Şartlı Salıverilme Hakkında
Değerli Hukukçular,
Ben bir çete davası nedeniyle ilk duruşmaya kadar 11 ay tutuklu kalmak durumunda kaldım. Sadece bir adet telefon kaydı nedeniyle yardım iddiasıyla yargılanmaktayım. Görüşlerinizi talep ettiğim konu kendi durumumla ilgili değil, tutuklu bulunduğum sırada cezaevindeki hükümlülerinin Yeni TCK nedeniyle inanılmaz bir beklentileri var. Lehe olan hükümlerin uygulanmasından bahsetmiyorum. Daha önce bir suçtan hüküm giymiş(cinayet) ve cezasının (eski infaz kanununa göre) 2/5'ini yatarak şartlı salıverilmiş daha sonra da Ruhsatsız silah yüzünden tekrar hüküm giyince hükümlülerin diliyle 'infazı yanmış' yani eski kalan cezasının 3/5'ini şu anda yatıyor. Yeni TCK'ya göre yatılacak zaman şu anda 2/3, yani tahliye olduktan sonra tekrar bir suç işlerse 1/3 daha yatacak. Hükümlerin çıktıktan sonra taşıdıkları infaz sürelerinde bir değişiklik olmuş. Geçmiş yıllarda da buna benzer infaz sürelerinde değişiklik olduğu zaman infazı yanmış olan mahkumların yattıkları infazın kaldırıldığı veya yeni yapılan yasa oranına indirildiği söyleniyor. Aslında bana da hiç mantıklı gelmiyor, zaten eski yasa'ya göre 2/5 yatmış, yeni yasaya göre çok daha az. Fakat eski yasaya göre sırtımda 3/5 infaz taşıyorum. Yeni yasaya göre sırtımda 1/3 infaz taşımam gerekir diye her hükmün sadece lehlerine olan kısmını düşünüyorlar.
Bu konudaki görüşlerinizi saygılarımla rica ederim.
Dr.Mehmet Yılmaz
Re: Şartlı Salıverilme Hakkında - Önemli
Yeni yasa bu konuda daha lehe değil ki zaten. Yeni yasaya göre daha fazla yatılıyor. Ama bir teredüt varsa savcılığa bir dilekçe ile başvurulur, savcılık talebi mahkemeye iletir, mahkemede bu konuda bir karar verir.