danger_snake rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle merhaba. Yeni konu açma yetkim olmadığı içinı buraya yazmak zorunda kaldım.Çek tahsilatı ile ilgili kafama takılan bir kaç soru var. Acaba bana yardım edebilirmisiniz?
İlk olarak benim bir dükkanım var ve bunu devren satıyorum. Karşı taraf bir miktar peşin, geri kalanını ise istersen şahıs çeki iştersen müşteri çeki vereyim diyor. Karşı tarafın 2 adet dükkanı varmış ve kendi müşterilerinden aldığı çekleri vermek istiyor.
Şahıs çekini tek parça, müşteri çekini parça parça vermek istiyor. Acaba hangisi daha güvenlidir?
Diğer sorum ise çekleri alırsam benim adıma nasıl geçecek? Yani çekler müşteri çeki olursa karşı tarafın adına yazılmış olucaktır. Benim adıma devredilebilirmi veya nasıl devredilir? Benim muhattap olacağım kişi kim?
Çek imzalandığı tarih günümüzden ileri bir tarih ise mesela 29.11.2011 değilde 10.01.2012 yazıyorsa bir sorun çıkarmı. Yani açıkçası yasal ibraz günü olarak 10 gün (aynı şehirde ise) 29.11.2011 den mi başlıyor yoksa üzerinde yazan 10.01.2012 mi?
Son olarakta eğer çekleri kabul edersem ve gününde tahsil edemessem yani karşılıksız çıkarsa mahkeme veya icra ile parayı kesin alabilirmiyim? Yani güvenlimidir çek almak?
Cevaplarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.