İkinci evlilik yapılmadan önce edinilen konut üzerinde babanın özoğlunun hakkı
Arkadaşlar, sizlerden yardım istiyorum. 1989 yılında öğretmen olan annemin vefatının ardından emekli ikramiyesi ve emekli maaşı 1/4 ve 3/4 oranlarıyla bana ve babama bağlandı. Babam 1993 yılında ikramiye ile bir kooperatif hissesi devralarak aylık ödemelerini dul ve yetim maaşı vasıtasıyla ödedi. Ben bu sırada reşit olmadığım için kooperatif hissesi ve tapu babam adına tanzim edildi. Babam 1999 yılında ikinci eşi ile evlendi. Bildiğim kadarıyla evlilikleri sırasında mal taksimine ilişkin bir sözleşme imzalamadılar. 2003 yılında müşterek tapulu 2 adet taşınmaz(1 ev ve 1 yazlık) satın aldılar. Şimdi babam, annemin maaşı ile aldığı bu evi bana devretmek istiyor. İkinci eşinin, devir sonrasında hak talebinde bulunması mümkün müdür? Bu duruma mahal vermeyecek şekilde devir işlemi nasıl gerçekleştirilebilir? Ayrıca babamın eşinin önceki evliliğinden olan çocuğunun eski ev üzerinde hakkı varmıdır?
Not: Babamın ve ikinci eşinin ortak çocukları yok.
Forumda net bir cevap bulamadığım için yeni başlık açtım. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler...
Re: ikinci evlilik yapılmadan önce edinilen konut üzerinde babanın özoğlunun hakkı
Konuya iki açıdan bakmak gerekir:
1. boşanma halinde mal rejiminin tasfiyesi
2. vefat halinde miras
1. 2002 yılından sonra evlilik birliği içinde alınmış edinilmiş mallar ortaktır.
Maaş, kira ve faiz geliri vs. gibi gelirler edinilmiş maldır. Dolayısıyla boşanma halinde her eş diğerinin edinilmiş malında yarı yarıya hak sahibi olacaktır. Ev ve yazlıkta zaten her ikisinin de 1/2 hissesi olduğu için boşanma halinde de hisseleri aynı kalacaktır. 1999 yılındaki ev babanızın kişisel malı olacaktır.
2. Babanızın vefatı halinde yeni eşi tüm mallarında 1/4 oranında mirasçı olacaktır. Sizin payınız babanızın mallarının 3/4'ü olacak. Siz yeni eşe mirasçı olmayacağınızdan yeni eşe geçen mallar daha sonra onun mirasçılarına kalacak.
Eğer yeni eş önce vefat ederse babanızın mirasçısı sadece siz olacaksınız. Yeni eşin çocuğu babanızın mallarından alamayacak. Fakat yeni eşin hissesinin 1/4'ü babanıza kaldığı için bu da daha sonra mirasçı olarak size kalabilecek.
Annenizden kalan maaş annenizin maaşı değildir, dul ve yetim maaşıdır.
Annenizdan kalan ikramiyeden sizlere düşen para miras hakkınızdır.
Evi size geçirirse babanızın vefatından sonra yeni eşi bunun sizden miras kaçırmak amacıyla yapılmış muvazaalı bir işlem olduğu iddiasıyla dava açabilir.
Sizin bu evin sizin paranızla alındığını ispat etmeniz gerekir. Bunun için belgelerinizi hazırlayın. Yeni eş itiraz etmedikçe problem çıkmaz.
Eğer babanız evlenmeden önce bu evi size geçirseydi problem olmayacaktı.
Bundan sonra söyleyeceklerim garanti çözüm olmamakla birlikte işe yarayabilir.
(Zaten bu ev babanızın üzerinde kalırsa miras yoluyla 3/4'ü size, 1/4'ü yeni eşe kalacak. Aslında bu ev emekli ikramiyesiyle alındıysa, bu ikramiyenin 3/4'ü size 1/4'ü babanıza kaldıysa size 3/4 hisse geçirilse belki de daha iyi olur.
(Gerçeği tam olarak yansıtır.) Daha sonra babanızın olan 1/4 hisseden de mirasla 3/16 pay size geçer. Kalan 1/16 hisseyi de parasını vererek yeni eşten satın alırsınız.
Bir diğer yol da intifa hakkı babanızda kalmak üzere çıplak mülkiyeti size geçirmek olabilir. Muvazaa davası açılırsa diyebilirsiniz ki bu evin 3/4'ü bana miras kalan emekli ikramiyesiyle alındı, 1/4'ü ise babama kalan mirasla. Babam 1/4 hissesini intifa hakkı karşılığında bana sattı.
Re: ikinci evlilik yapılmadan önce edinilen konut üzerinde babanın özoğlunun hakkı
Çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler beni çok aydınlattı.