Ücret düşürme yöntemi ile işten ayrılma baskısı
iyi günler çok karışık ve arapsaçına dönmüş bir sorunum var ; Bazı avukat arkadaşlarla görüştüm ama çok çelişkili cevaplar aldıgımdan durumum hakkında bir fikrim oluşamadı bir türlü :( uzmanlarımızdanda sorunumla ilgili yorumlarını bekliyorum şimdiden tşk
Alıntı:
08.2005 yılında işe başladım 2006 yılında işten çıkarma tehditiyle bir kagıt imzalattılar kagırtta 2006 yılında işten ayrıldıgımı tüm alacaklarımı vs aldıgımı vs yazıyordu yaklaşık 1 ay sonra sigorta girişimi tekrar yaptılar 1 ay önceye kadar sorunsuz çalışıyordum 1 ay önce maaşım 1500 ytl iken artık sana 900 verecez ister çalış ister çalışma dediler 2005 yılından bu yana yılda 1 hafta izin kullandırdılar son 6 ay hariç cumartesi günleride çalıştım ve günde 12 saat çalıştım ve ne artan yıllık izinlerimin neden mesailerimin ücretini almadım .Her ay 595 ytl garanti bankası hesabıma yatıyor geri kalanı nakit veriyorlar Bu arada işe başladıgımdan bu yana sigortam hep asgari ücret üzerinden yattı ama ben 1.5 sene önce iş yeri sahibinden kendi imzası ile yazı almıştım 1500 ytl maaş adlıgıma dair kredi için .
Şimdi nasıl bir yol izlemem lazım kanuni haklarımı kaybetmeden tazminatımı vs alabilmek için ve tahmininizce ne kadar alabilirim
Re: Ücret düşürme yöntemi ile işten ayrılma baskısı
Merhaba,
Krizi bahane edip babamın çalıştığı yerde maaşları düşürdüler. Olayı daha bugün öğrendim ve sinir küpü oldum. Yaklaşık 5 yıldır çalıştığı yerde, sigorta primi 1000 YTL olarak gösterilirken, 2200 YTL ile işe başlamışken 3300 YTL alıyordu. Ancak şimdi maaşı 5 yıl önceki seviyeye düşürülmüş. Sigorta primi az gösterilirken kanuni yollardan hakkımızı arama imkanımız olabilir mi ? Aynı durum işyerindeki yaklaşık 100 kadar işçiyede yapıldı. Ya işten kendi rızanızla ayrılın yada .. Değerli fikirleriniz için şimdiden teşekürler. Saygılar.
Re: Ücret düşürme yöntemi ile işten ayrılma baskısı
İşveren tek taraflı olarak ücreti düşüremez.Düşük ödenen ücret nedeniyle ,gerçek maaşınızı ıspatlayabiliyorsanız iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip,kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
Bölge çalışma müdürlüğü ve SGK na şikayette bulunabilir,iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.