Site Formatı ve İçeriği Patenti (Galiba)
Şimdi arkadaşlar olay şu:
Aklıma bir web sitesi projesi geldi. Bunu daha önce internette hiçbir yerde görmedim, rastlamadım, rastlayana da rastlamadım.
Mesela adam facebook.com'u düşünmüş, format geliştirmiş, kendine göre ayarlamalarda bulunmuş.
Ben de mantık olarak buna benzeyen ama içerik olarak alakası olmayan bir web sitesi düşündüm. Bu düşüncemi adıma tescillemek ve satmak istiyorum. Yani bir fikrim var.
Ne yapmalıyım?
Re: Site Formatı ve İçeriği Patenti (Galiba)
İnternet ortamı tabiatı gereği açık bir mecra. Fikrinizin benzerlerinin yapılmasını önlemeniz kanuni yollarla çok olası değil. Fikrinizi hayata geçirip başarılı olduğunuz noktada da taklit edilmesi çok ciddi sorun değil. Facebook tescilli bir marka ancak topluluk sitesi patentli bir format değil ve olması da imkansız. Facebook öncesinde var olan bir formatın iyi ve başarılı bir uygulaması. Gelişimi de düşünerek filan değil uzun süreler üniversite öğrencileri tarafından kullanılarak, onların kullanım alışkanlıklarını ve önerilerini inceleyerek yaşanan uzun ve verimli bir geliştirme süreci sonunda ortaya çıkmış bir platform.
Benim şahsi önerim projenizi kendi imkanlarınızla hayata geçiremiyorsanız güvendiğiniz uygulamacı bir firma ile gerekli sözleşmeleri yaparak onların desteğiyle hayata geçirmeniz ve sonrasında kullanıcılardan gelen yorumları dikkate alarak şu anki inanç ve istekle geliştirmeye devam etmeniz. Ya da ben fikri veririm sonrasında geliştirme konusuna karışmak istemiyorum diyorsanız belirli bir ortaklık karşılığında fikri bu fikre sizin kadar inanan ve geliştirmeye hevesli olan bir uygulamacıya devretmeniz.
Bol şans ve başarılar diliyorum.
benim düşündüğüm zaten fikrimi satmak... kafamdaki fikri direkt söylersem bana beş kuruş vermeden uygulamaya geçebilirler. fikrimi sağlama almak için ne yapmalıyım?
Fikri paylaşacağınız kişilerle masaya oturulduğunda gizlilik sözleşmesi imzalayabilirsiniz.
notere gidip "böyle böyle fikrim var" desem?