Muris ölmeden erkek evlatların murisi baskı altına alarak mal kaçırma
Merhaba iyi günler diliyorum.
Biz 3 kız 2 erkek evlat olmak üzere 5 kardeşiz.babamız hala hayatta fakat sağlık durumu yeriinde değil.babama abilerim yardımcı oluyorlar.babam emekli, yaşı 70'in üzerinde.bazı gayrimenkullere sahip örneğin Ankara'da bir minibüs hattı var.bu hattı abimgil çalıştırıyor.babamında sağlık durumundan faydalanarak pisikolojik bir baskı uygulandığını zannediyorum ki minübüs hattını 2 erkek kardeşinin üzerine geçirmiş.babamın sağlığı yerinde iken böyle bir paylaşıma karşıydı ama sağlığını yitirince kendi elleriyle hattı 2 erkek evladına devretmiş.biz 2 kız kardeş böyle bir paylaşıma tamamen karşıyız, 1 kız kardeşimde tarafsız.bu durumda iken biz bu hattan hak sahibi olabilir miyiz? hakkımızı almak istiyoruz bu konuda yardımcı olursanız sevirim.
saygılar.
Re: muris ölmeden erkek evlatların murisi baskı altına alarak mal kaçırma
Alıntı:
sn.hukuksever rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba iyi günler diliyorum.
Biz 3 kız 2 erkek evlat olmak üzere 5 kardeşiz.babamız hala hayatta fakat sağlık durumu yeriinde değil.babama abilerim yardımcı oluyorlar.babam emekli, yaşı 70'in üzerinde.bazı gayrimenkullere sahip örneğin Ankara'da bir minibüs hattı var.bu hattı abimgil çalıştırıyor.babamında sağlık durumundan faydalanarak pisikolojik bir baskı uygulandığını zannediyorum ki minübüs hattını 2 erkek kardeşinin üzerine geçirmiş.babamın sağlığı yerinde iken böyle bir paylaşıma karşıydı ama sağlığını yitirince kendi elleriyle hattı 2 erkek evladına devretmiş.biz 2 kız kardeş böyle bir paylaşıma tamamen karşıyız, 1 kız kardeşimde tarafsız.bu durumda iken biz bu hattan hak sahibi olabilir miyiz? hakkımızı almak istiyoruz bu konuda yardımcı olursanız sevirim.
saygılar.
babanız başkasına malını satabilir verebilir sağlığında ama bu kişi veya kişiler kardeşinizse bu durumda saklı paylarınızı isteyebilir ve dava açabilirsiniz.Bir avukata başvurun 1 yıllık ve herhalde 10 yıllık süreler vardır..Geç kalmayın...Öğrendiğiniz tarihten başlar bu süreler..
Re: muris ölmeden erkek evlatların murisi baskı altına alarak mal kaçırma
Murisin diğer mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla hayattayken yaptığı muvazaalı tasarrufların iptali için muris öldükten sonra muvazaa davası açılabilir.
Murisin diğer mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yaptığı ölüme bağlı tasarrufların (vasiyetname) iptali için muris öldükten sonra tenkis davası açılabilir.
Dolayısıyla hayatta olduğu sürece yapılabilecek bir şey yok.
Ancak hayattayken tasarruf ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle (bunama, akli dengesinde bozulma, vs) şartlar oluştuysa vesayet altına alınarak kalan mallarını satması veya devretmesi önlenebilir.
Önceden yapılan işlemlere karşı yapılabilecekler ancak vefattan sonra mümkündür.