-
5520
Okul aile birliklerinin yaz aylarında okul bahçelerini otopark amaçlı kendisi işletmesi sonucunda vergi vermesi gerekir mi? yaptığımız yorum doğru mu?
okul Aile birliği yönetmeliğinin 20 maddesinde Yönetim kurulunca; “ i) Kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerin birliklerce işletilmesi hâlinde oluşacak iktisadî işletmeler için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca düzenlenen belgeler ve defterler usulüne göre tutulur.” Esasında kantin açık alan salon vb yerlerin işletilmesinde iktisadi işletmeler hükmü bulunmaktadır. * Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen 277 Sayılı Milli Emlak Tebliği incelendiğinde: 4. madde 2. fıkra “……ticari amaçlı yapılan geçici kiralamalar. Kapsamında olduğu ve süreklilik arz etmediği yani iktisadi işletme hükmünde olmadığı bu nedenle 213 sayılı Vergi Usul Kanunun hükümlerince belge düzenlemelerine gerek olmadığı anlaşılmaktadır.Ayrıca 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda “Madde 16 – (Değişik: 10/11/2004-5257/1 md.) ………Okul - aile birliklerinin gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır” denilmekte.1739 temel kanun olduğu için acaba genelgelere mi yoksa kanunan göre mi hareket edelim
-
Re: 5520
Çelişkiye düştüğünüz konuyu anlıyorum. Okul aile birliği gelirlerinin her türlü vergi ve harçtan muaf olduğu hususunda bir şüphe yok. Zaten Milli Eğitim Temel Kanunu 16. maddesinde böyle bir fıkra yer almasaydı dahi durum değişmeyecekti. Zira zaten Okul aile birlikleri 5520 sayılı kanunda sayılan mükelleflerden değildir. Bu nedenle mükellefiyetleri doğmaz.
Ancak vergi dairesinin yaklaşımını haklı kılan başka bir nokta var. 5520 sayılı kurumlar vergisi kanununda dernek ve vakıflar da mükellef sayılmamıştır. Ama dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri kurumlar vergisi mükellefidir. Yani dernek veya vakıf için mükellefiyet yoktur. Ama yasa dernek veya vakıflara ait veya bağlı iktisadi işletmeleri ayrı birer varlık gibi kabul derek mükellefiyet öngörmüştür. Buradan yola çıkarak uygulamada okul aile birlikleri dernek statüsünde kabul edilmekte bunlar tarafından işletilen kantin ve otoparklarda bağlı iktisadi işletme sayılmaktadır. Bu durumunda bu otopark işletmesine dernekten bağımsız ayrı bir mükellefiyet tanınmaktadır. Yani mükellef olan birliğiniz değil otopark . :)
Elbette otoparktan elde edilen gelirlerin birliğe aktarılması halinde bu aktarım nedeni ile herhangi bir vergisel yükümlülüğünüz doğmaz.
-----------------------------------------------------------
Bana göre okul aile birlikleri kanunla kurulmuş, milli eğitim mevzuatına uygun olarak kendisine verilen görevleri yerine getiren veli katılımlı bir okul organıdır. Okul aile birlikleri tarafından yürütülmesi görevi verilen gelir getirici faaliyetlerin tümünün kanunla dernek ve vakıflara yasaklanmış işler olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Okul aile birliklerinin dernek veya vakıf statüsünde kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Bakanlığın kendine özgü bir örgütlenme modeli olan okul aile birliklerinin iktisadi devlet teşekkülü olarak kabul edilmesi de mümkün değildir. Zira iktisadi devlet teşekkülerinin taşıması gereken özelliklerden hiçbirine sahip değildirler. Bu bağlamda doğrudan milli eğitim mevzuatından kaynaklanan bir görev olarak otopark işletmeciliği yapılmasının 5520 sayılı kanun anlamında vergi mükellefiyetine yol açtığından söz edilemez. Tabi bu vergi dairesinin değil benim görüşüm.
-
Re: 5520
Asıl sorun MEB ın 1739 u göremezden gelip maliye ile yaptığı 300 sayılı tebliğ, orada bahçelri birlik kendisi işletirse gelir kaydedici belge fiş yazar kasa bulundurmalı dıye bır hukum var.Ama kanunla celışıyor.Ayrıca bu belgeleri düzenlemyenler hakkında 213 359 maddesince işlem tayın edılmesı gerktığı yazılmıs tebliğe bakanlıktakıler ne yapıyor anlamış değilim