Re: Doğum izni ve tazminat
merhabalar yeni üyeyim konuyu nerden açacağımı bulamadım.benim şöyle bi sorunum var 01/05/2006 tarihi ile özel bi kursta sözleşmeli çalışmaktayım,mayıs 1 de sözleşmem bitiyor ve şuan 1 aylık hamileyim,evim uzak ve hamilelik nedeniyle sözleşmem biter bitmez ayrılmak istiyorum.mayıs da 5 aylık hamile olacağım tazminat alabilirmiyim lütfen yardımcı olun.
Merhaba ;
Ben de yeni üyeyim ve buradaki mevzuatları şuan için pek bilemiyorum.
Problemimi kısaca anlatayım , umarım doğru yerlere ulaştırabilirim ve bilgi edinebilirim.
Ben Aralık 2006 yılında sahibi yabancı uyruklu bir firmada pazarlamacı olarak çalışmaya başladım ve ssk'm şubat ayına kadar firma sahibim tarafından yapılmadı.
Haziran 2007 yılında patronum tarafından olumsuz hal ve hareketler görmeye başladım bu tarih aynı zamanda hamileliğimin 4-5. ayına tekabul ediyor ve 8.10.2008 tarihinde hamileliğimin 32. haftasını doldurması nedeniyle doğum iznine ayrıldım fakat yine işverenim tarafından 5.11.2008 tarihine kadar çalıştırıldım.
Hamileliğim son zamanlarında haftada bir gün ; 2 saat doktora gitmemde iş verenim tarafından olumsuz karşılandı en son hakarete uğradığım ve iş yerindeki kötü muamele sağlığımı olumsuz etkilediğinden dolayı istifa etmek zorunda bırakıldım.
Konuyla ilgili çalışma müdürlü'ğüne ; düşük ssk primi ödendiği ve hakarete uğradığım için ayrıca öğle saatlerimde ve raporluyken çalıştırıldığım için şikayette bulundum.( bu konularla ilgili aynı iş yerinden şahitlerim var ve 2,5 yılda sadece bir kez bordroya imza attım)
İstifa dilekçemde de firma sahibimden satış 3% 'lük primimi ve tazminatımıda talep ettim fakat halen hiç bir yerden bir haber çıkımadı.
Konuyla ilgili başka ne yapmalıyım ?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
Neden kimse bilgilendirmiyor bizleri?
Alıntı:
mybybay rumuzlu üyeden alıntı
Neden kimse bilgilendirmiyor bizleri?
Alıntı:
mybybay rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar yeni üyeyim konuyu nerden açacağımı bulamadım.benim şöyle bi sorunum var 01/05/2006 tarihi ile özel bi kursta sözleşmeli çalışmaktayım,mayıs 1 de sözleşmem bitiyor ve şuan 1 aylık hamileyim,evim uzak ve hamilelik nedeniyle sözleşmem biter bitmez ayrılmak istiyorum.mayıs da 5 aylık hamile olacağım tazminat alabilirmiyim lütfen yardımcı olun.
Hamilelik ve evinizin uzak olması kıdem tazminatına hak kazanarak sözleşmenizi feshetmenize imkan sağlayacak nedenler değildir.Sözleşmeniz bittiğinde elbette bildirim sürelerinize uyarak işverene ayrılacağınızı bildirip,ayrılabilirsiniz.Ayrılırken varsa kullanmadığınız ücretli izinler,fazla çalışma ücretleri ve çalıştığınız güne kadar olan ücretinizin ödenmesi gerekir.Bildirim süresi içinde günlük 2 saat iş arama izniniz vardır ve bu izni işverene ,bildirim sırasında belirterek topluca kullanabilirsiniz.
İhbar süresine uymadan ayrılmanız durumunda işverenin sizden ihbar tazminatı talep hakkı doğar.
Alıntı:
crab78 rumuzlu üyeden alıntı
4 aylık yasal bir ücretli izin hakkımın olduğunu da biliyorum.Bu 4 aylık yasal izin ücretini tazminatımın içine dahil ettirebilirmiyim.??
4 aylık yasal ücretli izin hakkı yok.Doktor raporuyla doğum iznine çıkarsınız.Bu süreye ait ödemeleri SGK dan alırsınız.
Alıntı:
merdemtex rumuzlu üyeden alıntı
İstifa dilekçemde de firma sahibimden satış 3% 'lük primimi ve tazminatımıda talep ettim fakat halen hiç bir yerden bir haber çıkımadı.
Konuyla ilgili başka ne yapmalıyım ?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hak kazandığınız primleriniz ve tazminatınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.