İşverenin SSK yapmaması ve bunun öğrenilmesi
Merhaba;
Çok yakın bir arkadaşımın yaşadığı bir durumla ilgili bilgi almak istiyorum. Arkadaşım iş yerinde çalışmıyor ama diplomasını o iş yeri sahibine kullandırtıyor. Karşılığında para talep etmek yerine 'Burda çalışıyor gözüktüğüme göre, sadece SSK primlerimi yatırın, diplomamı kullandığınız için ücret talep etmiyorum' demiş.
Fakat geçtiğimiz günlerde öğrendiğine göre, iş veren 1 yıldır SSK pirimlerini yatırmamış. Bu durumda ne yapılması gerekir diye sormak istiyorum?
Konuyla ilgili olarak bir dava açılsa sonucu ne olur?
İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum...
Re: İşverenin SSK yapmaması ve bunun öğrenilmesi...
Öncelikle bu konunun birbiri içine girmiş farklı ve karmaşık boyutları bulunuyor. Bu konulara sırayla bakmamamız gerekiyor:
1- Çalışma ilişkisinin "fiilen çalışma" temeline dayanıp dayanmadığı, yani gerçek anlamda sigortalı sayılıp sayılmama.
2- Diploma, Ruhsat vb. belgeye dayalı kadrolarda çalışıldığının ancak ve ancak sosyal güvenlik kaydı ile ispatlanabileceği.
Bu kriterler açısından baktığımızda, Salt belli bir mevzuat hükmünü yerine getirmek için yapılan muvazalı işleme(diploma kullandırmak) dayanarak yapılan sigortalılık, sahte sigortalılık sayılma riski taşır ve bu ilişkinin tarafları, yapılacak bir denetim sonucunda zor duruma düşebilir.Çünkü 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası gereğince sigortalı olabilmek için "fiilen çalışmak" gerekmektedir. Herhangi bir ihbar veya şikayette, fiilen çalışılıp çalışılmadığının ispatında çevresel soruşturma yapılmakta, ilgili kişinin gerçekten o işte veya işyerinde eylemli çalışmasının olup olmadığı araştırılmaktadır.Bu araştırma sonucunda sigortalılık sahte ise, sigortalılığın geriye dönük iptali yanında genel hükümlere göre cezai takibatın önü açılmaktadır.
Diğer yandan diplomayı şart koşan ilgili birime de haber verildiğinden, o kurum karşısında da zor duruma düşülmekte ve çeşitli müeyyidelerle karşılaşma riski bulunmaktadır. YANİ KONU CİDDİ, HASSAS ve de ÖNEMLİDİR.