Sitenin bireysel ısınma sistemine geçmesi
Merhaba ,size bir sorum olacak.10 katlı 40 daireli bir binada oturmaktayım.Site yönetimi,merkezi kömürlü sistemden doğalgaz bireysel sistemine geçmek için karar almıştır.Bireysel sisteme geçebilmek için ev sahiplerinden %100 imza istenilmektedir ve bizim sitede bu kararı imzalamayan yaklaşık 9 kişi vardır, fakat site yönetimi 9 kişi imza atmadığı halde gaznete müracaat ederek kombi li sisteme geçiyor.Şu anda 1,2 kişi abone olmuştur.Bu konuyla ilgili sitenin çoğunluğunun imzalaması yeterli mi yoksa %100 imza olması mı gerekir?
Re: Sitenin bireysel ısınma sistemine geçmesi
doğal gaz tesisatı tesis etmek oy çokluğu olarak yapılabilir.ama sistem değişikliği (bireysel sisteme geçiş)için oy birliği istenmesi olayı da yeni ilave yasa buna esneklık getirdi diye hatırlıyorum.yeni ilave yasa bunu destekler mahiyette dir. yani sayı ve arsa payı çokluğu ile bireysel sisteme geçebilme imkanını mümkün kılmaktadır.dolayısıyla yönetim ın hareket tarzı doğrudur.
arkadaşlar,nisan 2007 tarihinde kat mülkiyeti kanununun 42. maddesinde bireysel ısınma sistemine geçmeyi değiştirmiştir. Şöyleki: Merkezi ısınma sısteminden ferdi ısıtma sıstemine geçmek için toplam inşaat alanı 2000 metre kare ve üzerinde olan binalarda oy birliği şartını getirdi. Mahkemeye verip yürütmeyi durdura bilirsiniz.Yasalara uyma zorunluğu vardır.
konu netleşmedi .evet bende böyle bir madde hatırlıyorum .aradım bulamadım .
42.madde şöyle ;adde 42 - Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve ar- sa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
(Ek:10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 5/2/1992-3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
bu değişen madde yi nasıl bulabiliriz hangi bölümde
sizin bahsettiğiniz uygulama eski dir.42. madde Nisan 2007 tarihinde değiştirildi Bilgilerinize sunulur.
bayındırlık ve iskan bakanlığı sitesinden aldığım en son değişen 5711 no ilave yasa da yani28 aralık 2007 tarihli, değişikliği yapılmış yasa dan kopyaladım.
yani 2008 tarihli en son değişmiş şekli yle 42. madde bu şekilde gözüküyor.
bir yerde hata yapıyoruz galiba nerede?benden de kaynaklanabilir.sizde inceleyin.bu sitede .forum un başlangıcındada var en son değişmiş yasa siz de inceleyin .
Arkadaşlar,
Ben de 5711 sayılı yasayı inceledim, fakat sözkonusu 42.maddeyi değiştiren bir hüküm bulamadım. Yani 42.madde eski haliyle yürürlükte ve doğalgazlı ferdi ısınmaya geçiş için sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli oluyor. Buna göre de Fatih Durak'ın apartmanında doğalgazlı ferdi ısınmaya geçiş için karar yeter sayısı tamamlanmış görünüyor ve yapılacak pek bir şey kalmamış gibi. Ancak, kararın iptali yoluna gidilerek (varsa usul hükümlerine aykırılık nedeniyle vs..)belki bir sonuç alınabilir.