Ölüm sonrası miras paylaşımı hakkında soru
Merhabalar. Soracağım soru için forumda bir kaç birşey buldum ama tereddütte kaldığım için kendi problemimden kısaca bahsetmek istiyorum, umarım problem olmaz.
Eşlerden birinin ölmesinden sonra, ev ve evin içindeki eşyalar kalan sağ eş + 9 kardeş arasında hangi oranlarda paylaşılır? (Ev ölen kişinin üzerine tapulu ve vasiyet yazmamış).
Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler....
Re: Ölüm sonrası miras paylaşımı hakkında soru
Veraset ilamı çıkarın.
Evin yarısı eşe, kalan yarısı eşit paylarla 9 kardeşe kalır.
Eş isterse evdeki hissesine dayanarak intifa hakkı isteyebilir.
sağ kalan eş 1/4 oranında pay alır... diğer kısım 9 a bolunur.. yanı her kardes 1/12 pay alır.. sonuc olark:
eş: 3/12
her bir cocuk: 1/12 paya sahıptır.. ev konusunda intıfaya katılıyorum
Alıntı:
emrah_orbay rumuzlu üyeden alıntı
sağ kalan eş 1/4 oranında pay alır... diğer kısım 9 a bolunur.. yanı her kardes 1/12 pay alır.. sonuc olark:
eş: 3/12
her bir cocuk: 1/12 paya sahıptır.. ev konusunda intıfaya katılıyorum
Mirasçılar miras bırakanın kardeşleriyse eşin payı 1/2,
mirasçılar miras bırakanın çocuklarıysa eşin payı 1/4 olur.
MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
kardeş kelimesinden anladığım mirasbırakanın cocukllarıdır.. mirasbırakanın kardesslerinden bahsedıyorsanız iş degısır tabı kı..
mrb..ii aksamlar..öncelikle..dedem 2 sene önce vefatetti..üzerine bir kamyon vardı fakat bunu vergisi filan bahane edilerek annem ve 3 kardesinden noterden vekalet alarak sattı büyük dayım ..bize parasını ver,icegini söyledi ama hala vermiş degil....üsütne dedemdenkalan ev ve tarlaları satmaya calısıyormus..bu aldıgı vekalet sadece araba içinnmişti...baskaişlerde kulana bilirmi acaba..