Şöförüm ve Çiftçi Bağ-Kur'um Var
5 Yıldır Şöför olarak çalıştığım işverenin yanından ayrıldım.Maaşlı olarak değil günlük yömiye olarak paramı alıyordum.Fakat işten ayrılmak zorunda bırakıldım. Bu arada kendi şahsıma ait Çiftçi bağkurum vardı ve sigorta işveren tarafından yapılmadı.. Acaba sigortam yapılmadı diyerek dava acabilirmiyim..
Re: Şöförüm ve Çiftçi Bağkurum Var
Anladığım kadarıyla siz, şu anda;Bağkurda aktif sigortalı görünüyorsunuz.Çünkü Bağkurla ilişiğimi kestim demiyorsunuz.İşvereni dava ettiniz ve kazandınız.O süreler SSKlı oldunuz.Ama aynı anda da Bağkurlu olmuş olacaksınız.Ne olacak o zaman?Emekliliğinizi ileride istediğinizde,bu çakışma ortaya çıkacak ve siz avukat bulup,dava açarak "Çifte sigortalılık" problemini çözmeye çalışacaksınız.En az iki sene geçecek.
Biliyor musunuz bilemem ama,bu ülkede; "Çifte sigortalılık" diye hukuki bir dal meydana geldi.
İyi günler...
Re: Şöförüm ve Çiftçi Bağkurum Var
SSK'ya tesciliniz yapıldığında, SSK'lı işe giriş tarihinden önceki gün kanun gereği 2926 Sayılı Yasaya bağlı çalışan olarak Bağ-Kur sigortalılığınız otomatikman sona erer.
Eğer SSK için hizmet tespiti davası açacaksanız bunu göz önüne alarak açın.
SSK'lılığınız sona erdikten sonra Bağ-Kur'a yeniden müracaat etmeniz gerekmektedir. Eski işveren için dava açacaksanız o davayı kazandığınız taktirde bir de şu anda başvurma imkanınız bulunmayan yeniden tescil için de Bağ-kur aleyhine dava açmanız gerekecek.
Sanırım eski işverenle aranızda problem var. Bu yüzden (işverene biraz da çektireyim) niyetiyle böyle bir dava açmayı düşünüyorsunuz. Ama işverene çektirirken iki ayrı dava, iki ayrı masraf ve SSK ile Bağ-Kur arasındaki geçiş dönemlerinde prim kayıplarınız olacağını da unutmayın.