Haksız yere icraya verildim?
İkamet ettiğim bina yönetimi beni temmuz ayı borcunuz var diye avukat kanalı ile icraya vermiş.
Benim elimde tüm ayların ödeme makbuzları var. yani günü geçmiş borcum bulunmamaktadır.
Bina yönetim başkanı hakkında beni rencide ettiği için hukuki açıdan tazminat davası açabilirmiyim.
(Not: şuan aldığım bir habere göre avukat işlemleri geri aldığını ve borcumun olmadığını şöyledi ama ben yinede yönetici hakkında tazminat açmak ve kazanmam dahilinde alacağım tazminatı binaya hibe etmek isterim.)
cevabınızı bekliyorum teşekkürler.
Re: haksız yere icraya verildim yardım lütfen.
Alıntı:
makine1980 rumuzlu üyeden alıntı
İkamet ettiğim bina yönetimi beni temmuz ayı borcunuz var diye avukat kanalı ile icraya vermiş.
Benim elimde tüm ayların ödeme makbuzları var. yani günü geçmiş borcum bulunmamaktadır.
Bina yönetim başkanı hakkında beni rencide ettiği için hukuki açıdan tazminat davası açabilirmiyim.
(Not: şuan aldığım bir habere göre avukat işlemleri geri aldığını ve borcumun olmadığını şöyledi ama ben yinede yönetici hakkında tazminat açmak ve kazanmam dahilinde alacağım tazminatı binaya hibe etmek isterim.)
cevabınızı bekliyorum teşekkürler.
Tazminat davası açarsınız ama bu nedenle maddi veya manevi tazminata hak kazanmanız imkansız. Talep ettiğiniz tazminat oranında nispi harç ve mahkeme masraflarını ödediğinizle kalırsınız.
Haksız bir icra takibi yapıldığında yapılabilecek tek şey tebligatı aldıktan sonra 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmektir. İtiraz için belge sunmaya da gerek yoktur. Alacaklı alacakta ısrar ederse itirazın kaldırılması davası açar ve %40 inkar tazminatıyla tahsilini talep eder. Bu noktada borcunuzun olmadığını ispat size düşer, mahkemeye makbuzları veya başka yazılı belgeleri sunmanız gerekir.
7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezseniz borcu kabul etmiş sayılırsınız. Borcunuz olmasa bile sıkıntı yaşar, hacizle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bunlar size gelen icra takibi tebligatında da yazılı.
Re: haksız yere icraya verildim yardım lütfen.
Re: Haksız yere icraya verildim?
Daire:4
Tarih:2003
Esas No:2004/ 3851
Karar No:2004/ 12047
Kaynak:öZEL ARŞİV
İlgili Maddeler:
İlgili Kavramlar:haksız haciz nedeniyle manevi tazminat
Davacı F.T vekili Av. .. tarafından , davalı M...A.Ş aleyhine 8.1.2003 günü verilen dilekçe ile kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 12.11.2003 günlü kararın Yargıtay'Ca istenilmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği göjrüşüldü .
Dava , haksız icra takibi nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Davacı, davalı şirketten satın aldığı otomobil parasını ödemiş olmasına rağmen hakkında takip yapıldığını , borcun kefili olan şahısa da ödeme emrinin gönderildiğini, bu nedenle ilişkilerinin bozulduğunu ve işyerinde hakkında icra takibinin başlatıldığının duyulmasınedeniyle kişilik değerlerinin saldırıya uğradığını belirterek 3.000.000.000.-TL manevi tazminatın ödetilmesini istemiş, yerel mahkemece davanın reddine karar verilmiştir .
Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının elliüç ay vadeli davalı şirketten Fiat Palio araç aldığı ,10.6.2002 ,10.7.2002 ve 10.8.2002 vadeli senetleri F. bank Kızılay şubesine yatırmasına rağmen banka görevlisinin yanlış hesaba aktardığını öğrenince anılan ödemeleri yeniden ve faiziyle birlikte D Bank Kızılay Şubesine yatırdığı, eylül ayı taksidini ise davalı şirket elemanı ile 6.9.2002 tarihinde görüşytükten sonra 10.9.2002 tarihinde yatırdığı anlaşılmaktadır . Davacı, anılan ödemelerden sonra 11.9.2002 tarihinde ise kalan borcunun tamamını yatırmış ve davalı tarafından ibra edilerek araç üzerindeki rehnin kaldırılması için 11.9.2002 tarihinde Trafik tescil Şube Müdürlüğüne yazı yazılmıştır . Davalı şirketin muhasebe servisi tarafından gerçekleştirilen hesap işlemleri ve davacının borcunun tamamının kapatıldığı hukuk bürosuna bildirilmemiş ve 25.10.2002 tarihinde 10.6.2002,10.7.2002, 10.8.2002 ve 10.9.2002 vadeli senetler için icra takibi başlatılmıştır . Davacı ve kefilin iş yerine gönderilen ödeme emri üzerine icra takibi davacının iş yerinde duyulmuş ve kefili ile ilişkisi bozulmuşur . Davalı şirketin muhasebe bürosu ile hukuk bürosu arasındaki iç ilişkideki aksaklık davalının sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Ödeme yapılmış olasına rağmen icra takibinin yapılmış olması davacının kişilik değerlerine saldırı oluşturur. erel mahkemece manevi tazminatnı koşullarının oluştuğu gözetilmeksizin somut olaya uygun düşmeyen gerekçelerle davanın red edilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir .
SONUÇ ..: Temyiz olunna kararın açıklanna nedenlerle bozulmasına ve peşin harcın istek halinde geri verilmesine 21.10.2004 gününde oy birlgiyle karar verildi .