Teftiş sonucunda yer değişikliği
Herkese selam.Arkadaşlar ben bir ilin merkez ilçesinde öğretmen olarak çalışıyorum.7 ay önce geçirdiim teftiş sonucunda açılan soruşturmaya dayalı olarak görev yerim değiştirldi..sizlere birkaç sorum olacak.
1-Hakkımda şikayet edilen konuda bir ihmal veya hatamın olmadığı müfettiş tarafından bana bildirildi (sözlü olarak).Bu tip şikayetlerin hemen herkesin muhatap olduğu şikayetler olduğunu bana söyledi
2-Ancak yazılı kağıtlarımı kontrol etmek istediğini soyledi ve bende verdi örnek bir kaç tane.
3-Yazılı kağıtlarında ufak tefek hataların olduğunu, cevap anahtarlarında bazı eksikler vs. olduğunu ancak bunların sonuçları fazla etkilemediğini,tarafsız davranmış olduğumu bana söyledi.
4-Aradan 2 ay geçtikten sonra beni ifade vermeye çağırdı.Tutanakta en başta öğrenci velisinin şikayet konusunun (dönem ödevi notu) yer aldığını görünce birşeyler olacağını anlamaya başladım.Ayrıca kendi branşımdan öğretmenlerden oluşan bşir komisyon kurdurarak sınav kağıtlarım hakkında inceleme yaptırdığını ve 20'ye yakın hata tespit ettirdiğini belirtti(sınav okurken yanlış hesaplama-harf hatası vb)
5-En son "bunlara ne diyorsun?" diye bana sordu.Ben de bunların her öğretmenin sınav kağıtlarında olabilecek eksiklikler veya hatalar olduğunu; kaldı ki her sınavdan sonra özellikle sınav kağıtlarını öğrencilere dağıtarak olası hesap hatalrının birbirlerinin kağıtlarını karşılaştırmak suretiyle önüne geçmeye çalıştığımı belirttim.Ayrıca öğrencisinin ödev notunun düşük olduğunu idda eden veliyi tanımadığımı sadece 1 kez dönem başında gördüğümü ve verdiğim notta herhangi bir kastımın olmadığını ifademe yazdırıp imzaladım.
Sayın hukukçu arkadaşlar;
Daha önce bu tip bir soruşturmayla muhatap olmadım.Memurluk hayatımda herhengibir ceza da almadım.
Okulumu artık sevmiyorum bana söyleselerdi ben zaten değiştirirdim, tayin isterdim. Çünkü artık bu noktadan sonra işin tadı bence kaçmıştır.
Sizlere sorum şu olacak,
Ben bu cezayı (yakında açıklanacağı söylendi) geri aldırabilir miyim?
Veya aybı soruşturmayı bakanlık müfettişlerinin yapmasını sağlayabilir miyim?
Müfettişe karşı ne gibi haklarım var?(yani ona karşı bir dava vs açabilir miyim?)
Yukarıda olayı özetlemeye çalıştım.Sizce yukarıdaki olaylar yer değiştirme (cezası) almam doğru mu?
Okulumuzda çoğu öğretmen için bu tip şikayetler oluyor ama çoğunlukla soruşturma açılmıyor.
Neyse bana vakit ayırdığınız için teşekkürler.Tavsiyelerinizi bekliyorum
Re: Teftiş sonucunda yer değişikliği
Alıntı:
dedalus rumuzlu üyeden alıntı
Herkese selam.Arkadaşlar ben bir ilin merkez ilçesinde öğretmen olarak çalışıyorum.7 ay önce geçirdiim teftiş sonucunda açılan soruşturmaya dayalı olarak görev yerim değiştirldi..sizlere birkaç sorum olacak.
1-Hakkımda şikayet edilen konuda bir ihmal veya hatamın olmadığı müfettiş tarafından bana bildirildi (sözlü olarak).Bu tip şikayetlerin hemen herkesin muhatap olduğu şikayetler olduğunu bana söyledi
2-Ancak yazılı kağıtlarımı kontrol etmek istediğini soyledi ve bende verdi örnek bir kaç tane.
3-Yazılı kağıtlarında ufak tefek hataların olduğunu, cevap anahtarlarında bazı eksikler vs. olduğunu ancak bunların sonuçları fazla etkilemediğini,tarafsız davranmış olduğumu bana söyledi.
4-Aradan 2 ay geçtikten sonra beni ifade vermeye çağırdı.Tutanakta en başta öğrenci velisinin şikayet konusunun (dönem ödevi notu) yer aldığını görünce birşeyler olacağını anlamaya başladım.Ayrıca kendi branşımdan öğretmenlerden oluşan bşir komisyon kurdurarak sınav kağıtlarım hakkında inceleme yaptırdığını ve 20'ye yakın hata tespit ettirdiğini belirtti(sınav okurken yanlış hesaplama-harf hatası vb)
5-En son "bunlara ne diyorsun?" diye bana sordu.Ben de bunların her öğretmenin sınav kağıtlarında olabilecek eksiklikler veya hatalar olduğunu; kaldı ki her sınavdan sonra özellikle sınav kağıtlarını öğrencilere dağıtarak olası hesap hatalrının birbirlerinin kağıtlarını karşılaştırmak suretiyle önüne geçmeye çalıştığımı belirttim.Ayrıca öğrencisinin ödev notunun düşük olduğunu idda eden veliyi tanımadığımı sadece 1 kez dönem başında gördüğümü ve verdiğim notta herhangi bir kastımın olmadığını ifademe yazdırıp imzaladım.
