Senedin arkasına yazılan yazının geçerliliği
Merhaba
Aşağıdaki soruma yanıt verebilirseniz çok sevineceğim. Çünkü insanlara ona göre daha fazla kandırılmamaları için uyarıda bulunacağım.
X firması bizden bir senet istedi ve 17.000,00 ytl olduğunu varsayalım. Senette vade yok. Sadece senedin arka kısmına "bu senet inşaatların kaba teslimi haline gelmesinde ve kat mülkiyetleri alındığında ödenecektir" diye bir ibare yazdı ve altına da kendi kaşesini bastı. Bu X firması inşaatların yapılmaması ve kat mülkiyetlerinin alınmamasına rağmen, bu senedimizi gidip, 3. kişiye verirse ödemek zorunda kalır mıyız?
Re: Senedin arkasına yazılan yazının geçerliliği
hangi inşaat yazılmamış ayrıca kaşe.imza yokmu?
[QUOTE=esmer2000;213067]Merhaba
Aşağıdaki soruma yanıt verebilirseniz çok sevineceğim.
X inşaat firması, evlerin bir an önce inşaa edilmesini isteyen bizlere dediki; bana 10.000,00 ytl' lik senet verin. Biz bu senetleri taşeron firmaya teminat göstererek, inşaatların kabasını yaptıracak, size kat mülkiyetlerini teslim edecek ve onlara vereceğiz. Ancak bu inşaat firması kötü niyetli. Senedin arka kısmınada kendileri; konutlar kaba inşaat haline geldiğinde ve kat mülkiyetleri alındığında ödenecektir şeklinde uyarı yazacaklar. Ancak bizlerin korkusu; bu senetleri 3. kişilere vererek, kabaları bitmeden ve kat mülkiyetleri verilmeden (arkasındaki ibareye bakılmaksızın) bizler bu senetleri ödemek zorunda bırakılır mıyız?
Kaşe ve imza var. Senedin arka kısmına yazdığı ibarenin altında da inşaat firmasının kaşesi var.
o senet de sözleşme gibidir. şarta bağlanmıştır. sormamın nedeni açık olup olmadığı ve imzanın olması idi. korkmanızı gerektirecek bir durum gözükmüyor. 3. kişilerin veya kendilerinin icraya vermeleri durumunda şarta bağlı olduğu itirazını yapın:)
Selam Abilerim Ablalarim
Lütfen Cevap Yazmanizi Istiyorum Yeni Konu Olarak Açamadim. Açabilen Arkadaşlar Varsa Allah Rizasi Için Benim Için Açarsa Iyi Olur.
Ben 6 Ay önce Arabam Ile Takas Yaparak 12 Milyara Bir Dükkan Aldim
Arabamin üzerine 2 Milyar Nakit Verdim (onuda Borç Alarak) 500 Ytl De 5 Ay Sonraya Senet Yaptik. Adam Bana Buranian Kiracisi Var Dedi (dükkan Boştu) Ve Elime Sözleşmeler Verdi, Gittiğim Yerde Ulaşamadim Kiracilara, Senedin Arkasina Dükkan Satişindan Dolayidir Falan Diye Yazi Yazmiştim Ben, Ben Kiradan Gelen Para Ile ödeyecektim O Senedi, Neyse 4. Ayda Adama Dedim Kiraci Yok Anahtar Yok Ne Yapayim Adam Kir Gir Içeri Dedi Faturali Hattindan Mesaj çekti Bana. Tamam Dedim Bende Girdim Kiralik Yazisi Astim. şimdi Adam 500 Lük Senedi Istiyor (dükkan Kirasi 160 Ytl Idi Sözleşmede) Ben şimdiye Dek 600 Ytl Lik Kiradan Olmuş Durumdayim. Bu Senedi ödemek Istemeiyorum. Kurtulmamin Yolu Yokmu. Eğer Icra Gelirse Ne Demeliyim. Ne Yapabilirim. Ayrica Benim Kulaklarim Işitmiyorki Bir Tercüman Olmasi Lazimdi O Senet Imzalanirken öyle Değilmi Kanunlara Göre, Ne Yapmam Lazim, Kendi El Yazimla Yazmiştim Onu Ben. Iyi Günler Hayirli Işler. Lütfen Yardimci Olun Cevap Yazin Lütfen
kulaklarınız işitmiyor olabilir ama gözleriniz gayet iyi görüyor okuma ve yazmanız da yerinde ayrıca el ile imzanızı da atmışsınız senet geçerlidir.Senedi ödemeniz gerekir ancak diğer şahsa karşı gereği gibi ifa etmemekten dolayı bk 96 hükümleri gereğince kusursuzluğunu ispat etmedikçe zararlarınızdan sorumludur.
Söz konusu senet hem şartları taşımadığı için hem de Tüketici'nin korunması hakkındaki kanunun 6/A maddesi gereği geçersizdir.3. kişilerin iyiniyetli olması dahi bu durumu değiştirmez.