Askerlik ve kıdem tazminatı
Merhabalar..foruma daha yeni kayıt oldum ve bu ilk mesajım...bu harika hukuki paylaşım sitesi için tebrik ederim sizi ve başarılarınızın devamını dilerim..
hemen sorularıma geçiyorum.
ben 4 yıldan beri özel bir tıp merkezinde laborant olarak çalışıyorum,ssk lı olarak..yaklaşık 2 ay sonra askere gideceğim.işveren tazminatı vermek zorundamıdır?kimileri tazminat işverenin insiyatifine kalmış bir konduru diyor.işin gerçeğini sizden öğrenmek istedim.birde tazminat ve kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor.yardımcı olursanız sevinirim..birde son oalrak ben askere gitmeden 1 ay önce işyerinden ayrılmak istiyorum bunun bir mahsuru varmı tazminatı almam konusunda?saygılar
Re: Askerlik ve kıdem tazminatı
Askerlik nedeniyle ayrılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Yapmanız gereken şubenizden aldığınız askerlik durum belgesi veya sevk belgenizi de ekine koyacağınız bir dilekçe veya noter kanallı bildirimle durumu işvereninize bildirip,tazminat,varsa fazla çalışma ücretleri ve kullanılmamış izin ücretlerinizin ödenmesini talep etmek.
İşverenin bu konuda ödeyip ödememeye karar verme lüksü yoktur.
İşverenin ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açarak faiziyle birlikte talep edip alabilirsiniz.
Kıdem tazminatında zaman aşımı 10 yıldır.Yani ayrılma tarihinizden itibaren 10 yıl içinde bu konuda hakkınızı hukuki yollardan arayabilirsiniz.
Kıdem tazminatı her yıl için 1 aylık giydirilmiş ( ikramiye ortalamaları+yemek-yol yardım ortalamaları+brüt maaş)brüt maaş üzerinden hesaplanır.Yıldan artan süreler için oranlama yapılarak kalan kısım hesaplanır.Brüt maaşın kıdem tazminatı tavan ücreti olarak belirlenmiş rakamdan yüksek olması durumunda kıdem tazminatı tavan ücreti üzerinden hesaplama yapılır.
Bulunan rakamdan damga vergisi kesintisi yapılır,kalan çalışana ödenir.
askerlik nedeniyle ayrılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız dediniz.normal tazminat ile kıdem tazminatı aynı şeymidir acaba?eğer ayrı şeyler ise alacağım az bir meblağa herhalde..kaba bir hesap yaparsam eğer ssk da görünen maaşım 1.050 ytl civarında yani bu durumda elime ne kadar para geçecek?
Normal tazminatın ne olduğunu bilmiyorum.
Kıdem tazminatı :çalışılan her bir yıl için ,çalışan açısından haklı bir nedenle, sözleşmenin sona erdirilmesi veya işveren tarafından geçerli bir nedenle sona erdirilmesi durumunda ödenen tazminattır.
İş hukukunda normal tazminat diye bir tazminat türü yoktur.
Kıdem tazminatı-ihbar tazminatı ve mahkemece karar verilerek ödenecek kötü niyet tazminatı vardır.
çok teşekkür ederim ...başarılar
bir sorum daha olacaktı askerlik durumu halinde ihbar tazminatı almaya hak kazanıyormuyum?az önce muhasebeciye hesaplattırdım 1.300 ytl kadar bir rakam yapıyor ihbar tazminatı ama askerlik durumunda buna hak kazanıyormusun bilemiyorum dedi?sizce?
Hayır.
Siz ihbar süresine riayet edilmeden işveren tarafından çıkarılsaydınız hak edecektiniz. Siz kendiniz çıktığınız zamanlarda ayrılmak için haklı nedeniniz olsa da ihbar tazminatı almazsınız.