraflar yetki itirazında bulunmadığında yetki ayrıca incelenmiyor .Ben bu şekilde karar almıştım mahkemeden.Hakim resen incelememişti.
Alıntı:
av.edapınar rumuzlu üyeden alıntı
HUMK. ta boşanma için özel yetki düzenlemesi yapılmıştır.Eşlerin son altı aydan beri oturdukları yer mahkemesi veya davacının ikametgah mahkemesi veya davalının ikametgah mahkemesi yetkilidir, kanuna göre.Fakat uygulamada taraflar yetki itirazında bulunmadığında yetki ayrıca incelenmiyor .Ben bu şekilde karar almıştım mahkemeden.Hakim resen incelememişti.
Yani hakim isterse yetkisizlik kararı da verilebiliyor öyle mi? Peki bu sorunu aşmak için bi tavsiyeniz var mı, alakasız bi adres verilse, tebligat çıkmadan kalemde elden tebliğ alınsa, eş de duruşmaya katılsa sorun olur mu.
Alıntı:
abc20 rumuzlu üyeden alıntı
Yani hakim isterse yetkisizlik kararı da verilebiliyor öyle mi? Peki bu sorunu aşmak için bi tavsiyeniz var mı, alakasız bi adres verilse, tebligat çıkmadan kalemde elden tebliğ alınsa, eş de duruşmaya katılsa sorun olur mu.
Söylenenin tam tersini anlamışsınız.
Davacı herhangi bir yerden dava açar, davalı mahkemeye gelir ve davalı yetki itirazında bulunmazsa hiç bir sorun olmaz.
Aile mahkemelerinde yetki itirazını davalı yapar, hakim değil.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Söylenenin tam tersini anlamışsınız.
Davacı herhangi bir yerden dava açar, davalı mahkemeye gelir ve davalı yetki itirazında bulunmazsa hiç bir sorun olmaz.
Aile mahkemelerinde yetki itirazını davalı yapar, hakim değil.
Ben de öyle biliyorum ancak yukarıdaki avukat görüşünde sanki kanunen hakimin yetkisizlik kararı verme olanağı varmış gibi hissettim, normalde hukuk mahkemelerinde tarafların itirazı olmazsa yetkisizlik sorunu olmaz ancak boşanma kamu düzeniyle ilgilidir deyip resen yetkisizlik verilebilir o bakımdan sordum. Mesela nüfus davalarında re.sen yetkisizlik veriliyor.
Bu cümleleri o şekilde mi anladınız?
Alıntı:
av.edapınar rumuzlu üyeden alıntı
Uygulamada taraflar yetki itirazında bulunmadığında yetki ayrıca incelenmiyor .Ben bu şekilde karar almıştım mahkemeden.Hakim resen incelememişti.