Banka Faiz Oranında Yaptıkları Yanlışı Düzeltmiyorlar
1 yıl önce gerçekten güvenilir olduğunu düşündüğüm bir bankaya 20000 ytl gibi paramı vadeli mevduat hesabına yatırdım. Yatırırkende aylık vadelerle değişken faiz oranı istediğimi söyledim. Yani 32 gün sonunda o günkü faiz oranı ne ise kendi kıdem yetkilerini de kullanarak uygun, güzel bir faiz ile işleyeceklerini söylediler. Benim her ay bankaya giderek parayı işletmeme gerek olmadığını paranın işlemeye devam edeceğini ilettiler. Portföy yöneticisi kendinden emin, nazik,....bi şekilde bunu söyledi. Ama mevduzt cüzdanımı işletmeye gittiğimde bir de baktım ki ne göreyim. Otomatik temdit oranı olan %15 den para işlemiş. üstelik piyasanın %17, 18 lerde olduğu zaman periyotunda. Neden böyle olduğunu söylediğimde söyledikleri şey sadece kusura bakmayın... Şimdi ben ne yapabilirim.. Yol göstermenizi rica ederim..
Re: Banka Faiz Oranında Yaptıkları Yanlışı Düzeltmiyorlar
Bana yardımcı olabilecek yok mu?
vade bitiminde sistem otomatik devam eder, eğer meblağ çok yüksek değilse ve hatırlı müşteri değilseniz...
karşılıklı vadeli hesap sözleşmesi yoksa, ki yoktur, bankadaki hesabı kapatıp başka bankaya geçebilirsiniz mesela...
Bankalar karınca duası gibi yazılmış bir sürü maddeye imza attırıyorlar, okumak imkansız. Sizin durumunuz hakkında bilgim yok maalesef.
Aslında en iyisi bir avukata danışmak, en sağlıklı bilgiyi onlar verebilir.
Alıntı:
Ayşe Hanım rumuzlu üyeden alıntı
1 yıl önce gerçekten güvenilir olduğunu düşündüğüm bir bankaya 20000 ytl gibi paramı vadeli mevduat hesabına yatırdım. Yatırırkende aylık vadelerle değişken faiz oranı istediğimi söyledim. Yani 32 gün sonunda o günkü faiz oranı ne ise kendi kıdem yetkilerini de kullanarak uygun, güzel bir faiz ile işleyeceklerini söylediler. Benim her ay bankaya giderek parayı işletmeme gerek olmadığını paranın işlemeye devam edeceğini ilettiler. Portföy yöneticisi kendinden emin, nazik,....bi şekilde bunu söyledi. Ama mevduzt cüzdanımı işletmeye gittiğimde bir de baktım ki ne göreyim. Otomatik temdit oranı olan %15 den para işlemiş. üstelik piyasanın %17, 18 lerde olduğu zaman periyotunda. Neden böyle olduğunu söylediğimde söyledikleri şey sadece kusura bakmayın... Şimdi ben ne yapabilirim.. Yol göstermenizi rica ederim..
Malesef yasal olarak yapabileceğiniz hiç bir şey yok. Bankaların bunu sadece size yaptığını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bu tür oyunlar bankaların temel prensipleridir. Siz ne kadar az kazanırsanız banka o kadar çok kazanır. Buna böyle bakar banka.
Buna önlem olarak bankadan bir internet sifresi alarak hesabınızı vade sonunda kontrol edebilirdiniz. Size tecrübe olmuş, bundan sonra paranın dönüş günü mutlaka şubeye gidip yeni faiz oranını öğrendikten sonra temdit edin ve cüzdanınızı işletin. Paranın dönüş gününün cumartesi pazar ya da resmi tatile gelmemesine dikkat edin. Eğer faiz oranında anlaşamıyorsanız bir başka bankayı deneyin. Bir gün valör kaybınız olacaktır. Başka bankadan alacağınız bir iki puan yüksek faiz bir günlük valör kaybını rahatlıkla karşılayacağı gibi kara geçmenizi de sağlar. Hatta bazı bankalar parayı öğleden önce yatırırsanız pazarlıkla aynı günden valör alacak şekilde hesabı başlatabiliyorlar.
Bankaların hemen hemen tamamında yasal olmayan tezgah altı faizi denilen oranları vardır.Bu oranlar miktara ve müşteriye göre değişen oranlardır.Bankanız ilk hesap açımında size gerçek faizin üzerinde vererek kaçırmamaya çalışacaktır.Çünki oranları sorgulayarak geldiğinizi bilir.Bunlar serbest piyasa kurallarının yasalarda yazılı olmayan yönleridir.Ayrıca açıkladıkları oranın üstünde faiz veremezler diye de bir kanun yoktur.Her vade bitiminde bu sorgulamayı yapmanız gerekir.Aksi durumda size yaptıkları gibi yasal açıkladıkları faiz oranında paranız değerlenir.Bankanın uygulaması yasaldır.Şikayetiniz takipsiz kalacaktır.
Alıntı:
tahsin58 rumuzlu üyeden alıntı
Bankaların hemen hemen tamamında yasal olmayan tezgah altı faizi denilen oranları vardır.Bu oranlar miktara ve müşteriye göre değişen oranlardır.Bankanız ilk hesap açımında size gerçek faizin üzerinde vererek kaçırmamaya çalışacaktır.Çünki oranları sorgulayarak geldiğinizi bilir.Bunlar serbest piyasa kurallarının yasalarda yazılı olmayan yönleridir.Ayrıca açıkladıkları oranın üstünde faiz veremezler diye de bir kanun yoktur.Her vade bitiminde bu sorgulamayı yapmanız gerekir.Aksi durumda size yaptıkları gibi yasal açıkladıkları faiz oranında paranız değerlenir.Bankanın uygulaması yasaldır.Şikayetiniz takipsiz kalacaktır.
Sayın Tahsin Bey,
Aynen dediğiniz gibi ancak 20.000 liraya tezgahın altından faiz çıkaracaklarını pek sanmıyorum. Ancak kimbilir bu krizde o da iyi para diye düşünmüş olabilirler:)