Sayın hukukçu arkadaşlar;
Daha önce bu tip bir soruşturmayla muhatap olmadım.Memurluk hayatımda herhengibir ceza da almadım.
Okulumu artık sevmiyorum bana söyleselerdi ben zaten değiştirirdim, tayin isterdim. Çünkü artık bu noktadan sonra işin tadı bence kaçmıştır.
Sizlere sorum şu olacak,
Ben bu cezayı (yakında açıklanacağı söylendi) geri aldırabilir miyim?
Veya aybı soruşturmayı bakanlık müfettişlerinin yapmasını sağlayabilir miyim?
Müfettişe karşı ne gibi haklarım var?(yani ona karşı bir dava vs açabilir miyim?)
Yukarıda olayı özetlemeye çalıştım.Sizce yukarıdaki olaylar yer değiştirme (cezası) almam doğru mu?
Okulumuzda çoğu öğretmen için bu tip şikayetler oluyor ama çoğunlukla soruşturma açılmıyor.
Neyse bana vakit ayırdığınız için teşekkürler.Tavsiyelerinizi bekliyorum
Sayın hocam, disiplişn cezalarına karşı idari başvuru yoluna başvurabilirsiniz..Kararı veren makamın üst makamına ve üst makam yoksa kararı veren makama başvurarak kararın geri alınması ,kaldırılmasını isteyebilirsiniz...Uyarma ve kınama cezalarına karşı başvuru süreniz 7 gündür..Uyarma ve kınama dışındakilerde 60 gündür.uyarma ve kınama dışındaki cezalara karşı da aynı zamanda idari yargı yoluna da başvurabilirsiniz..
Disiplin cezalarının ortadan kalkması hakkında ise bazı şartlara bağlıdır..Eğer uyarma veya kınama cezası alırsanız ,5 yıl sonra diğer disiplin cezalarından alırsnaız 10 yıl sonra atamaya yetkili amire başvurarak cezaların sicil dosyanızdan silinmesini istersiniz..
Bu davada AİHM, Anayasa’nın 129 ve 657 sayılı Kanun’un 136. maddelerinden, bir uyarma veya ihtar cezasının hukuki kontrole tabi olamayacağı sonucunun ortaya çıktığını hatırlatmaktadır (yukarıda yer alan 14 ve 16. paragraflar). Böylece AİHM, ulusal hukukun, buna benzer bir uyarma cezasına başvuranın itiraz edebilmesi amacıyla ulusal mahkemeye başvuruda bulunma yolunun bulunmasını öngörmediğini tespit etmektedir (mutatis mutandis, Güneri ve diğerleri-Türkiye, no: 42853/98, 43609/98 ve 44291/98, §§ 77 ve 87, 12 Temmuz 2005 ve sözü edilen Metin Turan, § 36-38). Bundan dolayı başvurana yapılan uyarıya benzer disiplin cezasının verildiği durumlarda etkili başvuru yolunun bulunmaması, olası kötüye kullanımları engelleyecek yada sadece benzeri disiplin tedbirlerinin meşruluğunun denetlenmesini sağlayacak her türlü güvenceden başvuranı mahrum bırakmaktadır.
45. Sonuç olarak AİHM, iç hukukta benzeri başvuru yolunun bulunmaması nedeniyle AİHS’nin 13. maddesinin ihlal edildiğine kanaat getirmektedir
-------
Yukarıdaki AİHM kararında da görüldüğü gibi,uyarı veya kınama cezası alırsan "İç hukuk yolu" tüketilmiş sayılacağından AİHMe gidebilirsin.Geniş bilgi Memurlarnet sitesindedir.
Süpersiniz arkadaşlar gecenin 2 buçuğunda cevap :) :o .Allah sizden razı olsun.ne diyeyim başka...
Alıntı:
dedalus rumuzlu üyeden alıntı
Süpersiniz arkadaşlar gecenin 2 buçuğunda cevap :) :o .Allah sizden razı olsun.ne diyeyim başka...
:) İnsanlar birbirlerine faydalı oldukları sürece kendilerine insan diyorlar sanırım :)
E böyle olmalı zaten. Okumadım ama....
"Soruşturmaya dayalı olarak görev yerim değiştirildi" demişsiniz. Yasal olarak, yer değişikliği bir ceza değil, ancak idari bir tedbirdir. Yer değişikliği işleminin iptali için idari yargıda dava açabilirsiniz.
Soruşturma sonunda tarafınıza ceza verilirse, cezalandırma işlemine karşı da hukuk yoluna başvurabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, cezalandırma işlemi ile yer değişikliği işleminin farklı işlemler olduğu ve her iki işleme karşı ayrı ayrı hukuk yoluna başvurulması gerektiğidir.
Arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim.